“Dat heb je zeker ook gratis gehad?”

gratis

De vraag waar ik inmiddels een hekel aan heb gekregen. “Dat heb je zeker ook gratis gehad?” Ik kan aan sommige mensen geen nieuwe schoenen meer laten zien, waar ik zelf voor heb gespaard. Ik kan het ze ook niet kwalijk nemen, het blogwereldje is af en toe zo ingewikkeld. Het is ook een gek idee dat ik ‘gratis’ spullen krijg voor een beetje ‘stukjes schrijven’..

Vanmiddag kwam ik thuis en lag er een pakketje op me te wachten. Mijn huisgenootje – super lief meisje hoor! Niets persoonlijks – vroeg er naar en zei de woorden ‘dat heb je dan weer gratis gehad’? In eerste instantie zei ik ja, voor mijn blog. Maar ik herstelde mijn antwoord en zei: “Nee, dit is voor mijn werk, hier heb ik voor gewerkt”. Je ziet dan dat mensen het niet begrijpen, logisch, het is ook een beetje gek. Ik schrijf voor de lol, ik heb er plezier in, maar toch krijg ik die ‘gratis’ spullen.

Zelf zie ik het als een soort tools die voor mijn werk zijn. Ik ontvang dingen die ik ‘nodig’ heb om over te schrijven. Nu bestaat het grootste gedeelte van mijn blog uit inspiratie en laat ik dingen die ik leuk vind zien, maar een beautyblogger heeft make-up nodig om over te schrijven, een fashionblogger heeft kleding nodig. Zo heeft een bakker deeg nodig en heeft een docent een klas nodig. Iedereen heeft iets nodig om zijn of haar werk mee uit te voeren.

Aan de andere kant.. De meeste bloggers, of het nu over fashion, beauty of wat dan ook gaat, ontvangen sommige producten om over te schrijven. Soms krijgen ze er geld voor, meestal niet. Maar je moet ook maar zo denken, als niet-blogger, je werkt bij Albert Heijn en zit achter de kassa, daar verdien je geld mee en dat geef je uit aan bijvoorbeeld make-up. Maar een beautyblogger ontvangt direct de make-up, niet dat ze daarmee de huur van haar huis kan betalen, maar het is wel een onderdeel van haar werk én loon. Daarnaast is het niet zo dat een blogger alles maar gratis krijgt, omdat ze toevallig een blog heeft. Meestal gaan hier wel tientallen, of misschien wel een honderdtallen aan artikelen aan vooraf, voordat iemand eens een pakketje krijgt. Je krijgt heus niet zomaar iets opgestuurd omdat je vorige week een blog bent begonnen, daar is meer voor nodig. De één doet er langer over dan de ander, maar je moet wel wat betekenen voor het bedrijf of het merk van het pakketje.

Dus alsjeblieft.. Stop met het vragen naar of iemand zomaar iets heeft gehad. Lang niet iedereen doet dat, absoluut niet! Maar ik werk hier voor, andere bloggers werken er voor, pakketjes krijg je niet zomaar en ja, we betalen ook écht wel dingen zelf (zoals bijvoorbeeld mijn te vette Nikes op de foto!).

Hoe denk jij over bloggers en pakketjes?