9 keer doen in Rome

In januari bezochten Stephen en ik Rome als mijn verjaardagscadeau. Een enorme ontlading en ik vond het een welverdiende vakantie. Na 21 weken stage lopen (hier kun je daar iets over lezen) pakten we onze koffers in en vertrokken naar het prachtige Italië. We zijn gek op stedentrips en Rome leuk ons het perfecte uitstapje voor deze periode. Ik heb er nog niet veel over geschreven, maar toch deel ik graag nog even mijn top tien met tips voor als je deze stad bezoekt!

 • ✰ Vanaf vliegveld Ciampino ben je gemakkelijk met een bus in het centrum. In de hal van het vliegveld kun je kiezen voor verschillende maatschappijen die je voor 5 tot 10 euro per persoon naar station Termini brengt. Dit station ligt in het midden van de stad en vanaf daar kan je gemakkelijk een bus, tram of de benenwagen nemen naar je hotel of appartement. De bus doet er ongeveer een half uur over.

 • ✰ Een prachtig uitzicht heb je vanaf het Altare della Patria (ofwel Monument van Victor Emanuel II) (Piazza Venezia, 00186 Rome). Het gebouw is gemaakt van wit marmer (goals!) en na het bestijgen van de grote trappen kom je halverwege het gebouw waar je prachtig de stad Rome in kijkt. Dit was een van mijn favoriete plekjes in Rome (en niet alleen omdat het volledig van marmer was), maar de levendige omgeving bood van vele kanten een prachtig uitzicht dat niet snel zou vervelen. Je kunt het Altara della Patria ook in, daar vindt je het Museo del Risorgimento, een museum gericht op de eenmaking van Italië (1820-1870).
 • ✰ Aan pasta en pizza natuurlijk geen gebrek in het prachtige Italië, maar de beste pasta aten we bij de piepkleine Spaghetteria L’Archetto. De porties zijn perfect, de keuzes is reuze en de sfeer is fantastisch. We hebben hier heerlijk gegeten op de laatste avond. Als we dit tentje eerder hadden ontdekt, denk ik dat we hier vaker teruggekomen waren! Je vindt de Spaghetteria op de Via dell’Archetto 26, 00187 Rome.
 • ✰ Het Colosseum is prachtig om te zien, je kunt er in, op en rondom lopen en vooral dat laatste vind ik een hele leuk tip. Door eromheen te lopen zie je verschillende kanten van het Colosseum en vind je de mooiste plekjes om foto’s te maken. Het is natuurlijk afhankelijk van de zon welke hoek het mooiste is voor jouw moment, maar vanaf de Via Nicola Salvi heb je een prachtig zicht over het Colosseum (en kan je er zelf mee op de foto!).

  • ✰ Mocht je over de mogelijkheid beschikken doordat je een appartementje hebt: kook een keer zelf! Dit is eigenlijk een vrij algemene tip die geldt voor iedere vakantie. Zelf vind ik het ontzettend leuk om boodschappen te doen bij een plaatselijke supermarkt en daar rond te snuffelen tussen de streekgerechten en daar thuis heerlijk mee te koken. Wij hebben veel producten uit de supermarkt gekozen die ons lekker leek en daar allemaal hapjes van gemaakt. Succes verzekerd!
  • ✰ Wij sliepen in deze AirBnb van Emiliano. Emiliano biedt een ruim huisje aan met eigen keuken en douche en er is ruimte voor maximaal zes personen. Het huisje bestaat uit drie verdiepingen met één slaapkamer en twee bedbanken. Daarnaast is Emiliano een fantastische host, hij stond altijd voor ons klaar en heeft ons verzien van de meest uiteenlopende tips, van supermarkten tot barretjes, van ticketpoints voor de tram en geweldige restaurantjes!

 

   • ✰ Een must-see in Rome is natuurlijk het Vaticaan. Vaticaanstad is een kleine onafhankelijk staat in omringt door de stad Rome. Wij hebben er een dag voor uit getrokken om Vaticaanstad te bezoeken. Daarin maakten we wel twee foutjes: Eén, we dachten dat het wat verder weg lag, maar eigenlijk is het prima te lopen vanuit het centrum van de stad. Twee, Stephen ‘wist de weg wel’, haha.
    En daardoor hebben wij om het hele staatje heen gelopen (3,5 kilometer) voor we bij de ingang kwamen. Het was een leuke wandeling met een prachtig uitzicht (zie foto), maar mocht je sneller bij de ingang willen zijn, check dan even goed de route. Hierboven zie je de fout die we hebben gemaakt, oeps! Boek je tickets voor van te voren online of in Rome zelf want aan de rij die daar staat wil je je vakantie-uren niet besteden!
   • ✰ Ben je wat stoerder aangelegd en durf je het aan in het drukke verkeer? Huur een fiets en ga op stap. Met een fiets zie je meer dan lopend en kom je misschien op plekken waar de benenwagen je niet brengen kan. Er zijn verschillende organisaties in Rome waar je een fiets (of natuurlijk een Vespa!) kunt huren en op stap gaat. Wel vragen ze vaak heel veel borg (€ 200,-) waardoor wij het uiteindelijk helaas niet hebben gedaan, zoek van te voren thuis even uit welke organisatie de juiste prijsverhouding voor jou biedt.

 

   • ✰ Als echte sushi-fanaat is het altijd leuk om in het buitenland een kijkje in de Japanse keuken te nemen. In Rome ben je veelal aangewezen op een ontelbaar aantal soorten pasta en pizza’s in alle maten. Daarom kozen wij ervoor om op één avond sushi te gaan eten. Wellicht ben je vanuit Nederland gewend dat je bij een all you can eat-restaurant per sushi soort, 1, 2, of 3 stukjes krijgt.
    Bij Hokkaido (Via Marsala, 96C, 00185 Rome) is dit niet het geval. Sommige sushi-gerechten komen per stuk, andere per boot (een schaal van +40 centimeter) en een klein bakje rijst erbij bestellen is niet aan de orde, je krijgt voor een weeshuis aan eten. De vijf rondes hebben wij zoals je begrijpt niet volgemaakt, maar we hebben wel echt heerlijk gegeten voor een goede prijs (€ 19,90 per persoon).

En zoals bij elke citytrip: let op je spullen, er lopen op straat veel verkopers rond die veel van je willen of je iets willen verkopen. Niet intrappen, door lopen en je richten op (het gesprek met) degene met wie jij op trip bent. Trek lekkere makkelijke schoenen aan zodat je lang kunt rondlopen in de prachtige stad en geniet van alles wat je ziet! Maak genoeg foto’s en doe niet alles wat de boekjes zeggen, er zijn genoeg mooie plekjes te ontdekken in een stad die nog niemand anders heeft beschreven!

Ben jij wel eens in Rome geweest of staat er een tripje binnenkort op de planning? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen en tips! En anders hoop ik dat je iets aan de mijne hebt! Fijne dag en veel liefs,
Untitled