Citroentaart van yoghurt met bodem van dadels en noten

citroentaart van yoghurt

Als ik jarig ben en mijn moeder vraagt wat voor taart ik zou willen hebben, kies ik standaard voor citroenkwarktaart. Er is geen lekkerdere taart dan dat. Deze taart komt uit een pakje waar je zelf kwark en slagroom aan toevoegt. Ik heb er eigenlijk nooit bij stilgestaan dat je zo’n taart ook heel makkelijk zelf kunt maken..

Eergisteravond tweette Lara dat ze een gezond taartje aan het maken was. Ik vroeg wat ze aan het bereiden was en Lara stuurde me het recept van Jolanda door. De volgende ochtend ging ik snel naar de supermarkt en kocht ingrediënten in voor mijn eigen versie van deze taart. Ik wil Jolanda ontzettend bedanken voor de inspiratie. Op haar blog staan nog veel meer leuke en lekkere recepten, dus ik zou een kijkje nemen als ik jou was..

Wat heb je nodig?
– 100 gram ontpitte dadels
– 200 gram ongezouten noten (bijvoorbeeld elitehaver van AH)
– 3 eetlepels gesmolten kokosolie

– 6 blaadjes gelatine
– 1 liter Griekse yoghurt
– 5 citroenen
– 4 eetlepels honing

– Springvorm (ik gebruikte 26cm)
– Bakpapier
– Blender of keukenmachine

Wat ga je doen?
– Leg bakpapier in je springvorm en zet deze vast. Wanneer je kleine springvormen gebruikt (12 cm), zou ik het recept van Jolanda aanhouden voor de verhoudingen.
– Wanneer je elitehaver van AH gebruikt als noten, haal je het grootste gedeelte van de rozijnen uit de verpakking en weeg je 200 gram af. Ik heb wel een aantal rozijnen er in laten zitten omdat ik dat lekker vind. Wanneer je ongezouten noten zonder rozijnen gebruikt, kun je gewoon 200 gram afwegen.
– Snijd de dadels wat kleiner en doe deze samen met de noten (en rozijnen) even in de keukenmachine. Afhankelijk van wat je zelf lekker vind maak je de noten en dadels fijn. Ik heb, net als Jolanda aanraadde, de noten wat grover gelaten omdat je dan een lekkere stevige bodem krijgt.
– Smelt wat kokosolie in een pannetje of in de magnetron tot het vloeibaar is en schep dit door de noten en dadels.
– Doe het mengsel in de springvorm en druk goed aan tot de hele bodem bekleedt is. Zet de springvorm in de koelkast zolang je de vulling van de taart maakt.

– Laat zes gelatineblaadjes weken in koud water voor zo’n vijf minuten.
– Snijd vier citroenen door de helft. Ik heb uit elke citroen twee of drie plakjes gesneden van de rand en deze apart gehouden voor de garnering. De ‘kontjes’ van de citroenen en de overige hele citroen pers je uit. Let op: hoe meer citroensap, hoe zuurder de taart.
– Doe de Griekse yoghurt in een grote kom en schep de honing er doorheen. Doe dit een beetje op smaak. Voeg hier de citroensap aan toe.
– Als de vijf minuten weken van de gelatineblaadjes om zijn, schep je een paar eetlepels van de yoghurt met citroen en honing in een pannetje en zet dit op het vuur. Zodra het yoghurtmengsel gaat koken kan het vuur uit.
– Wring je de geweekte gelatineblaadjes uit en voeg je dit toe aan het hete yoghurtmengsel. Roer de gelatineblaadjes goed door tot ze volledig zijn opgelost.
– Voeg het warme yoghurtmengsel door het overige koude yoghurtmengsel en schep dit allemaal goed door.
– Giet het volledige mengsel met yoghurt in de springvorm met de noten. Laat de taart minimaal drie uur opstijven in de koelkast. Daarna kun je de taart decoreren zoals je zelf wilt, zoals ik bijvoorbeeld deed met de citroenschijven.

En dan mag je aanvallen! De taart is echt heel lekker en enorm fris. Stiekem zou je deze taart zelfs als ontbijt kunnen eten want in principe is deze citroentaart van yoghurt gewoon met yoghurt, noten, honing en citroen.. Toch? Oké, er zit kokosolie en gelatine doorheen.. Maar dat mag de pret niet drukken. Eet smakelijk! P.S.: Als je de taart gaat maken en er een foto van plaatst op bijvoorbeeld Instagram, vind ik leuk als je me tagt (of gebruik #annekookt)!

Wat is jouw favoriete taart?