10 stappen om je blog te verbeteren (deel I)

10 stappen om je blog te verbeteren

Naar aanleiding van het artikel van afgelopen week, waarin ik schreef over de toekomst van mijn blog en het bloggen in het algemeen, kom ik daar graag op terug. Ik kreeg veel reacties van bloggers die zich herkende in de stilte op bijvoorbeeld Bloglovin’ of in hun eigen statistieken. In dit artikel geef ik je 10 stappen om je blog te verbeteren, zodat jij weer frisse moed krijgt om te beginnen met schrijven!

Stap 1
Bekijk je eigen blog eens kritisch. Ga je sidebar eens langs, is de informatie die daar in staat nog actueel? Werken de links? Ben je blij met alle widgets die er staan? Verwijder onnodige en update nieuwe. Van de sidebar meteen door naar de footer. Zelfde verhaal, updaten! Bekijk dan je ‘over mij’-pagina, je contact-pagina en andere pagina’s die je hebt aangemaakt. Herschrijf de hele tekst, het is vast al een tijd geleden dat je het verhaal over jezelf hebt opgeschreven. Maak een uitnodigende contact-pagina voor bedrijven, zodat je bedrijven nog nét een tikje extra over de streep haalt om jou te mailen over eventuele samenwerkingen en creeer de mogelijkheid voor bezoekers om jou ook privé te kunnen contacteren.

Stap 2
De layout, het logo. Voldoen deze nog aan wat jij leuk vindt? Past het nog bij jezelf en bij je blog? Is het toe aan vernieuwing? Doe het. Neem er de tijd voor. Deze 10 stappen hoef je niet binnen een half uur uit te voeren. Neem de tijd om te bekijken wat je mooi vindt. Neus rond op andere blogs, websites, bekijk Pinterest, Etsy, noem maar op. Vraag om je heen of iemand je kan helpen met het in elkaar zetten van het nieuwe uiterlijk van je blog (als je dat zelf niet kan). Nieuw uiterlijk, nieuw begin!

Stap 3
Social media. Beslis welke social media nog echt van toegevoegde waarde zijn voor je blog. Zelf vind ik Instagram, Bloglovin’ en Twitter erg belangrijk, maar ik kan het me goed voorstellen dat een ander voor bijvoorbeeld Facebook zou kiezen. Denk er over na of je een soort huisstijl voor jezelf kunt creeeren. Denk hierbij aan het gebruiken van dezelfde foto voor je sidebar op je blog, profielfoto op Twitter, Instagram en Facebook en kies waar mogelijk dezelfde omslagfoto. Ook door het gebruiken van dezelfde gebruikersnamen zorg je er voor dat je vindbaar bent én dat anderen je makkelijker zullen herkennen (Oh, ik volg haar ook op Instagram!). Bedenk tegelijk waar je de social media voor zou kunnen gebruiken om het meer te koppelen aan je blog, denk aan je nieuwste artikel in de link-ruimte van Instagram plaatsen of het elke dag delen van een foto van je artikel op Twitter. Bouw hier een soort consistentie in op voor jezelf.

Stap 4
Bezoek eens Google Analytics (of een andere tool waarmee jij je statistieken bijhoudt). Bekijk je statistieken van het afgelopen jaar en schrijf op wat je bezoekers het afgelopen jaar het meest bekeken en wanneer. Kijk tegelijk op je blog wat voor soort artikelen veel reacties opriepen (en wat voor reacties!), enzovoort. Op deze manier krijg je een beeld van wat bezoekers leuk vinden op jouw blog en beslis voor jezelf of je dit ook leuke onderwerpen vindt om over te schrijven. Is dit het geval, zou je je in de toekomst meer kunnen richten op deze artikelen.

Stap 5
Naast dat het belangrijk is dat je blog er goed uitziet voor publiek, is het fijn voor jezelf om een goede werkomgeving te verzorgen achter de website. Zo kun je de plugins die je (op WordPress) hebt geinstalleerd eens afgaan. Gebruik ik deze plugin nog? Nee, weg ermee. Update de plugins, update WordPress, geef je WordPress een ander kleurtje (Gebruikers > Je profiel > Kleurschema beheren) en kijk (via Pinterest?) of er nog nieuwe plugins zijn die erg handig zijn voor je blog.

En.. Break! Ik merkte dat het artikel echt ontzettend lang werd dus ik heb de andere vijf tips in een nieuw artikel geplaatst. De tips die ik geef zijn tips die ik zelf ook zou willen toepassen op mijn blog. Met stap 1 en 2 ben ik in ieder geval al begonnen! Heb jij nog de ultieme tip voor het verbeteren van je blog? Op naar deel 2!

Liefs,

annesolveig