De 7 blog zonden

7 blog zonden

Zonder er bij stil te staan kennen we ze allemaal, de 7 blog zonden. Onbewust of bewust zijn we er mee bezig of gaan we dit juist tegen. Afgelopen maandag was ik aanwezig in het Bloggerscafé bij NRC in Amsterdam. Dit werd georganiseerd door Fashionchick, de avond zat goed in elkaar. Jammer alleen dat een aantal bloggers de geweldig gegeven lezingen moesten bijwonen vanachter glas en het dus niet konden volgen. Gelukkig kon ik wel aanwezig zijn en zat ik samen met Tedje en Nicole achter de drie sprekende bloggers. Bijna ‘front row’, hihi. Anouk van Creatorsofdesire.com vertelde ons meer over de 7 blog zonden (en hoe we ze tegen gaan!) en in dit artikel geef ik er mijn eigen draai aan.

VANITY [ijdelheid]
Elke blogger is ijdel. Dat kan niet anders. Je staat bijna dagelijks met je hoofd voor de camera en plaatst alleen je beste foto’s. Natuurlijk is dat logisch, dat doet iedereen. Maar pas er wel op dat je niet té ijdel wordt. “It is really important to keep on being you. Not an arrogant version of yourself.”

GREED [hebzucht]
De presentatie van Anouk was vooral gericht op modebloggers, maar ook dit geldt zeker voor beautybloggers: Hebzucht. Hebben, hebben, hebben. Let er alsjeblieft op! Wanneer je blog groeit is het hartstikke leuk dat je dingen krijgt. Maar durf ook nee te zeggen, sla dingen af die niet bij je passen. Jouw blog projecteert een deel van je persoonlijkheid. Creëer geen beeld van jezelf van iemand wie je zelf niet bent.

LUST [lust]
Resist the temptation to copy influential bloggers. Oftewel, kopieer niet. Het gebeurt zo veel! Natuurlijk zijn er artikelen zoals bijvoorbeeld de maandelijkse boxen, nieuwe collecties of wekelijkse fotodagboeken die ‘iedereen’ publiceert. Maar geef er je eigen draai aan. Niemand vindt het leuk om dubbele dingen te lezen of te zien, behoud je eigen geloofwaardigheid en presenteer je eigen creaties, eigen stijl en eigen smaak.

JEALOUSY [jaloezie]
We zien allemaal hoe sommige blogs enorm stijgen, deze bloggers zullen wel iets goeds doen! We are all jealous of others’ succes sometimes. Dat is zo, iedereen is wel eens jaloers. Dat kan niet anders. Maar jij komt er zelf niet door die ene grote blogger zwart te maken, of door haar na te doen. Juist niet! Denk er over na over hoe jij jouw blog wil presenteren, niet over hoe een ander dat heeft gedaan.

GLUTTONY [gulzigheid]
Hoe fijn is het om overal je linkje achter te laten? Lekker spammen. Je naam overal bekend maken. Heerlijk. Dat kan ook. In het daarvoor bestemde balkje bij het reactieformulier. Veel bloggers hebben er een ‘hekel’ aan als meiden hun linkje achter laten IN de reactie en zullen de volledige reactie verwijderen. Zonde, je link en reactie is dus volledig verdwenen en anderen kunnen niet meer doorklikken via de blog waar je op hebt gereageerd. Laat je link achter in het balkje en geloof me, geïnteresseerden klikken heus wel door! Wees ook selectief op social media. Gebruik je beste foto’s en niet te vaak. Eén keer je artikel per social netwerk is genoeg.

RAGE [woede]
Het is ontzettend makkelijk om boos te worden. Woede, een simpele emotie. Maar niet altijd de beste. Een regel die ik mijzelf ook altijd opleg: Wees altijd vriendelijk. Het is niet altijd makkelijk, maar blijf het proberen. Op den duur zal je daar de vruchten van plukken. Want.. Je komt iedereen twee keer tegen, aldus Anouk. En gelijk heeft ze.

LAZINESS [luiheid]
Niemand is ooit goed geworden van niks doen. Blijf posten, elke dag. Natuurlijk wel representatieve content. Maar zoals Anouk zei: “In jouw afwezigheid schijnen 1000 andere blogs”. En dat is zo. Er zijn zo ontzettend veel blogs. Nu zullen jouw trouwe volgers je niet na één dag vergeten, maar na een paar dagen niks posten gaan ze misschien toch wel op zoek naar andere blogs.. Regelmaat is de kracht en hard werken wordt beloond.

Dat waren alle blogzonden! Dit zijn natuurlijk geen lijfregels, of ‘blogregels’. De hoofdzaak van dit artikel, iets wat bij bijna elk puntje wel terug komt is dat je alleen een succesvolle blog zult hebben als je jezelf bent en dit durft te laten zien. Dan kom je er wel.

(bron: Fashionweek.nl)

Ben jij schuldig aan één of meerdere van deze 7 blog zonden?

Dit bericht heeft 74 reacties.

 1. Hannah

  Mooi omschreven! Ik geloof dat ik niet schuldig ben, maar mijn blog is dan ook niet echt succesvol haha!

 2. Laura

  Volgens mij ben ik niet schuldig, handig om te lezen! 🙂

 3. Sofie

  Erg leuk om te lezen! Ik ben niet schuldig, haha 🙂

 4. Lidewij

  Wat leuk om te lezen! Ik ben wel een beetje ijdel (ik geef dat wel toe hoor 😉 ) maar verder ben ik gelukkig niet schuldig!

 5. Wat een handig lijstje Anne! Ik heb wel geleerd ook nee te zeggen tegen bepaalde bedrijven, en daarbij gewoon netjes te zijn. Perfectionisme is soms mijn struikelblok

 6. denise

  wat een leuk artikel zo!
  klinkt ook als n hele inspirerende avond.
  ikzelf ben denk ik niet echt schuldig,
  al zijn bepaalde punten wel lichtelijk aanwezig,
  maar dan op een goede, gezonde manier.
  /vind ik!/
  liefs,
  denise

 7. Wendy

  Inspirerend artikel. Ik ben zelf niet schuldig, maar ik zag wel dat een andere blogger bepaalde zinnen, bewoordingen en stijl van mij overneemt. Ook de indeling van de blog is overgenomen. Ik zie het maar als een compliment… Want hoe bewijs je zoiets? Het viel mij en anderen gewoon op. Wat zou jij doen?

 8. vanessa

  Leuk om te lezen! Ik vind het jammer als sommige meiden zomaar spammen op mijn blog.

 9. Marieke

  Heel interessant om hier eens over na te denken 🙂 Bedankt voor het posten!

 10. Kjoetness

  Staat dat wel in de bijbel? 🙂
  Ben het met alles eens behalve dat elke dag posten.
  Kwaliteit boven kwantiteit.

  1. Elke dag posten is natuurlijk gebaseerd op jouw eigen ritme. Blog jij bijvoorbeeld drie keer per week, houd dat dan vast op vaste dagen 🙂

 11. Michelle

  Interessant artikel! Ik vind het echt vervelend als mensen meerdere keren op een dag hun blog delen op twitter met “nieuw artikel al gelezen?”.. Dan denk ik dus dat er een aantal nieuwe artikelen staan, maar ik klik de hele tijd dezelfde aan, zó vervelend!

 12. Stephanie

  Heel leuk om te lezen. En dat spammen in een reactie is inderdaad zo vervelend, ik verwijder die reacties altijd meteen.

 13. Stephanie

  Wat een leuke post! Ik moet gelijk denken aan filosofie: Greed is good! Xx

 14. Kirsty

  Ik denk dat ik niet echt schuldig ben 🙂 Heb natuurlijk wel een paar dingen die zo ongeveer iedereen doet, zoals unboxings van beauty boxen en de favorieten van de maand, maar ik doe daarentegen niet aan een photo diary of iets dergelijks, dus dat zorgt wel voor een soort balans 🙂

 15. Anouk

  Echt een goed artikel! Volgens mij hou ik me redelijk aan de regels en heb ik nog niet gezondigd. Ookal heb ik wel een fotodagboek maar ik geloof dat ik die wel persoonlijk heb gemaakt dus dan is het niet zo erg denk ik

 16. Fleur

  Wat leuk dat je bij de lezing kon zijn. Ik ben niet gegaan omdat ik zag hoeveel mensen er waren uitgenodigd en ik de kans klein inschatte bij die 100 mensen te zijn die in de ruimte zou passen. Dankzij jou artikel krijg ik toch een deel van de info, super! Goed artikel!

 17. Tedje

  Wat leuk dat je de zeven zonden hebt opgepikt van de presentatie!!

 18. Wieneke

  Ik baal aan de ene kant dat ik er niet bij kon zijn, maar als ik dan hoor hoe druk het was, vind ik het al iets minder erg dat ik het gemist heb. Leuk dat je deze zonden beschrijft, ik denk dat iedere blogger dit wel in zijn/haar achterhoofd moet houden. Ik maak me er volgens mij niet echt schuldig aan, probeer echt mijn blog ‘eigen’ te houden. Natuurlijk is het verleidelijk om overal op in te gaan.

 19. Kirsten

  Interessant artikel, ik vond het jammer dat ik niet naar de lezing kon door het leren voor een tentamen.. Maar nu heb ik gelukkig toch nog een stukje mee gekregen!:)

 20. Leuk artikel Anne! En ja, ik heb me ook wel eens schuldig gemaakt aan een van deze zonden, haha!

 21. Manon

  Wat een goed stukje zeg! Ik denk niet dat ik schuldig ben aan een van deze zonden, yay!

 22. femketje

  ik heb soms last van greed, vooral bij nieuwe nagellak collecties :’)

 23. Sophie

  Haha ik ben wel ijdel, dat kan ik wel zeggen. Andere dagen ook totaal weer niet; dan ben ik een slons op de bank, haha! Leuk artikel!

 24. Super leuk dat je dit met ons deelt, tnx daarvoor! Ik ben op een aantal punten wel schuldig, haha! Maar ik kan mijn blog dan ook bijna niet wegleggen overdag. Ik ben aan het leren nu voor m’n tentamens en na ieder uur moet ik gewoon weer even kijken etc. (heel slecht). Alleen de boosheid komt nooit bij me voor, ik zou niet weten waar ik boos op moest worden door andere bloggers. Ik word alleen maar blij van dit wereldje haha 🙂

 25. Kelly

  Leuk stuk! Ik zag al over de 7 zonden op Twitter maar was wel benieuwd naar het verhaal erachter (zo kom ik ook op jouw blog terecht haha). Dat bloggerscafe was volgens mij erg interessant!

 26. Anita

  Fijne tips, dankjewel! En sommige zondes heb ik wel hihi.

 27. Anna

  Wat een leuk en origineel artikel! Ik ben soms nogal lui, dan ga ik liever wat eerder slapen dan nog even een post typen. Slecht…

 28. Tess

  Leuk artikel! Ik herken me vooral in de laatste. Het heeft niet altijd met luiheid te maken, maar ook met mijn full time studie naast mijn blog. Daar gaat soms heel veel tijd in zitten. Helaas heb ik daar in de afgelopen jaren heel veel volgers mee verloren, maar gelukkig blog ik nog met veel plezier en sommige lezers komen terug.

 29. Esmay

  Leuk artikel & ik ben het hier helemaal mee eens 😀

 30. Heel goed artikel! Gelukkig ben ik nog vrij van al deze zonden…ok behalve een beetje gezonde jaloezie dan 😛

 31. Heel goed artikel! Gelukkig ben ik nog vrij van al deze zonden…ok behalve een beetje gezonde jaloezie dan 😛

 32. Linda

  Mooi artikel!
  Ik moet er erg hard aan gaan werken om met regelmaat te gaan posten, dat kunnen doen is mijn grote droom voor mijn blog 🙂

 33. Rosa

  Ik had er ook graag bij willen zijn! maar deze tips gaan me zeker helpen als beginnend blogger;) dank je!

 34. Anne

  Soms is het moeilijk om helemaal jezelf te blijven denk ik, maar natuurlijk wel het beste! Liefs!

 35. Leuk om te lezen! Wij maken ons er ook wel eens schuldig aan hoor: wéer hetzelfde artikel (vooral bij pers nieuwtjes). Dit proberen we nu ook wat selectiever te doen.

 36. Esmée

  Fijn om te lezen! Het is gewoon belangrijk om goed na te blijven denken en jezelf op je eigen manier te ontwikkelen. x

 37. Lys

  Echt ‘schuldig’ aan iets bevind ik me niet, ik wou wel dat ik vaker artikels kon posten, maar dat lukt gewoon niet. Verder vond ik dit fijn om te lezen, leuk om het bloggen te linken aan de 7 zonden!

 38. Heel leuk artikel zeg! Ik denk dat ik (helaas) schuldig ben aan het feit dat ik soms een tijdje niks post vanwege de drukte. Maar ik werk er wel aan 🙂

 39. Iris

  Wat een leuk artikel! Erg interessant en waar. En ik denk ook inderdaad dat iedereen die een blog heeft ze kent en er dagelijks mee te maken heeft. Ik vond de eerste ook zo leuk: elke blogger is ijdel, haha! En ja bloggen is hard werken, dan kan je niet lui zijn helaas, maar vind je het niet leuk dan kan je beter stoppen. Want dan is de passie in je blog ver te zoeken.

  Liefs

 40. Manon

  Ik ben in sommige dingen wel schuldig geweest maar nu totaal niet meer dus je leert ook wel van je blog

 41. Evelien

  Hartstikke waar! Ik herken ze allemaal wel (niet van mezelf gelukkig, haha!) 🙂

 42. Misschien val ik wel onder ‘lazyness’ maar ja, ik heb al zoveel dingen die ‘moeten’ dat ik het bloggen vooral leuk wil houden. Liever wat minder volgers dan met tegenzin posten!

 43. Merel

  Hahaha, klopt inderdaad! Maar ik denk altijd maar zo: als je je schuldig maakt aan dit soort zondes, dan krijg je ook nooit een populaire blog :). Survival of the fittest ;).

 44. Gerrianne

  Ik vind dit zo’n goed artikel! Jammer dat ik niet bij de presentatie kon zijn, aangezien ik de reis toch niet ging halen. Leuk om er dan toch nog iets over te lezen én dan vooral over wat de presentatie een beetje in hield. Het zinnetje “in jou afwezigheid schijnen er 1000 andere blogs” heeft me wel echt geraakt. Ik ben al zo lang afwezig geweest én al vergeten de echte volgers je niet- de rest wel. Het is best jammer, moeilijk te accepteren, maar aangezien mijn gezondheid kan ik er weinig of eigenlijk niets aan veranderen. Legde wel echt even de feiten boven tafel. Nogmaals: ik vind het heel goed dat je hier een artikel aan wijdt, top meid! Ook zie ik dat je steeds meer groeit in je artikelen, heel goed om te zien :)!

 45. Estrella

  Gelukkig heb ik van geen van deze zeven zonden last of de minste neiging toe, maar ik ben dan ook geen doorsnee-blogger.

 46. Annebelle

  Helemaal waar! Tot nu toe heb ik me nog niet aan één van de zeven zonden gewaagd, gelukkig!

 47. Kellay

  Ik ben/was schuldig aan 2, luiheid en woede.
  De luiheid kwam doordat ik en/of het de moeite niet om te posten en/of omdat ik veel werk stopte in een hoop dingen maar er weinig bezoekers mee trok (maar achter m’n rug om was het wel een gigantisch succes op pinterest en weheartit)

  Ook afbeeldingen zijn veel op tumblr, weheartit en blogs beland zonder maar enige credit en dat zorgt voor irritatie maar daar zal ik niet zo snel over bloggen maar het is wel jammer dat het zo gebeurt.

 48. alexa

  Goede tips, ik kan me er ook aan ergeren als ze hun linkje nog een in het bericht zetten omdat ik er een speciaal vak voor heb!

Geef een antwoord