Citroentaart van yoghurt met bodem van dadels en noten

citroentaart van yoghurt

Als ik jarig ben en mijn moeder vraagt wat voor taart ik zou willen hebben, kies ik standaard voor citroenkwarktaart. Er is geen lekkerdere taart dan dat. Deze taart komt uit een pakje waar je zelf kwark en slagroom aan toevoegt. Ik heb er eigenlijk nooit bij stilgestaan dat je zo’n taart ook heel makkelijk zelf kunt maken..

Eergisteravond tweette Lara dat ze een gezond taartje aan het maken was. Ik vroeg wat ze aan het bereiden was en Lara stuurde me het recept van Jolanda door. De volgende ochtend ging ik snel naar de supermarkt en kocht ingrediënten in voor mijn eigen versie van deze taart. Ik wil Jolanda ontzettend bedanken voor de inspiratie. Op haar blog staan nog veel meer leuke en lekkere recepten, dus ik zou een kijkje nemen als ik jou was..

Wat heb je nodig?
– 100 gram ontpitte dadels
– 200 gram ongezouten noten (bijvoorbeeld elitehaver van AH)
– 3 eetlepels gesmolten kokosolie

– 6 blaadjes gelatine
– 1 liter Griekse yoghurt
– 5 citroenen
– 4 eetlepels honing

– Springvorm (ik gebruikte 26cm)
– Bakpapier
– Blender of keukenmachine

Wat ga je doen?
– Leg bakpapier in je springvorm en zet deze vast. Wanneer je kleine springvormen gebruikt (12 cm), zou ik het recept van Jolanda aanhouden voor de verhoudingen.
– Wanneer je elitehaver van AH gebruikt als noten, haal je het grootste gedeelte van de rozijnen uit de verpakking en weeg je 200 gram af. Ik heb wel een aantal rozijnen er in laten zitten omdat ik dat lekker vind. Wanneer je ongezouten noten zonder rozijnen gebruikt, kun je gewoon 200 gram afwegen.
– Snijd de dadels wat kleiner en doe deze samen met de noten (en rozijnen) even in de keukenmachine. Afhankelijk van wat je zelf lekker vind maak je de noten en dadels fijn. Ik heb, net als Jolanda aanraadde, de noten wat grover gelaten omdat je dan een lekkere stevige bodem krijgt.
– Smelt wat kokosolie in een pannetje of in de magnetron tot het vloeibaar is en schep dit door de noten en dadels.
– Doe het mengsel in de springvorm en druk goed aan tot de hele bodem bekleedt is. Zet de springvorm in de koelkast zolang je de vulling van de taart maakt.

– Laat zes gelatineblaadjes weken in koud water voor zo’n vijf minuten.
– Snijd vier citroenen door de helft. Ik heb uit elke citroen twee of drie plakjes gesneden van de rand en deze apart gehouden voor de garnering. De ‘kontjes’ van de citroenen en de overige hele citroen pers je uit. Let op: hoe meer citroensap, hoe zuurder de taart.
– Doe de Griekse yoghurt in een grote kom en schep de honing er doorheen. Doe dit een beetje op smaak. Voeg hier de citroensap aan toe.
– Als de vijf minuten weken van de gelatineblaadjes om zijn, schep je een paar eetlepels van de yoghurt met citroen en honing in een pannetje en zet dit op het vuur. Zodra het yoghurtmengsel gaat koken kan het vuur uit.
– Wring je de geweekte gelatineblaadjes uit en voeg je dit toe aan het hete yoghurtmengsel. Roer de gelatineblaadjes goed door tot ze volledig zijn opgelost.
– Voeg het warme yoghurtmengsel door het overige koude yoghurtmengsel en schep dit allemaal goed door.
– Giet het volledige mengsel met yoghurt in de springvorm met de noten. Laat de taart minimaal drie uur opstijven in de koelkast. Daarna kun je de taart decoreren zoals je zelf wilt, zoals ik bijvoorbeeld deed met de citroenschijven.

En dan mag je aanvallen! De taart is echt heel lekker en enorm fris. Stiekem zou je deze taart zelfs als ontbijt kunnen eten want in principe is deze citroentaart van yoghurt gewoon met yoghurt, noten, honing en citroen.. Toch? Oké, er zit kokosolie en gelatine doorheen.. Maar dat mag de pret niet drukken. Eet smakelijk! P.S.: Als je de taart gaat maken en er een foto van plaatst op bijvoorbeeld Instagram, vind ik leuk als je me tagt (of gebruik #annekookt)!

Wat is jouw favoriete taart?

Dit bericht heeft 44 reacties.

 1. Kwarktaart maken wij eigenlijk ook altijd uit een pakje, maar dit lijkt me veel lekkerder! Wij hebben dan vaak standaard aardbeienkwarktaart, maar citroen is ook wel eens heerlijk!

 2. Celeste

  Ik heb nog nooit kwarktaart op haha, maar het lijkt me wel heel lekker. Mijn favoriete taart is nog steeds de zelfgemaakte appeltaart, echt heerlijk vind ik die! Maar misschien toch eens een keertje een kwarktaart overwegen!

 3. Renske

  Heerlijk! Zelf taart maken is leuk én lekker! De combinatie van citroentaart met deze bodem ken ik niet. Klinkt goed!

 4. Svenja

  Omnomnom, ziet er echt ontzettend lekker uit <3 Ik heb eens een soortgelijke taart gemaakt, maar dan met rood fruit i.p.v. citroen. De citroen variant lijkt mij heerlijk verfrissend voor de zomer!

 5. Frauke

  Hmm, ziet er héél lekker uit! Volgens mij is dat het ook :D. Ik ga dit recept zeker onthouden en misschien maak ik ‘m binnenkort wel eens. Klinkt in ieder geval erg passend bij het lekker warme weer! X

 6. Nesrin

  Oh la la dit klinkt goed en het ziet er super mooi uit. Saven!!!

 7. Alyssa

  Wauw, dat ziet er echt heerlijk uit! Ik hou heel erg van citroen, dus dit lijkt me wel iets 😀

 8. Ingeborg

  Hahaha, ons filmpje is een related post. Wauw, oud! Het klinkt wel echt heel lekker mop!

 9. Ise

  Hmm klinkt lekker! Goede variant voor die uit een pakje.

 10. Anna

  Ik ben echt dol op citroentaart <3 Ga ik eens proberen!

 11. Sophie

  Ah zo lekker! <3 Ik ben echt dol op kwarktaart, en citroen(ijs), dus dit is echt een geweldige combinatie. Ga ik onthouden, hihi <3

 12. Anouk

  Oeh wat een heerlijk receptje! Verantwoord taart eten is nog tien keer lekkerder dan gewoon taart eten. Ga het recept even opslaan!

 13. Bente

  Hoewel kwarktaart er altijd wel in gaat is pecannotentaart echt mijn ultieme favoriet!

 14. lonneke

  Ah wauw Anne, dit klinkt geweldig!
  Ik ga dit HEEL snel eens maken. Bedankt voor het delen!
  Liefs Lonneke

 15. Justine

  Oh my, dit lijkt me heerlijk! Ik ga m zeker een keer namaken. Al zou ik persoonlijk voor een andere (ongezonde) bodem gaan. Bastogne bodem ofzo hihi

 16. Arjanne

  Hij ziet er superlekker uit! Ik hou echt van kwarktaart, maar tot nu toe heb ik alleen nog maar met aardbei gemaakt. uit een paktje. shame on me. Met citroen lijkt me erg lekker!

 17. Livia

  Ziet er heel lekker uit. Dit ga ik zeker eens proberen.

 18. Cherissa

  Wow! Inderdaad, zelf ook nooit over nagedacht. Wij maken het ook altijd uit zo’n pakje. Leuk dat je hierover hebt geschreven 🙂

 19. Romy

  Oke, dat ziet er zo lekker en makkelijk uit!! Ook een heel fris en niet te zwaar toetje voor bijvoorbeeld een zomerse BBQ 😉 Bedankt voor het recept!

  xo Romy

  Rusty Revolvers ♡

 20. Cartouche

  Het lijkt me heel erg lekker, ik vind dat je wel weet wat lekker & gezond in een is! Ik heb zelf dit weekend ook 2 kwarktaarten gemaakt, perzik en aardbei

 21. Sophie

  Dit klinkt heel lekker vooral met al die extra toevoegingen die je normaal niet hebt uit het pakje 😉

 22. Caro

  Wauw die ziet er lekker uit! Die bodum klinkt ook echt heerlijk!

Geef een antwoord