9 tips voor bloggen met WordPress

Een WordPress-blog onderhouden is niet alleen ontzettend leuk om te doen, maar achter de schermen hoor je deze blog wel te onderhouden. Misschien weet je niet precies hoe je dit aan moet pakken en daarom wil ik je met dit artikel graag op de hoogte brengen van een aantal tips en tricks. Met deze tips houd je jouw WordPress-site hopelijk goed up to date en beveiligd!

  • ✰ Houd je website ‘achter de schermen’ opgeruimd. Dit houdt in dat je bijvoorbeeld je website regelmatig moet updaten, zorg dat je plugins up to date zijn, gooi plugins die je niet gebruikt weg, evenals mediabestanden, je prullenbak met berichten of comments en de lijst met gebruikers. Hoe ‘leger’ je website is aan de ‘achterkant’, hoe groter de kans dat de website aan de ‘voorkant’ (wat bezoekers zien) sneller kan laden. Op deze manier behoudt je ook het overzicht voor jezelf van wat er nu eigenlijk op jouw website gebeurt en waar je je bestanden kunt vinden.
  • ✰ Grote kans dat jouw blog (of WordPress-website) belangrijk voor je is. Ook een grote kans dat je doordat je de website vaak bezoekt en je hebt gekozen voor een wachtwoord dat je goed kunt onthouden. Dat jij het wachtwoord goed kan onthouden, kan ook veroorzaken dat anderen je blog gemakkelijk kunnen kraken. Mijn tip is dan ook om nog eens kritisch naar je WordPress-wachtwoord te kijken en het aan te passen naar iets wat niet gemakkelijk te herleiden is. Je kunt ook gebruik maken van een door WordPress voorgesteld wachtwoord (Gebruikers > Alle gebruikers > Naam > Bewerken > Wachtwoord generen) dat bestaat uit willekeurige tekens.
  • ✰ Wil je je website nog beter beveiligen? Kies voor de tweetrapsauthenticatie. De tweetrapsauthenticatie is een plugin die je installeert op je website en een app die je installeert op je telefoon. Wanneer je nu inlogt op je website krijg je via de app een code op je telefoon, die je moet invoeren op je computer om te kunnen inloggen.
  • ✰ Grote kans dat je ‘m al gebruikt, maar toch wil ik de tip meegeven om de WordPress Editorial Calendar te installeren. In de Editorial Calendar (na installatie van de plugin: Berichten > Kalender) vind je al jouw concepten en ingeplande berichten in een kalender in plaats van in een lijst. Hierdoor kan je gemakkelijk voor jezelf een overzicht creëren en zien wanneer je artikelen online komen en of er een mooi ritme zit in de onderwerpen die je in gedachten hebt. Ook is het mogelijk om met deze plugin nieuwe artikelen aan te maken of juist uit de planning te halen.
  • ✰ Het is handig om een pagina toe te voegen aan je blog (Pagina’s > Nieuwe pagina) waarop je laat weten hoe anderen contact met je kunnen opnemen. Dit kan je doen door er simpelweg je e-mailadres te plaatsen, maar ook door een contactformulier toe te voegen. Met de plugin (kom ik weer met m’n plugins, haha!) Contact Form 7 heb je de mogelijkheid om gemakkelijk contactformulieren toe te voegen aan een pagina. Je maakt de pagina op zoals jij wilt, voegt je eigen e-mailadres toe waarop jij het bericht wilt ontvangen en kopieert de code en bent klaar om te gaan!
  • ✰ Oeps! Een bezoeker is via Google op jouw blog gekomen, maar het artikel wat de bezoeker zocht staat niet meer online. Jammer! De bezoeker komt waarschijnlijk op een 404-pagina. Een 404-pagina is een lege pagina die een bezoeker dus te zien krijgt als de oude link niet meer werkt of verkeerd is ingetoetst. Maar die bezoeker, die op de lege pagina terecht is gekomen, wil je natuurlijk wel behouden! Een tip is dan ook om deze pagina in te richten met doorverwijzingen naar artikelen die mogelijk relevant zijn. Je kunt deze pagina inrichten middels codes (Weergave > > Editor > 404) maar ik raad je aan om dit alleen te doen als je verstand hebt van coderen. Anders is het mogelijk om een plugin te gebruiken. En ja, ik moet mijn 404-pagina ook nog aanpassen!
  • ✰ Wist je dat je jouw dashboard behoorlijk kan aanpassen naar jouw eigen smaak? Naast de kleuren die je kunt kiezen (Gebruikers > Alle gebruikers > Bewerken > Kleurschema beheren) kun je op het dasboard klikken op ‘Scherminstellingen (rechtsboven) en daar blokken in- en uitschakelen die je handig vindt om te gebruiken. Zo heb ik op mijn beginscherm de artikelen staan die binnenkort online staan en de meest recente reacties (oh, en mijn dashboard is rood/roze van kleur!).
  • ✰ Oude artikelen plaatsen in nieuwe artikelen? Je hoeft niet je hele blog door te spitten om dat ene artikel te vinden! Misschien heb je het al eens doorgehad, maar wanneer je een artikel aan het schrijven bent heb je met één muisklik de mogelijkheid om al je oude artikelen te vinden. Na het intoetsen van je trefwood scroll je gemakkelijk langs al je oude artikelen, klik de juiste aan en WordPress maakt er automatisch een link van! Dit doe je door in Visueel op het link-icoon te klikken en vervolgens op het tandwiel te klikken. In Tekst klik je op het woord tekst. In deze schermpjes toets je je zoekwoord in en klaar!
  • ✰ En last but not least… Vergeet niet regelmatig een back-up van je blog te maken! Het allerergste wat er met een blog kan gebeuren is natuurlijk dat al je werk verloren gaat. Een back-up van je blog maak je via je FTP of via WordPress zelf (Extra > Exporteren). Let wel op: via FTP is je back-up wel uitgebreider dan via WordPress.

Zo! Dat was een lijst met allemaal tips om jouw WordPress-website te verbeteren! Hopelijk zit er iets voor je bij en anders maak ik graag een vervolg met wat meer ‘geavanceerde’ tips. Mocht je meer vragen hebben dan mag je me die gerust stellen, dan hoop ik dat ze kan beantwoorden!

In ieder geval alvast een hele fijne dag gewenst en heel veel liefs!
Untitled