10 stappen om je blog te verbeteren (deel I)

10 stappen om je blog te verbeteren

Naar aanleiding van het artikel van afgelopen week, waarin ik schreef over de toekomst van mijn blog en het bloggen in het algemeen, kom ik daar graag op terug. Ik kreeg veel reacties van bloggers die zich herkende in de stilte op bijvoorbeeld Bloglovin’ of in hun eigen statistieken. In dit artikel geef ik je 10 stappen om je blog te verbeteren, zodat jij weer frisse moed krijgt om te beginnen met schrijven!

Stap 1
Bekijk je eigen blog eens kritisch. Ga je sidebar eens langs, is de informatie die daar in staat nog actueel? Werken de links? Ben je blij met alle widgets die er staan? Verwijder onnodige en update nieuwe. Van de sidebar meteen door naar de footer. Zelfde verhaal, updaten! Bekijk dan je ‘over mij’-pagina, je contact-pagina en andere pagina’s die je hebt aangemaakt. Herschrijf de hele tekst, het is vast al een tijd geleden dat je het verhaal over jezelf hebt opgeschreven. Maak een uitnodigende contact-pagina voor bedrijven, zodat je bedrijven nog nét een tikje extra over de streep haalt om jou te mailen over eventuele samenwerkingen en creeer de mogelijkheid voor bezoekers om jou ook privé te kunnen contacteren.

Stap 2
De layout, het logo. Voldoen deze nog aan wat jij leuk vindt? Past het nog bij jezelf en bij je blog? Is het toe aan vernieuwing? Doe het. Neem er de tijd voor. Deze 10 stappen hoef je niet binnen een half uur uit te voeren. Neem de tijd om te bekijken wat je mooi vindt. Neus rond op andere blogs, websites, bekijk Pinterest, Etsy, noem maar op. Vraag om je heen of iemand je kan helpen met het in elkaar zetten van het nieuwe uiterlijk van je blog (als je dat zelf niet kan). Nieuw uiterlijk, nieuw begin!

Stap 3
Social media. Beslis welke social media nog echt van toegevoegde waarde zijn voor je blog. Zelf vind ik Instagram, Bloglovin’ en Twitter erg belangrijk, maar ik kan het me goed voorstellen dat een ander voor bijvoorbeeld Facebook zou kiezen. Denk er over na of je een soort huisstijl voor jezelf kunt creeeren. Denk hierbij aan het gebruiken van dezelfde foto voor je sidebar op je blog, profielfoto op Twitter, Instagram en Facebook en kies waar mogelijk dezelfde omslagfoto. Ook door het gebruiken van dezelfde gebruikersnamen zorg je er voor dat je vindbaar bent én dat anderen je makkelijker zullen herkennen (Oh, ik volg haar ook op Instagram!). Bedenk tegelijk waar je de social media voor zou kunnen gebruiken om het meer te koppelen aan je blog, denk aan je nieuwste artikel in de link-ruimte van Instagram plaatsen of het elke dag delen van een foto van je artikel op Twitter. Bouw hier een soort consistentie in op voor jezelf.

Stap 4
Bezoek eens Google Analytics (of een andere tool waarmee jij je statistieken bijhoudt). Bekijk je statistieken van het afgelopen jaar en schrijf op wat je bezoekers het afgelopen jaar het meest bekeken en wanneer. Kijk tegelijk op je blog wat voor soort artikelen veel reacties opriepen (en wat voor reacties!), enzovoort. Op deze manier krijg je een beeld van wat bezoekers leuk vinden op jouw blog en beslis voor jezelf of je dit ook leuke onderwerpen vindt om over te schrijven. Is dit het geval, zou je je in de toekomst meer kunnen richten op deze artikelen.

Stap 5
Naast dat het belangrijk is dat je blog er goed uitziet voor publiek, is het fijn voor jezelf om een goede werkomgeving te verzorgen achter de website. Zo kun je de plugins die je (op WordPress) hebt geinstalleerd eens afgaan. Gebruik ik deze plugin nog? Nee, weg ermee. Update de plugins, update WordPress, geef je WordPress een ander kleurtje (Gebruikers > Je profiel > Kleurschema beheren) en kijk (via Pinterest?) of er nog nieuwe plugins zijn die erg handig zijn voor je blog.

En.. Break! Ik merkte dat het artikel echt ontzettend lang werd dus ik heb de andere vijf tips in een nieuw artikel geplaatst. De tips die ik geef zijn tips die ik zelf ook zou willen toepassen op mijn blog. Met stap 1 en 2 ben ik in ieder geval al begonnen! Heb jij nog de ultieme tip voor het verbeteren van je blog? Op naar deel 2!

Liefs,

annesolveig

Dit bericht heeft 31 reacties.

 1. Rosanne

  Wat een goed artikel!
  Ik ben zelf helaas niet zo goed met computers dus mijn blog ziet er nog niet zo professioneel uit maar hier wordt aan gewerkt 🙂
  Vooral het kijken naar wat mijn lezers leuk vinden om te lezen, wat ik leuk vind om te schrijven en hier een match in proberen te vinden werkt bij mij erg goed.
  En echt contact hebben met je lezers, dus reageren op sommige reacties, hun blogs volgen (als ik ze leuk vind tenminste ;)) en een kijkje nemen op hun social media enz.

 2. Sophie

  You’re back! Goed artikel weer. Ik moet denk ik ook wat meer kennis vergaren over plug jns want van de helft weet ik niet eens wag ze nu precies doen. Oeps!

 3. Maaike

  Wat leuk, ben nu al benieuwd naar de volgende tips! Ik merk ook wel dat ik nu even een frisse wind wil laten gaan door heel mijn blog. Let’s do this 🙂

 4. Alyssa

  Goede tips:-) ik ben hier best veel mee bezig, continu kijken of alles nog wel leuk en naar wens is. Het is in deze tijd toch net iets moeilijker om jezelf te onderscheiden.

 5. Renske

  Wat een prettig artikel! Ik heb bij mezelf gemerkt dat ik een tijdje terug absoluut niet tevreden was met mijn lay-out en logo. Daar heb ik dan ook zeker in geïnvesteerd, waarbij ik het logo gelukkig kon laten ontwerpen door iemand. Sindsdien merk ik dat ik weer meer waardering heb voor mijn eigen blog. 🙂 Ik ben benieuwd naar jouw volgende tips!

 6. Djuli

  Heel handig! Ik ben nog niet zo lang aan het bloggen, dus alles is nog wel up-to-date, maar over een tijdje zal ik hier weer eens aan denken 🙂

 7. Sonja

  Fijne tips 🙂 Ik wil inderdaad eens gaan kijken wat nou eigenlijk de populaire en minder populaire artikelen op m’n blog zijn, hoewel ik nog niet helemaal weet wat ik er dan precies mee ga doen.. Hihi. Eigenwijs;)

 8. Ilse

  Handige tips en ook leuk om te lezen voor iemand zonder blog.

 9. Lisa

  Superhandig artikel, ook voor een beginnende blogger. Bedankt!

 10. Fleur

  Hele fijne tips! Ik ga het artikel even opslaan om daarna ermee aan de slag te gaan!

 11. Madelon

  Wat een fijn en overzichtelijk artikel. Deze tips zijn zeker waardevol, ik ga ze opslaan!

 12. Dagmar

  Wat een leerzaam en inspirerend artikel! Heel mooi geschreven en sterke tips om te lezen. Super <3 En ik ga denk ik ook maar eens gauw kijken naar de puntjes die je noemt haha, lang niet meer gedaan!

 13. Esmee

  Leuk artikel!
  Nog een kleine tip, in je verhaal waarin je jezelf voorstelt staat nog dat je 22 jaar bent 😉

 14. Dionne

  Goed artikel. Vooral kritisch zijn, je zoektermen kennen en je doelgroep kennen zijn in mijn ogen heel belangrijk!

 15. Judith

  Wat een handig artikel! Ik vind het zelf altijd lekker fijn als alles opgeruimd is en er geen dingen staan, die ik eigenlijk niet gebruik (zoals plugins). Binnenkort wil ik inderdaad nog een Facebook-pagina aanmaken, categorieën verminderen en misschien ook nog wat losse artikelen, die eigenlijk nooit online hadden gemogen door de kwaliteit, verwijderen.

 16. jenn

  Leuke tips! Ik ben zelf bezig met de categorieën, wat een werk.

 17. Mandy

  Wat een super fijne en frisse tips! Ik moet moet mijn blog ook hoognodig updaten, maar weer vaak niet waar te beginnen. Bij stap 1 dus ;).

 18. Susan

  Fijne tips en ik ga er zeker mee aan de slag!

  Liefs,
  Susan

 19. hannah

  Hele handige tips! Elk jaar ben je anders dan het jaar ervoor, dat je blog mee verandert vind ik niet meer dan logisch.

 20. Justine

  Een verfrissende post met tips! In een ander jasje gestoken en eens een keer andere tips dan de tips die je op 100 andere blogs terug leest! Top!

 21. Melissa

  Handige tips om aan te blijven denken! Ik ben net begonnen met mijn blog, maar kan me goed voorstellen dat ik op een gegeven moment zo bezig ben met mijn posts dat ik de rest een beetje ga vergeten. Bedankt dus!

Geef een antwoord