Bijzondere kleurcombinaties voor in huis

Bijzondere kleurcombinaties

De juiste combinatie kleuren kiezen voor in huis is niet alleen ontzettend leuk, maar ook lastig! Hoeveel kleuren kies je? In hoeverre voer je deze kleuren door en wat is je basis? Er zijn diverse manieren om kleuren voor in huis te kiezen en ik help je graag een beetje op weg.

Bijzondere kleurcombinaties

Kleurencombinaties kiezen

Er zijn drie manieren waarop je bijzondere kleurencombinaties voor in huis kunt kiezen. Zo kun je kiezen voor contrasterende kleuren, ton sur ton-kleuren en harmonieuze kleuren. Hoe dit in zijn werk gaat?

Contrasterende kleuren: Contrasterende kleuren zijn kleuren die tegenover elkaar liggen in de kleurencirkel. Zoals je hierboven ziet ‘liggen’ de kleuren in een cirkel en schijnen de kleuren die tegenover elkaar liggen goed bij elkaar te passen. Volgens deze cirkel zijn dat dus bijvoorbeeld rood en blauw en blauwgroen en roze. Misschien klinken deze combinaties niet meteen als muziek in de oren, maar hieronder vind je voorbeelden van hoe mooi ze samen kunnen zijn. Bij groen en blauw hoef je dus niet meteen aan de felste variant van de cirkel te denken, je kunt er een eigen invulling aangeven.

Bijzondere kleurcombinaties

(bron afbeelding)

Bijzondere kleurcombinaties

Ton sur ton kleuren: Ton sur ton in huis wil zeggen dat je voor één kleur kiest. Wel voeg je zoveel mogelijk tinten van deze kleur toe aan je interieur. Hierdoor houd je je dus vast aan één kleur, maar maakt het niet uit met wat voor soort tinten je werkt. Ontzettend leuk wanneer je weg bent van één kleur, maar dus niet kunt kiezen in welke tint je gaat werken. Voorbeelden van ton sur ton interieurs vind je hieronder.

Bijzondere kleurcombinaties

(bron afbeelding)

Bijzondere kleurcombinaties

(bron afbeelding)

Harmonieuze kleuren: Deze kleuren zijn kleuren in de cirkel die naast elkaar liggen. Denk hierbij aan bekende kleurencombinaties zoals rood, oranje en geel of geel, groen en blauw. Deze kleuren lopen mooi in elkaar over en dat kun je dus ook mooi doen met interieuritems. Door voor harmonieuze kleuren te kiezen, hoef je weinig rekening te houden met verschillende tinten, omdat het geheel mooi samenkomt als één overloop. Hieronder vind je voorbeelden van harmonie in het interieur.

Bijzondere kleurcombinaties

(bron afbeelding)

Bijzondere kleurcombinaties

(bron afbeelding)

Natuurlijk ben je niet verplicht om je te houden aan deze ‘kleurenregels’. Je kunt kiezen wat jij mooi vindt want het is jouw interieur en jij moet er wonen. Vind jij de perfecte kleurencombinatie? Aarzel dan niet en voeg hem gewoon toe aan je huis!

Hoeveel kleuren?

Hoeveel kleuren je toepast is aan jou. Let wel op de twee uiterste varianten: meer kleuren kan voor een regenboog effect zorgen, één kleur kan heel saai ogen. Nu is het vast niet zo dat jouw interieur bestaat uit een blauwe bank, blauwe vloer, blauwe meubels en een blauwe muur, er zijn altijd meerdere kleuren in huis te vinden die de basis voor jouw interieur zullen vormen.

Hoogstwaarschijnlijk wijkt de vloer af en zijn je meubels wit, zwart of houtkleurig. De kans is ook groot dat je vloer onveranderlijk is en al ligt in je woning, dit vormt dus de basis van je interieur samen met de muren en meubels. Aan jou de taak om (een aantal) accentkleuren te kiezen. Houd ongeveer een gemiddelde aan van vier kleuren voor het mooiste effect in huis. Denk hierbij aan een vloer met houtprint (1) en witte meubels (2), een blauwe muur (3) en okergele accessoires (4). Of een witte vloer (1), witte meubels (1), een groene muur (2), groene (2) en roze accessoires (3), planten (2) en goudkleurige details (4). Een laatste voorbeeld een grijze vloer met houtprint (1), een grijze muur (1), lichte houten meubels (2), zwarte (3), witte (4) en houten (2) accessoires.

Laat je in ieder geval niet tegenhouden in een winkel wanneer iets niet helemaal in de kleur van jouw interieur is. Vaak past een andere tint goed bij de rest en zorgt voor wat meer levendigheid dan alles in eenzelfde tint. Daarbij vind je bij verschillende winkels (Action, Gamma, enzovoort) altijd spuitbussen waarmee je woonaccessoires kunt verven in jouw favoriete kleur!

Welke kleuren vind jij mooi in jouw droominterieur?

Liefs,
Untitled

(bron kopafbeelding)