“Dat heb je zeker ook gratis gehad?”

gratis

De vraag waar ik inmiddels een hekel aan heb gekregen. “Dat heb je zeker ook gratis gehad?” Ik kan aan sommige mensen geen nieuwe schoenen meer laten zien, waar ik zelf voor heb gespaard. Ik kan het ze ook niet kwalijk nemen, het blogwereldje is af en toe zo ingewikkeld. Het is ook een gek idee dat ik ‘gratis’ spullen krijg voor een beetje ‘stukjes schrijven’..

Vanmiddag kwam ik thuis en lag er een pakketje op me te wachten. Mijn huisgenootje – super lief meisje hoor! Niets persoonlijks – vroeg er naar en zei de woorden ‘dat heb je dan weer gratis gehad’? In eerste instantie zei ik ja, voor mijn blog. Maar ik herstelde mijn antwoord en zei: “Nee, dit is voor mijn werk, hier heb ik voor gewerkt”. Je ziet dan dat mensen het niet begrijpen, logisch, het is ook een beetje gek. Ik schrijf voor de lol, ik heb er plezier in, maar toch krijg ik die ‘gratis’ spullen.

Zelf zie ik het als een soort tools die voor mijn werk zijn. Ik ontvang dingen die ik ‘nodig’ heb om over te schrijven. Nu bestaat het grootste gedeelte van mijn blog uit inspiratie en laat ik dingen die ik leuk vind zien, maar een beautyblogger heeft make-up nodig om over te schrijven, een fashionblogger heeft kleding nodig. Zo heeft een bakker deeg nodig en heeft een docent een klas nodig. Iedereen heeft iets nodig om zijn of haar werk mee uit te voeren.

Aan de andere kant.. De meeste bloggers, of het nu over fashion, beauty of wat dan ook gaat, ontvangen sommige producten om over te schrijven. Soms krijgen ze er geld voor, meestal niet. Maar je moet ook maar zo denken, als niet-blogger, je werkt bij Albert Heijn en zit achter de kassa, daar verdien je geld mee en dat geef je uit aan bijvoorbeeld make-up. Maar een beautyblogger ontvangt direct de make-up, niet dat ze daarmee de huur van haar huis kan betalen, maar het is wel een onderdeel van haar werk én loon. Daarnaast is het niet zo dat een blogger alles maar gratis krijgt, omdat ze toevallig een blog heeft. Meestal gaan hier wel tientallen, of misschien wel een honderdtallen aan artikelen aan vooraf, voordat iemand eens een pakketje krijgt. Je krijgt heus niet zomaar iets opgestuurd omdat je vorige week een blog bent begonnen, daar is meer voor nodig. De één doet er langer over dan de ander, maar je moet wel wat betekenen voor het bedrijf of het merk van het pakketje.

Dus alsjeblieft.. Stop met het vragen naar of iemand zomaar iets heeft gehad. Lang niet iedereen doet dat, absoluut niet! Maar ik werk hier voor, andere bloggers werken er voor, pakketjes krijg je niet zomaar en ja, we betalen ook écht wel dingen zelf (zoals bijvoorbeeld mijn te vette Nikes op de foto!).

Hoe denk jij over bloggers en pakketjes?

Dit bericht heeft 78 reacties.

 1. Celeste

  Wat onwijs goed gezegd. Ik ben zelf pas net begonnen, dus verwacht voorlopig echt nog geen pakketjes, maar ik ben het wel met je eens. Voordat iemand iets krijgt, hebben hier uren van werk in gezeten, waar iemand niet voor betaald is geweest. En als je over dat gratis product daarna een stukje schrijft, is het inderdaad gewoon voor je werk.

 2. Dita

  Mooi gezegd! Ik blog zo’n 2 jaar maar ben nog heel klein. Ik heb ook niet echt de ambitie om mega te worden qua blog maar vind het erg leuk dat ik zo nu en dan samenwerk met een bedrijf. Wel erg raar dat mensen het zo tegen je zeggen. Je werkt er hard voor, en het is tenslotte je werk!

 3. Yvette

  Helemaal met je eens! Ik krijg ook af en toe spullen, maar nog niet zo vaak dat mensen zich eraan storen of jaloers zijn ofzo. Onbegrip merk ik wel en dat is in dit wereldje heel naar. Dan denk ik: Mensen die voor een tijdschrift werken, hebben dat toch ook niet? Dat wordt wel geaccepteerd, zo raar…

 4. Femke

  Ik ben van mening dat als je werkt, je beloont moet worden. (En zo niet, dan zou ik graag willen dat in de supermarkt alles gratis was en je voor energie ook niet meer hoefde te betalen). Waarschijnlijk zijn die mensen gewoon een beetje jaloers. Dat maakt er natuurlijk geen leukere situatie van, maar toch.
  Het lijkt me alleen maar logisch dat je dingen krijgt toegestuurd door bedrijven – niemand ondervindt er nadeel van: de bedrijven krijgen meer aandacht, de lezers leren een nieuw product kennen. 🙂

 5. Lucinda

  Groot gelijk heb je. Serieus, waarom zou je verantwoordelijkheid moeten afleggen over iets waar je voor gewerkt hebt. Wat het bij jou vooral is, is dat ik bij jou waardering zie en daar gaat het mij om, waardering. Dat dit je niet zomaar in je schoot geworpen is, maar je werkt er hard voor. Maar toch zie ik bij een behoorlijk aantal bloggers dat ze het normaal vinden, soms het niet eens meer openen of zelfs boos worden dat ze nou net dat ene dingetje uit de collectie niet hebben gekregen, ja en dan schiet het bij mij wel eens verkeerd (wat ik dan wel voor mij houd, maar toch). xxx Lucinda

 6. Justine

  Helemaal mee eens! Zeker wanneer je een soort van arrogantie/jaloezie in de vraag voelt, vind ik het heel naar om het te moeten uitleggen. Ik heb niet vaak pakketjes, maar als ik ze krijg ben ik er ook super blij mee en benut ik ze optimaal voor m’n blog.

 7. Ingeborg

  Wauw, super goed artikel mop! Ook heel erg goed geschreven. Je hebt helemaal gelijk. Ik ben zo trots op je!

 8. Sophie

  Veel mensen weten niet dat een blog bij houden ontzettend veel tijd kost. Best jammer.

 9. Esther

  Ohhhjaa, grrrr! Of als ik vertel aan een vriendin dat ik dat voor m’n blog ontvangen heb, zeggen ze meteen “echt? , oh dan ga ik ook zo’n blog beginnen”…. Alsof het bloggen alleen draait om het ontvangen van pakketjes….

 10. Frauke

  Fijn artikel, en het is inderdaad wel frustrerend soms als mensen dat vragen! Ik leg dan altijd uit dat het niet ‘gewoon’ gratis is komen aanwaaien, daarvoor werken mijn vriend en ik elke dag opnieuw weer hard om inspirerende content te delen. Dat bloggen zo leuk is, kunnen wij niet aan doen he ;)! Niet proberen aantrekken als er negatieve reacties komen over de pakketjes, vaak ontstaan die toch uit een soort van jaloezie. Je doet het super :)! X

 11. Svenja

  Ik ben het helemaal met je eens! Je werkt er had voor, schrijft artikelen en maakt reclame voor de bedrijven! Gratis krijg je het absoluut niet 😉

 12. Kirsty

  Ik vind het zo jammer dat mensen soms jaloers kunnen zijn op de pakketjes die je als blogger krijgt. Natuurlijk is het superleuk en een voorrecht om wat te krijgen, maar we doen er ook daadwerkelijk wat mee voor de blog 🙂 Ik heb wel eens de vraag gehad van een vriendin of zij als ze zou gaan bloggen ook zoveel zou krijgen. Alsof je binnen een week allemaal pakketjes krijgt haha. Ik weet niet of ik het irritant vind als mensen er zo weinig van snappen of juist grappig omdat het zo naïef overkomt 😛

 13. Helemaal waar.

  Als iemand wilt beginnen met bloggen alleen voor de pakketjes dan haakt hij/zij na een maand af. Het gaat inderdaad niet zo.

  Zo lang je als blogger kiest voor een product, dienst, organisatie die dicht bij je staat dan is er niks aan de hand.

 14. Sylvia

  Ik vind de vraag op zichzelf alleen al redelijk brutaal, wat een vooringenomenheid zeg.. Al twijfel ik er niet aan dat je huisgenootje verder lief is 😉 Ik denk dat mensen die zoiets vragen over het algemeen zoiets hebben van: bloggen is je hobby, moet je daar nu ook nog spullen voor krijgen? En natuurlijk is het voor de meesten ook een hobby, maar wel eentje waar heel veel tijd in gaat zitten én waar een hoop andere mensen ook plezier van hebben. Als daar dan na tientallen of wellicht honderden blogs een keer iets tegenover staat, moet dat kunnen lijkt me. Zo kreeg ik laatst een fles van KRNWTR opgestuurd voor een review. Hartstikke leuk, maar uiteindelijk kan ik er nog altijd niet de huur mee betalen of kat Chuck van laten leven. Goed stuk trouwens 😉

  1. Sylvia

   Hopelijk zit je trouwens verder niet te veel met dit soort opmerkingen, lekker laten gaan 😉

 15. Joyce

  Heel herkenbaar! Hier is het ook van sommige mensen een standaard vraag. net als: Kun je dat niet even voor je blog regelen? Euh nee!

 16. Marloes

  Helemaal waar! Je werkt er hard voor, en het is inderdaad een ‘loon’ wat je ontvangt. Ik kan me ook al snel irriteren als ik deze vraag krijg. Vooral als ze dan ook nog antwoorden: ‘Zo, dat is makkelijk verdient!’. Mensen hebben echt geen idee hoeveel tijd je in een blog en artikelen steekt.

 17. Isa

  Echt heel erg goed gezegd! Ik heb zelf ook een blog en ik weet hoeveel werk en tijd het kost!

 18. Sophie

  Ik snap heel goed wat je zegt; soms bestel ik dingen en dan krijg ik ook de vraag ‘dat heb je zeker ook gekregen’, maar jouw verbetering vind ik zo goed! Je hebt er inderdaad voor gewerkt, punt! Ik vind het ook een brutale vraag, maar ik moet echt eerlijk bekennen dat ik het mij bij sommige dingen afvraag (niet alleen bij jou hoor!). Maar zo is de mens 🙂

 19. Marion

  Nou, ik vind dat je er goed mee omgaat. Ook dat je jezelf corrigeert en zegt dat het voor je werk is. Heel goed. Mensen mogen best weten dat jij veel tijd en moeite stopt in je blog. Je krijgt het allemaal niet cadeau en dat is in dit geval letterlijk. Goed dat je er een stukje over schrijft.

 20. Linda

  Ook al is het in eerste instantie voor veel mensen hun hobby, je werkt er ook hard voor en schrijft veel voor je blog. Ik ben het met je eens, je legt het ook mooi uit trouwens als je zegt ‘iedereen heeft iets nodig om zijn werk te kunnen doen’. En natuurlijk gaat dat niet vanzelf.
  Het is vaak ook onwetendheid – denk ik – als mensen dit soort vragen stellen.

 21. Mariska

  Wat een goed en duidelijk artikel heb je weer geschreven! Er zijn denk ik veel misverstanden over wat betreft het ontvangen én zelf betalen van pakketjes.

 22. Marleen

  Haha, als ze jaloers zijn kunnen ze zelf toch ook een blog aanmaken om spullen te ontvangen. Dan merken ze vanzelf wel hoeveel tijd en moeite het kost om iets moois op te bouwen.
  Leuke Nikes btw!

 23. Julie

  Wat een goed artikel Anne! Het is inderdaad zo dat mensen vaak dingen krijgen en dat zijn zoals je zegt eigenlijk enkel de ‘benodigdheden’ voor die persoon z’n werk. 🙂 Ik zie het een beetje als ingrediënten voor een gerecht, je krijgt ze dan misschien wel, het is nog steeds helemaal aan jezelf te danken als je er een lekker gerecht mee weet te maken! 🙂

 24. ellen

  Ik vind het ook altijd een beetje raar als mensen dat zeggen. Ik krijg geen ‘gratis’ spullen voor mijn blog, maar ik snap heel goed dat de bloggers die wat bekender zijn en gewoon goed bloggen, een goede en fijne marketing manier zijn voor bedrijven. 🙂

 25. Marly

  Hoewel ik vind dat je echt gelijk hebt, kan ik het aan de andere kant van je huisgenootje ook wel begrijpen. Tuurlijk, ben het helemaal met je eens dat dit ook een manier van ‘belonen’ is voor bloggers, en ik snap ook helemaal (vooral met mijn opleiding Digital Communication) dat bedrijven dingen opsturen, maar ik heb toch ook vaak genoeg gezien dat bijv. twee grote blogs in Nederland ongeveer tegelijk een nieuwe blog online hadden staan over een bepaald brillenmerk ofzo, en daarbij nog beweerde dat ze het heus niet op hadden gestuurd gekregen. Dat schiet bij mij dan een beetje in het verkeerde keelgat. Of geef het toe dat je er inderdaad niet voor hebt hoeven betalen, of zeg er helemaal niks over, maar lieg niet.

  1. Dat vind ik een ander verhaal, zeggen dat je iets niet hebt gekregen/opgestuurd heb gekregen/niet gekocht hebben! Inderdaad, liegen er over is helemaal raar!

 26. Anneleen

  Lijkt me helemaal niet leuk dat mensen zoiets tegen je zeggen! Komt bij mij heel onbeschoft over… Je vaste-lezers weten dat je hier hard voor werkt lieve Anne, dus probeer je dit niet te hard aan te trekken!

 27. Gina

  Je heb helemaal gelijk! Misschien een tikkeltje jaloers? 🙂

 28. Esther

  Ik reageer vrijwel nooit, maar ik volg je blog al heel lang met veel plezier en lees bijna al je artikelen. Nu ik dit artikel heb gelezen, wil ik toch een keer reageren om te laten weten hoe ik hierover denk.

  Ik heb zelf geen blog, maar volg er wel heel veel. Hierdoor ben ik mij door de jaren heen gaan beseffen hoeveel tijd en energie bloggen eigenlijk kost. Doordat ik zelf geen blogger ben, heb ik dus geen ervaring met het ontvangen van pakketjes, maar ik snap echt niet dat er mensen zijn die zo naar reageren op het feit dat een blogger pakketjes ontvangt. Ik sta er net zo tegenover als jij: je werkt er ontzettend hard voor, dus ik vind het niet meer dan terecht dat je daar iets voor ontvangt. En als je bedrijven hierdoor kunt helpen om hun producten te promoten, dan doe je toch ook iets terug? Ik vind dat juist mooi. Jammer dat die andere mensen dat niet inzien.

  Ik zou zeggen: probeer je er niet teveel van aan te trekken. Zulke mensen begrijpen niet hoeveel tijd en energie er in bloggen zit, maar jij weet wel beter. En ik en de rest van je vaste lezers ook!

 29. Sabrina

  Volgens mij is het meer de jaloezie van mensen dat zij zoiets zeggen dan dat zij er werkelijk verstand van hebben. Ik zou me er niet teveel van aantrekken als ik jou was, je kan trots zijn dat je blog zo populair is bij bedrijven! Liefs

 30. Xaviera

  Heel goed geschreven! Ik denk dat hier veel vooroordelen over zijn en het is heel helder hoe je nu uitleg geeft. Goed dat je jezelf hebt verbeterd en hebt gezegd dat je voor dat pakket hebt gewerkt! In een kleine blog gaan al vele uren werk zitten, laat staan bij zo’n grote blog als die van jou!

 31. Joyce

  Wat heb je dat goed geschreven zeg! Het is een echte eye-opener! XX

 32. Hmm dat is niet leuk, zo’n opmerking. Ben je net zo blij met je nieuwe schoenen krijg je zo’n reactie.. Niet fijn… Maar ja, misschien weten sommige gewoon niet beter. Hoe dan ook, lekker laten gaan denk ik dan maar.

 33. Lys

  Helemaal waar. Zoals jij het zegt, it’s part of the job! Je krijgt dan wel af en toe spullen opgestuurd, je hebt er hard voor gewerkt om het zo ver te schoppen.

 34. Goed & interessant stuk! Ik krijg ook wel af en toe iets gratis en het is niet zo dat ik er overdreven veel commentaar op krijg, maar toch voel ik me er soms zelf een beetje ongemakkelijk bij

 35. Jasmijn

  Ik ben het helemaal met je eens! Ik heb nog geen producten gehad, dus ik herken het probleem niet. Wel begrijp ik wat je zegt. Het lijkt me heel irritant! Enne… Die Nikes zijn heel erg gaaf!

 36. Manon

  Mooi geschreven en ik ben het helemaal met je eens. Ik krijg nu ook wat vaker iets opgestuurd en sommige beginnen ook al met dat heb je zeker ook weer gratig gehad. Nou heel veel make-up koop ik nog zelf dacht ik toen.

 37. Mandy

  Dat heb je goed verwoord. Zelf krijg ik nog niet zo heel vaak spullen, maar wanneer ik dan iets ontvang (wat ik een enorme eer vind!) zegt mn moeder weleens “lekker makkelijk, ik denk dat ik ook maar een blog ga beginnen…” Tja, beetje een rare reactie denk ik dan.. 😛 Al snap ik wel dat het voor buitenstaanders lastig te begrijpen is. Overigens heeft mijn broertje ook een redelijk goedlopende blog dus het ‘bloggersleventje’ begint hier in huis wel steeds meer geaccepteerd en ‘normaal’ te worden, haha.

 38. Joyce

  Mooi geschreven! Zelf doe je ook een hoop moeite om foto’s te maken en een artikelen te schrijven! Het is niet alleen maar krijgen, je moet er wel wat voor doen en dat vergeten de meeste mensen… En zie de inspiratie elke keer maar weer ergens vandaan te halen… Super dat je hier een artikel over hebt geschreven!

 39. Leuk artikel! Maar goh, ik denk dat je er niet te zwaar aan moet tillen als iemand zoiets vraagt. Ik kan ergens wel begrijpen dat het raar lijkt als je niet in de bloggerswereld zit en dat ze het niet goed begrijpen en wat jaloers zijn… Jij weet dat je er veel voor doet en dat is het belangrijkste 😉

  1. Ooooh, dit is niet persé op één opmerking gericht hoor! Dit is het continu aanhoren van verschillende mensen die steeds ervan uitgaan dat ik altijd maar alles gratis krijgen kan voor niks. Dat ik het drie keer op één dag hoorde gisteren was even de druppel die dit artikel liet ontstaan! Maar bedankt oor je reactie, ik weet inderdaad beter!

 40. Rebecca

  Ik snap dit artikel echt volstrekt.. Ondanks dat ik nog bijna nooit iets toegestuurd heb gekregen word ik ook altijd gek van dat mensen er vanuit gaan dat je een blog neemt voor gratis spullen. Een kromme zin, maar je snapt m wel.. Daarom kies ik er voor om het nog niet te veel met de buitenwereld te delen.. Juist door die nare reacties. Heel vervelend!

 41. Isabelle

  Wat vervelend dat mensen zo reageren. Je hebt er veel voor gedaan, precies wat je zegt: je krijgt niet zomaar pakketjes. Je hebt er veel voor geschreven en je doet het niet om de pakketjes maar om het schrijven (:

 42. Laura

  Ik heb een tijd boeken gerecenseerd en dan kreeg ik de boeken meestal ‘gratis’. Daar kreeg ik dan ook soortgelijke opmerkingen over. Dat was in de tijd dat ik een parttime kantoorbaan had en daarnaast freelancer was. Mensen dachten dan echt dat ik vrij had iedere dag dat ik niet op kantoor was. Ik snap je frustratie, maar ik vraag me wel af of het echt zo bedoeld is. Meestal is het ook onwetendheid, geen idee hebben wat je er allemaal voor moet doen.

 43. Céline

  Helemaal mee eens. Het is inderdaad moeilijk om uit te leggen, ookal maak ik mij daar meestal niet zo heel druk om. Laat anderen maar lekker denken wat ze willen. Wat ik ook heel moeilijk vind, is als ik het met mensen die heel dicht bij mij staan, heb over de tarieven die ik vraag/krijg voor het schrijven van een advertorial. Dan zeggen ze: Wauw! Dat is een mooi uurloon!, omdat ze alleen rekenen met het schrijven van die ene post. Niet met alle fotografie, promotie, social media en weetikwat wat je verder nog iedere dag moet doen om je blog bij te houden.

 44. Inderdaad is dat heel naar.
  Je spaart ook voor producten die jij wilt kopen.

 45. Lou

  Mooi geschreven en ben het er helemaal mee eens!
  Ik begrijp niet zo goed dat mensen zo ‘afgunstig’ kunnen reageren en jammer dat er zulke vooroordelen zijn over bloggers, maar… gelukkig weet je zelf wel beter en mensen uit het bloggerswereldje ook. Dus ik zou zeggen geniet lekker van de pakketjes die je welverdiend krijgt en weet dat je je echt niet hoeft te verantwoorden.
  Oh en die Nikes zijn tof!! <3

 46. Mirjam

  Als je producten krijgt dan heb je die gewoon dik verdiend! 🙂 En daar werk je voor, en toevallig is dat werk wat je leuk vindt, nou dat is alleen maar mooi meegenomen!

 47. Ik kan mij voorstellen dat het niet leuk is om te horen. Trek er niet te veel van aan ook al is het niet leuk. Verwijs ze door naar dit artikel! 😉

 48. Whitney

  En zo is het! Vaak is het jaloezie. Terwijl het werk is. Ik blog voor de fun, heb al een aantal samenwerkingen afgeslagen gewoon omdat het niet goed voelde. Nu wel één aangegaan. De eerste word dat en alleen aangegrepen omdat het bij mij past.

 49. Charlotte

  Goed inhoudelijk geschreven artikel Anne! Je hebt helemaal gelijk, mensen gaan er altijd maar van uit dat je het hebt gekregen. Ik vind je nikes super tof!

 50. saskia

  Pakketjes krijgen is leuk, kan een leuk voordeel zijn van het bloggen.

  maar als dat je insteek is om te (gaan) bloggen, dan please, stop onmiddellijk!

 51. lisa

  Mooi stukje. Ik ontvang soms ook producten om vervolgens een artikel over te schrijven. Meiden uit mijn klas zijn hierachter gekomen en beginnen het blog-leventje opeens enorm interessant te vinden. Juist, voor de producten…

 52. Kim

  Wat een prachtig artikel zeg! Heel erg mooi geschreven. Ik vind dat je helemaal gelijk hebt. Mensen ontvangen loon voor hun werk. Jij ontvangt spullen waar je weer over kunt schrijven zodat mensen weten met wat voor spullen ze te maken hebben.

 53. Wat een goed artikel Anne, in vind jouw echt de eerlijkste blogger. Jij verteld tenminste waar het echt op staat. Ik vind ook dat bloggers spullen verdienen en ja daar ben ik soms wel jaloers op omdat ik mijn make-up zelf betaal, maar ach, hun hebben er super hard voor gewerkt. Dus ik vind dat ze het verdienen 🙂

 54. Teddy

  Ik snap helemaal dat je die vraag een beetje zat begint te worden! Je hebt er hard voor gewerkt!

 55. Esmée

  Zo dat is eruit! Mooi gezegd en inderdaad waar. Je werkt heel hard voor de producten die je af en toe ontvangt, ik zie het altijd als een soort beloning. x

 56. Amelie

  Groot gelijk, heel goed artikel! Ik krijg geen rooie cent, en ook geen spullen, voor mijn blog (hoef ik ook niet), maar ik snap de frustratie helemaal!

 57. Els

  Gewoon jaloers waarschijnlijk. Ik win beSt vaak wat omdat ik aan veel dingen meedoen dat vinden mensen ook een reden om te zeuren

Geef een antwoord