De eerste stappen naar de Nijmeegse Vierdaagse

Als er één blogpost is die ik niet had verwacht te schrijven, dan is het deze. Het lopen van de Nijmeegse Vierdaagse leek altijd een stille droom en iets wat verder weg is dan het lijkt, maar nu gaan Stephen en ik het toch waarmaken. Als kind vond ik de avondvierdaagse al leuk: de gezelligheid, het lopen, de medaille en het bezig zijn om met anderen doelen te behalen, dat trok mij wel. Ook het ontdekken van nieuwe wegen, of juist lopen langs plekken die je goed kent gaven mij kippenvel, evenals het onthaal aan de finish. En nu gaan we voor het ‘echie’ aan de slag.

Stephen en ik zijn allebei gewend om te lopen. Met onze ouders gingen we allebei vaak op vakantie en zijn vanuit huis gewend om te wandelen en ook om wat lastiger begaande wegen af te gaan. Deze gezamenlijke ‘hobby’ ontdekten we tijdens onze eerste vakantie naar Griekenland, waar we het allebei lastig vonden om een week lang niks te doen en plat op een bedje te liggen. Tijdens de verschillende stedentripjes legden we tientallen kilometers af en ook tijdens onze vakantie vorig jaar werden de wandelschoenen regelmatig aangetrokken voor een tocht. Weliswaar recreatief, maar met zulke afstanden in de benen moet het wel lukken, toch?

De eerste verre tocht
De eerste serieuze wandeling maakten wij met Pasen. Mijn ouders wonen een stuk verderop en omdat wij daar gingen lunchen voor Pasen, leek dit ons het geschikte moment om er naar toe te lopen. Als je naar iets of iemand toe loopt heb je een doel, wat opgeven een stuk moeilijker maakt. ‘s Morgensvroeg trokken we onze schoenen aan en met een tas vol gezonde (en minder gezonde) snacks gingen we op pad. Wandelen voelt een beetje als je tweede natuur, je doet het gewoon. Met hardlopen verricht je inspanning doordat je moeite moet doen om zo snel mogelijk stappen te zetten. Met wandelen probeer je stevig door te zetten en wanneer je een ritme vindt, is het gemakkelijk daar in te blijven.

Door eerdere wandelen merkte ik dan ook dat het nemen van pauzes ook niet echt aan mij besteed is. Als je flink wat kilometers hebt gelopen merk ik dat mijn voeten uitzetten in de stevige schoenen en daarna iedere stap meer moeite kost. Toen we dan ook aankwamen bij een punt waar we het water over moesten steken met een pont (bij Schoonhoven) hadden we het geluk dat de boot er aan kwam, we direct vertrokken bij het opstappen en daar maximaal 5 minuutjes stil zaten. Inmiddels hadden we 2,5 uur gelopen en namen op de boot onze eerste krentenbol. Na de pont hadden we nog zo’n 3 uur te gaan.

Over de helft
Het lopen ging nog steeds goed en we maakten flinke kilometers. We hadden voor de pont (vanaf Haastrecht) een leuk stuk kunnen lopen langs allerlei boerderijtjes en veel dieren gezien. Zoals je kunt zien op de afbeelding liepen we vanaf Schoonhoven richting Gorinchem in één rechte lijn en dit was DOODSAAI. Links en rechts zag je niet meer dan weilanden, weilanden en weilanden. Gelukkig raken Stephen en ik niet uitgepraat tegen elkaar, dus hielden we het samen gezellig. Maar met het eindpunt al in zicht werd het lopen toch een stuk pittiger: je ziet waar je uiteindelijk heen loopt, maar bent er nog lang niet. Dat is vreselijk!

De laatste twee kilometers trok ik zelf zeer slecht. Ik ben er van overtuigd dat je je instelt op de afstand die je loopt: als je twee kilometer gaat lopen dan vind je de laatste 500 meter zwaar, loop je tien kilometer dan valt de laatste kilometer tegen en als je bijna dertig kilometer loopt, dan kun je je voorstellen dat je na een kilometer of 25 jezelf gaat afvragen waar je aan bent begonnen. Zo liepen we volgens de fietsroutebordjes (en ik ken de route) en het eerste bordje gaf aan dat we nog twee kilometer moesten, maar het daaropvolgende bordje verkondigde nog vier hele kilometers! Na een kleine peptalk van mama aan de telefoon (die vroeg of ze ons moest komen halen, eh – nee!) en een lolly hebben we de laatste kilometers toch nog doorgepakt. In de app die we gebruiken (Endomono) konden we wel zien dat dat de meest langzame kilometers zijn geweest die we die dag hebben afgelegd, maar dat is natuurlijk ook niet gek.

Dit was het laatste wat we zagen voor we in Schoonhoven
het ‘centrum’ instapten en daarna alleen nog maar weiland zagen..

The day after
Eenmaal het huis van mijn ouders in zicht geeft toch een geweldig gevoel van overwinning. Je hebt het toch maar gedaan. Je hebt bijna 30 kilometer te voet afgelegd (en je mag nu aanvallen op het Paasontbijt)! We ploften neer op de bank, deden de schoenen uit en bekeken de schade op onze voeten: allebei een kleine blaar. Dat is dus nog te overzien en geeft moed voor de volgende wandeltocht. Die avond hebben we allebei wel een flink vermoeid gevoel in onze benen en zijn erg moe. Van het idee dat je met de vierdaagse nog 10 kilometer verder moet lopen én de dag erna weer, de dag erna WEER en de dag daarna NOG EEN keer kreeg ik het even benauwd, maar de volgende ochtend stonden we op alsof er niets was en dat is toch een geruststelling voor het echte werk straks in juli.

De volgende tocht die we maken reikt tot over de 30 kilometer. Mocht je een mooie (georganiseerde) route kennen, dan ben ik heel erg benieuwd! We vinden het heel fijn om in andere gebieden dan onze eigen woonomgeving, dus we zijn benieuwd!

Mocht je het leuk vinden om op de hoogte te blijven van ons avontuur, laat het me dan even weten. Ik vind het in ieder geval heel erg leuk om over te schrijven! Alvast een hele fijne dag gewenst en heel veel liefs!Untitled

Deze post heeft 16 reacties

 1. Heel erg stoer dat jullie dit gaan doen! Twee jaar terug heb ik met mijn man meegedaan aan een wandeltocht hier (op de Hoeksche Waard) en dat was toen 12 kilometer. Dit jaar gaan we voor de 18. Dat vind ik al een prestatie van mezelf haha! Het langste wat we tot nu toe hebben gelopen is de Zeven Heerlijkheden Route, die is 10 kilometer. Dus daar heb je dan niet zoveel aan :’) Wij willen een keer (een deel van) de marathonroute van Rotterdam lopen, dat plattegrondje met de route kun je online vinden. Misschien is dat leuk?
  De vierdaagse van Apeldoorn wil ik nog eens aan meedoen, maar ik weet niet of ik dat wel kan haha!

  1. Wow, dat zijn ook afstanden! Super leuk! De marathonroute van Rotterdam lijkt me ook heel leuk! Goede tip! Dankjewel voor je uitgebreide reactie!

 2. Ik vind het echt heel knap dat jullie dit gaan doen! Het lijkt me zo zwaar! Succes!

  1. Aah, super lief! Het lijkt ons ook wel wat pittig, maar we gaan er helemaal voor! Dankjewel voor je reactie 🙂

 3. Ah wat gaaf dat jullie de vierdaagse gaan lopen. Ik maak m elk jaar mee, vanaf de zijkant weliswaar haha, en heb zoveel respect voor de lopers! Ik zou het echt nooit kunnen! laat mij maar lekker de vierdaagsefeesten doen 😉

 4. Wat ontzettend gaaf dat jullie dit gaan doen. Ik vind de Nijmeegse vierdaagse altijd een feestje (letterlijk, haha!) maar wil zelf graag ook nog eens wandelen. Hoewel ik me wel afvraag of ik het zou kunnen hoor. Leuk om hier meer over te lezen trouwens.

  1. Super leuk! Ik ben ook heel benieuwd naar de feesten – maar die sla ik tijdens het lopen even over, haha! Dankjewel voor je reactie!

 5. Echt heel stoer dat jullie dit gaan doen! Ik heb ‘m zelf een aantal keren gelopen en dit zijn de tips waar ik veel aan heb gehad:
  -Train ook vaak korte afstanden op snelheid, dus bijvoorbeeld na het eten een rondje van 5 of 10 km, je zult zien dat je tempo elke week iets omhoog gaat en daar heb je veel profijt van tijdens de Vierdaagse
  -Train ook 1 of 2 keer een afstand die iets langer is dan je Vierdaagseafstand, zodat het alleen maar meevalt en zodat je op de lange dagen (het is niet precies 4×40 maar soms 38 en soms 43) een meevaller hebt
  -Probeer bij de inschrijving te ruilen met een vroege start, zodat je 4x vroeg kunt starten, dit scheelt zoveel drukte en hectiek en hoe eerder je binnen bent, hoe eerder je kunt rusten
  -Regel een slaapplaats dicht bij de start, niets is zo vervelend als om vier uur ‘s nachts nog moeten reizen naar de Wedren

  Heel veel plezier met trainen!
  Liefs

  1. Ah, wat een super goede en lieve tips! De korte afstanden zitten wel goed, we lopen regelmatig korte stukjes dus dat zit goed. Thanks! Die tip van de langere afstand hadden we inderdaad ook al via meerdere kanalen gehoord, klinkt heel logisch eigenlijk en pakken we zeker op! Dankjewel!

 6. Wat gaaf dat jullie dat gaan doen! Veel succes met trainen :).

 7. Wat leuk dat jullie meedoen aan de vierdaagse, ik zal jullie aanmoedigen vanaf de zijlijn. Qua wandelen is Zuid-Limburg ontzettend mooi, en kun je oefenen voor heuvels. Misschien wel wat verder rijden maar dan zou je er ook een weekendje weg van kunnen maken.

Geef een reactie

Sluit Menu
×
%d bloggers liken dit: