De vrijheid van het internet

vrijheid van het internet

We leven nu in 2015 (ha, leuk om te zeggen) en we hebben zoveel mogelijkheden wat betreft het internet. Sommigen maken er gebruik van, anderen niet. Sommigen maken er goed gebruik van, anderen niet. De vrijheid van het internet is heerlijk, tot op zekere hoogte..

Gisteren aten Stephen en ik een kiwi. Dit was de eerste keer dat wij een kiwi ‘samen’ aten, allebei op een eigen manier. Beiden waren we er van overtuigd dat onze eigen manier de ‘juiste’ was, na wat werk op Google kwamen we er achter dat er nog veel meer manieren zijn om een kiwi te eten. Teksten van liedjes vind je op internet, spelletjes kun je spelen via internet, contacten onderhouden.. Misschien nog wel het leukste: deze blog schrijven (of lezen) gaat via internet! Allemaal zulke leuke dingen, zonder het internet hadden Stephen en ik elkaar ook niet gekend, had ik Dagmar niet gekend en veel meer belangrijke mensen om me heen had ik niet gekend.

Maar ook geeft de internet een bepaalde vrijheid, waar sommige mensen niet mee om weten te gaan. Ze zeggen wel ‘als je iets op internet plaatst, dan geef je anderen de mogelijkheid om er op te reageren’. Ben ik het mee eens, anderen kunnen het zien, kunnen er op reageren en mogen zelf een invulling geven aan wat ze er op reageren. Als je kijkt op Facebook, zijn er zoveel pagina’s waar ontzettend veel commentaar op komt. Bekende Nederlanders die met de grond gelijk worden gemaakt. Bij een foto van Nicolette van Dam lees ik bijvoorbeeld dat ze haar kinderen rare namen zou geven. Zelf zou ik die namen niet kiezen, maar als zij er toch gelukkig mee is?!

Ook vloggers krijgen het er zwaar mee te verduren. Onder een willekeurige vlog van Mascha staan ook de (on)nodige nare comments. Ik vind dat maar raar, het lijkt alsof het in de YouTube-wereld er veel harder aan toegaat dan in de blog-wereld. In een video zit soms misschien wel meer tijd dan in een blogpost. Er heeft iemand over nagedacht, het idee uitgewerkt, iemand is daar maar gaan zitten voor de camera.. En dan krijg je nare dingen naar je hoofd gesmeten. Voor mij is dat een reden om niet met YouTube te beginnen.

Dan hebben we het nog niet over social media gehad, hoe makkelijk is het om via Instagram iets raars achter te laten? Je maakt gewoon een nepaccount aan – soms nog niet eens – en roept maar rare dingen in het rond. Waarom? Geen idee. Zomaar. Het kan, denk ik dat de gedachte is. Een stukje onzekerheid speelt ook wel mee, je bent jong – want dat zijn degene die zo reageren meestal -, je voelt je niet zo fijn (want: puberteit) en je ziet anderen op Instagram die wel het aantal volgers hebben dat jij wilt, of het aantal likes, of een ‘mooie foto’, of weet ik het wat. Dan is het ‘makkelijk’ om in je boosheid iets te roepen wat je niet meent.

Zo ben ik niet opgevoed, mij is meegegeven om vriendelijk tegen anderen te zijn. Zowel offline als online. Als ik tegen iemand aanloop, zeg ik sorry. Als ik ergens langs wil, dan vraag ik dat. Als ik een mooie foto zie, dan reageer ik er op. Als ik iets zie wat me niet aanspreekt, of wat ik niet mooi vind, of wat dan ook, dan scroll ik er voorbij. Het schiet toch niets op en je maakt er niemand blij mee, met jouw negatieve gedrag.

Heb jij je wel eens laten verleiden tot het verspreiden van negativiteit op het internet?

Dit bericht heeft 65 reacties.

 1. sophie

  Daar sluit ik me volledig bij aan. Ik ben ook opgevoed om iedereen te respecteren hoe die is. Bovendien draagt (bijna) iedereen een verhaal met zich mee. Voordat je uberhaubt zou mogen oordelen zou je moeten weten wat hij/zij (heeft) door(ge)maakt en er zelf ook mee te maken hebben (gehad). Aangezien de kans dan echt nihiel is dat je over die persoon iets onaardigs wil gaan zeggen, zal er ook veel minder negativiteit worden ‘gesmeten’ in het dagelijks leven!

 2. marit

  Wat een goed artikel! Ik sluit me compleet bij je aan. Maar er is ook nog gericht gepest. Je kunt door een vast persoon via internet uitgescholden, gespamt en zelfs bedreigd worden. Ik ben zelf ook bedreigd, gespamt en uitgescholden, dus ik weet hoe het voelt: niet fijn. Ik heb daarom een boodschap aan iedereen die dit leest(als je dat goed vindt, anne 🙂 ) Denk altijd tien keer na voordat je iets zegt tegen iemand.

  Heel veel liefs,
  Marit

 3. Ingeborg

  Super mooi en goed artikel mop! Ik ben het helemaal met je eens. Sommige mensen weten gewoon niet goed wat een nare reactie oid met een persoon kan doen en die denken niet na voordat ze iets plaatsen.

 4. Zo ontzettend waar. Ik kan mij er echt over verbazen dat er mensen zijn (zowel jong als oud) die negatieve reacties achterlaten. Een andere mening hebben is niet erg, zolang je deze maar onderbouwd. Dan kun je nog iets van elkaar leren. Maar iemand naar beneden halen, bekritiseren? Dat is echt zo bedroevend.

 5. Ik geef je helemaal gelijk! Van die negatieve reacties begrijp ik ook helemaal niets.. Respecteer de keuze van een ander gewoon! De drempel op internet is daarin denk ik toch wat lager. Ze verschuilen zich nu gewoon achter een scherm. Waarom? Om zichzelf beter te voelen waarschijnlijk.. ik hoop dan altijd maar dat degene die de kritiek ontvangt, er niet teveel last van heeft.

 6. Frauke

  Ah ik vind mensen die online gemeen doen tegen elkaar echt zo lullig! Echt schelden of dingen zeggen waar gewoon 0 argument achter zit, vind dat zooo stom. Sommige mensen denken echt dat ze zomaar alles kunnen zeggen wat ze denken, omdat ze voor een veilig schermpje zitten. Laf! Je hebt wel nog steeds met echte mensen te doen! Ik klaag wel een keertje online, maar verder probeer ik wel gewoon positief te zijn. Fijne post! X

 7. Esther

  Ik scroll soms ook wel eens door de youtube reacties, ongelooflijk wat mensen durven te roepen. En ik weet bijna 100% zeker, dat ze je in het echt niet eens zouden durven aanspreken… triest!

 8. Anna

  Ik kan me daar ook zo erg aan irriteren! Waar is het respect gebleven denk ik dan vaak. Je mag je mening uiten maar op internet geeft dat vaak een te grote vrijheid. Zo van ik ben anoniem dus ik mag alles zeggen. Maar in heg0t echt durven ze helemaal niks te zeggen! Zo laf. Goed artikel Anne! Fijn dat je daar zo over uit komt! Liefs

 9. Goed artikel Anne! Internet biedt momenteel zoveel informatie, die direct toegankelijk is. Vroeger zocht je nog dingen op in de bieb, maar tegenwoordig is internet een online encyclopedie geworden. Wel een verontrustend puntje over YouTube. Je zou er haast onderzoek naar moeten doen waarom er zo’n verschil zit tussen het reageren op YT en op een blog.

 10. angelique

  Nee waarom zou ik? Mensen lekker in hun waarde laten en hun eigen domme keuzes maken, als het echt zo erg is komen ze er vanzelf wel achter.

 11. Rosanne

  Helemaal eens! Wat een bizar wereldje soms. Ik heb nooit de behoefte gehad überhaupt, om mensen te kleineren of nare woorden toe te spreken. Als ik een outfit niet mooi vind of een bericht onzin, dan reageer ik niet. Waarom he, wáárom doen mensen zo… De grote vraag.

 12. Manon

  Supermooi stukje Anne! Mijn mond valt ook soms bijna open, belachelijk wat mensen durven te doen en zeggen. Ik ben absoluut blij dat ik wat anders geleerd heb met mijn opvoeding!

 13. Emily

  Ik vind het ontzettend naar dat mensen dit doen. Klinkt misschien gek, maar ik denk dat ik dan eerder in real life mijn gedacht zou zeggen dan via social media. Als je iets getypt ziet staan, komt het altijd verkeerd zelfs al was het niet zo bedoelt.

 14. Marieke

  Helemaal met je eens. Ik begrijp totaal niet waarom je überhaupt het idee zou krijgen, de tijd en moeite erin zou steken om zo’n comment te plaatsen. Ga gewoon verder naar dingen die je wel interesseren. Lijkt mij logisch, maar blijkbaar is dat het niet.

 15. Anneleen

  Wat heb je dit mooi beschreven! Ik merk ook veel negativiteit op, op internet, instagram, facebook, … en eigenlijk is dit heel jammer! Ik denk dat sommige het inderdaad zeggen uit jaloezie of er gewoon niet zo ver over nadenken. Volgens mij reageren sommigen heel impulsief en denken er niet bij na dat dit mensen kan kwetsen. Ik heb van thuis uit ook heel erg geleerd om beleefd en vriendelijk te zijn. Mijn moeder zei altijd: “Zeg of doe nooit iets bij een ander, wat je zelf niet graag zou hebben.” En eigenlijk vind ik dat nog steeds een heel wijze uitspraak!

 16. Estrella

  Goed geschreven! Ik ben zelf nooit in de verleiding gekomen om erg negatief te doen op internet. In elk geval niet gewoon ongegrond lelijk doen over iets of in het bijzonder iemand. Ik heb zelf jarenlang de andere kant meegemaakt en ben voor alles wat lelijk is uitgemaakt. Dus ik kijk wel uit om een ander dat ook aan te doen.

 17. Linda

  Je hebt zeker gelijk! Ik ben me daar nu meer bewust van dan eerder, het is zó makkelijk om even snel te reageren…

 18. Nicky

  Dit zouden meerdere mensen moeten lezen. Het lijkt alsof mensen tegenwoordig enkel nog aan zichzelf denken i.p.v. respect op te brengen voor anderen. Ik kan gelukkig trots zeggen dat ik nog nooit een negatieve comment heb achtergelaten, want wat bereik je daarmee? Ik ben van het principe ‘nooit iets doen waarvan je niet zou willen dat anderen het bij jou deden’.

 19. Sophie

  Heel mooi artikel, en zo waar! Op het internet is een vrijheid waar mensen soms te veel van nemen. In het echte leven vaak verlegen, maar op het internet lijken ze wel een ander persoon. Daar heb ik zo’n hekel aan! Natuurlijk ben ik ook wel eens wat enthousiaster online, maar dat is tot daar aan toe. Maar negatieve reacties om iemand naar beneden te halen (en jezelf daar beter door te laten voelen??) vind ik zo onnodig en naar!

 20. Justine

  Ik Vind het zo naar als mensen vervelende dingen achter laten. face to face zouden ze dat nooit zeggen, waarom op social media bv dan wel? Ben gewoon lief tegen elkaar, dat is toch veel leuker!

 21. Mooi artikel. Ik ben blij dat ik tegenwoordig nog geen negatieve of gemene reacties gekregen heb, maar ben er ook wel bang voor.

 22. Denise

  Precies! Ik ben ook opgevoed met de gedachte dat je vriendelijk tegen iedereen moet zijn. Pesten is verschrikkelijk, en telkens gemene reactie’s plaatsen op iemands foto komt daar aardig in de buurt. Je moet mensen gewoon in de waarde laten, is mijn mening!

 23. Het internet heeft voordelen maar ook zeer zeker dit soort nadelen. Ik heb dezelfde omgangsvormen waar ik ook ben, of dit nu op social is of buiten op straat loop.

  Mensen die iets naars roepen hebben zelf zeker met onzekerheid te maken waar ze niet mee om kunnen gaan. Ik vind het belachelijk.

  Waar ik mij ook aan stoor is dat mensen, het “publiek”op een gegeven moment een bepaalde verwachting hebben. Denk aan de grote bloggers en als zij een dag niet posten…Dan gaan mensen vaak tekeer.

 24. Eline

  Heyhey! Ik heb je blog pas net ontdekt via Bloglovin en ben je direct gaan volgen. Wat schrijf jij ontzettend fijn zeg! Erg leuk! Mij ga je vaker tegen komen tussen je comments 🙂

 25. Lucinda

  En dat is ook precies de reden waarom ik niet begonnen ben met YouTube, hoe goed je ook bezig bent er zijn altijd van die mensen die het nodig vinden om je naar beneden te halen en dat trek ik echt niet. Ook de verwachtingen die mensen hebben en hoe boos om niks sommige mensen kunnen zijn, ik snap er echt helemaal niks van. Ik blijf wel in het leuke blogwereldje. xxx Lucinda

 26. Jantine

  Ik ben het ook helemaal met je eens. Een paar maanden terug heb ik wel iets op mijn youtube-kanaal gezet, om op mijn blog te gebruiken, daar kreeg ik ook meteen erg rare reacties op. Inderdaad van erg jong overkomende mensen, maar dat maakt niet meteen dat het minder pijn doet als je filmpje alleen maar reacties als ‘hahahahaaaa FAIL’ krijgt, zoals de mijne. Ik moet eerlijk zeggen dat ik me er genoeg van aantrok om het filmpje te verwijderen, en niets meer op youtube te willen zetten.

 27. Whitney

  Dat zeg je echt goed, als je niets aardigs te zeggen hebt zeg dan niets. Feedback geven kan altijd, want feedback zie ik als opbouwende woorden naar een ander toe ter verbetering. Zo jammer hoe het allemaal kan gaan. Laat je er niet tegen door houden om geen Youtube filmpjes te maken, als je hier ambitie in ziet gewoon doen!

 28. Helemaal gelijk Anne! Ik kan me er zelf ook vaak aan irriteren. Goed dat je zo’n artikel schrijft!

  Liefs, Lobke

 29. Celeste

  Onwijs mooi geschreven. Ben het helemaal met je eens. Al die negativiteit is nergens voor nodig. Iedereen wordt gelukkig van andere dingen en dat is maar goed ook. Bovendien is een mening van iemand nooit goed of fout. Dus al dat negatieve commentaar is dan ook helemaal niet nodig.

 30. elena

  En zo is het precies. Ik kan me zo aan die negative reacties ergeren. Soms vind ik een filmpje/blog ook niet zo leuk.. Maar een blogger/YT’er heeft niets aan zo’n stomme reactie. Je kunt beter op een vriendelijke manier een tip achter laten of gewoon niets achter laten.
  X
  Oh ja, ik hoop dat iedere negatieve-comment-verspreider deze blog leest;)!!

 31. Amanda

  Wat een goed artikel! Ik snap ook niet waarom mensen negatieve reacties achterlaten. Inderdaad, als je iets ziet wat je niet leuk vindt, dan scroll je gewoon door.

 32. Renee

  Zo fijn dat je dit soort gedachtes deelt. Ik ben het zo met je eens, ik word er naar van als ik dat soort dingen lees. Een jongen uit mijn klas is een YouTuber, bekend en als hij iets op instagram plaatst komen er net zo veel negatieve als positieve reacties. Ik vind dat zo erg om te zien, wat maakt jou nou een beter mensen om zo’n reactie te plaatsen, zo dat wou ik even zeggen. Bedankt voor het delen Anne!

 33. Alexandra

  Heel mooi geschreven Anne! Ik sta hier helemaal achter en ik snap het ook niet dat mensen zo naar kunnen zijn. Ik vraag me dan altijd af of het van jaloezie zal komen? Of van die mensen die zeggen: “die en die had al een artikel/video gemaakt over dit onderwerp/recept etc.” Dan vraag ik mij altijd af of die mensen denken dat iedereen altijd over iets anders moet schrijven en niet van hetzelfde mag houden.

  Maar goed, gelukkig zijn er ook genoeg mensen zoals jou, mensen die wel inzien dat het veel werk en tijd kost en die het wel waarderen <3

  xx Alex

 34. Miriam

  Totally mee eens! Onzinnige reacties slaan echt nergens op, lekker achterwege laten.

 35. Ik zit ook in de puberteit, onzekerheid en noem nog maar wat op van dingen waar mensen ontzettend gemeen van kunnen worden/zijn en een klik maken tot het bekomen van een gemeen iemand. Zoals je zelf zegt, je bent opgevoed om je zo niet te gedragen. Je leert dat om steeds zo vriendelijk mogelijk te zijn, niet gemeen te doen. Oké, ik ben ook onzeker etc. maar ik vidn het dan nog steeds raar dat je zoiets moet uiten in dat soort dingetjes. Koop een stressbal, of zoek een andere oplossing. Want jouw onzekerheid die je uit in een gemene reactie op Instagram, een video, artikel, doesn’t matter what, zorgt ervoor dat die persoon ook weer een down periode krijgt, onzekerheid heeft. En al het werk gewoon wordt afgekraakt. Zielig vind ik het, en sneu. Pas op, soms kan het goed bedoeld zijn, maar vanaf dat er wordt gescheld en al die dingen, tjaa. Wat kunnen we eraan doen, dat is de vraag ook weer. Ben blij dat je dit even onder de aandacht brengt, want het wordt vaak vergeten. Bedankt!

 36. Manon

  Ik doe het net zoals jou, zie ik iets moois dan reageer ik, zie ik iets minder moois dan hou ik me mond en scroll ik verder, want je hebt er niks aan om iemand pijn te doen.

 37. Goed artikel, ik doe niet mee aan die negativiteit. Als ik iets niet leuk vind dan ga ik gewoon door naar het volgende artikel maar laat geen nare comment of iets achter. De persoon achter de blog heeft er toch tijd in gestoken en wie ben ik dan om daar iets negatiefs over te zeggen. Ik houd het liever bij positieve comments. Daar wordt de wereld een stukje mooier van (hoop ik ) 🙂

 38. femketje

  mij is altijd geleerd om gewoon je mond te houden als je niks leuks te melden heb 🙂 ik probeer altijd zo positief mogelijk te blijven! 😀

 39. Wat een goed artikel Anne, ik ben het helemaal met je eens. Ik heb van mijn ouders geleerd: Als je niks goeds te zeggen heb, zeg dan gewoon niks 🙂

 40. Deisy

  Heel mooi artikel: ik zeg altijd leven en laten leven. Mensen zouden dat meer moeten doen en niet altijd “meningen” over alles en nog wat moeten hebben. Trouwens meningen zijn niet zo erg, als ze van opbouwende kritiek zijn. Waarom is het nodig om iemand met de grond gelijk te maken? Hoe kan iemand een ander zoveel pijn willen doen (want de andere kan het zich best erg aantrekken)? Dat is wat ik niet begrijp. We zouden juist allemaal lief voor elkaar moeten zijn, we moeten het uiteindelijk met elkaar op de wereld doen 😉 X

 41. Maureen

  Wat heb je dit ontzettend mooi geschreven zeg! Ik ben het helemaal met je eens, zo ben ik ook niet opgevoed, ik herken me precies in wat je allemaal zegt. Jammer dat het soms zo moet gaan, dat mensen zulke dingen doen. Stiekem kan ik het soms helemaal niet begrijpen, maar ja denk dat opvoeding er wel een grote deel mee te maken heeft en waarschijnlijk ook inderdaad de puberteit. Hopelijk worden die lui nog een volwassen..

 42. Angela

  Je hebt helemaal gelijk! Als je iets inderdaad niet mooi vindt of het spreekt je niet aan scroll dan gewoon lekker door en laat die negatieve reactie achterwege. Uiteindelijk maak je er toch niemand bij mee!

 43. Xaviera

  Wat mooi geschreven Anne, ik kan eigenlijk niets anders zeggen dan dat ik het helemaal met je eens ben!

 44. Mirjam

  Goed artikel, mensen hebben inderdaad een hele grote mond op het internet. Kan daar zelf ook altijd slecht tegen. Je ziet dit ook op veel forums. Men behandeld elkaar niet met respect..

  Gelukkig zoeken mensen elkaar ook steeds weer meer op in het echte leven 🙂

 45. Sluit ik me helemaal bij aan! Zelf gelukkig tot nu toe weinig last van, maar wat ik soms bij anderen voorbij zie komen….

 46. Eilish

  Ik ben het helemaal met je eens! Ik irriteer me zo aan mensen die overal negatieve reacties achter laten… Er zijn accounts die ik overal tegenkom, echt belachelijk. Ik vraag me wel vaak af wat daar achter zit, want er moet iets aan de hand zijn waarom een persoon zo doet..

 47. linda

  Mooi artikel en ik ben het helemaal met je eens! Ik snap ook niet dat mensen internet als een vergaarbak van negatieve en kwetsende opmerkingen gebruiken. Ik scroll ook door als ik iets niet wil zien :)?

 48. Lobke

  Wat een mooie tekst. ik geef je helemaal gelijk! Hij is zo goed geschreven! Zelf heb ik nog nooit iets negatiefs verspreid. Als je het zelf niet zou willen, waarom dan wel doen bij een ander? Liefs, x

 49. Eva

  Ik vind het zo naar als mensen gemene comments posten op yt of blogs. Natuurlijk vind ik ook niet elk artikel of filmpje even leuk maar dat houdt ik voor mezelf. Want iemand heeft er wel hard voor gewerkt en ipv dat je dan iets totaal afkraakt is het denk ik beter om tips te geven 🙂

 50. Dita

  Ja hier sluit ik mij helemaal bij aan. Ik ben ook opgevoed met respect hebben voor elkaar. En die reacties op Youtube is voor mij ook een reden om niet te gaan beginnen aan filmen. Mensen kunnen zo naar doen, nergens voor nodig.

 51. Nadia

  Ik sluit mij daar helemaal bij aan en ik vind het ook oprecht jammer dat er mensen zijn die denken dat het wel nodig is om een lelijke reactie achter te laten.

 52. Julie

  Wat een fijn geschreven artikel alweer Anne! Het is een onderwerp waar bijna nooit over gesproken wordt omdat het allemaal vanzelfsprekend is. Ik sluit me bij jou aan en ik probeer ook altijd vriendelijk te zijn. Als iets mij persoonlijk niet ligt of interesseert, reageer ik gewoon niet. Zonde van mijn tijd en erg sneu voor iemand die er veel tijd in gestoken heeft! 🙂

 53. Resy

  Erg goed artikel! Ik ben het helemaal met je eens. Ook ik heb geleerd dat je zowel offline als online gewoon vriendelijk tegen elkaar bent. Zie je iets wat beter kan, geef dan een tip om het te verbeteren of houd je mond. Als je alleen negatieve comments kan plaatsen zonder opbouwende kritiek, dan kan je er niks mee en is het overbodig, lekker voor jezelf houden. Mensen steken veel tijd in hun foto’s, blogs en video’s en natuurlijk zal het niet perfect zijn (perfectie bestaat niet) en dat maakt niks uit

Geef een antwoord