Een inbreker neemt meer dan alleen je spullen mee

inbreker

Het is inmiddels 1,5 jaar geleden dat er ingebroken is bij ons thuis. Volgens mij heb ik er nog niet eerder (veel) aandacht aan besteedt op mijn blog. Waarom weet ik niet want het houdt me nog bijna dagelijks bezig. En dat is het ergste. Een inbraak gebeurt in één nacht maar ze nemen meer mee dan je spullen. Het doet zoveel met je vertrouwen in anderen en je gevoel van veiligheid.

Mijn ouders, broertje en ik kwamen terug van vakantie. Via het onderraam van onze voordeur is de dag voor terugkomst van vakantie ingebroken in ons huis. De inbrekers hebben flink de tijd genomen want vrijwel alles van waarde was weg. Als ik het dan heb over alles, bedoel ik ook alles. Maar goed. Veel spullen zijn vervangbaar. Je kunt een nieuwe camera kopen, je kunt een nieuw horloge kopen en een nieuwe laptop. Wat lastiger te vervangen is zijn sieraden die je hebt gekregen van een dierbaar persoon. Of een diploma dat je behaald hebt waar je ontzettend trots op bent.

Het eerste wat je doet na het bijkomen van zo’n inbraak, is het inventariseren van wat je allemaal mist. Dat kan niet op één dag. In de weken, misschien wel maanden na de inbraak grepen we ineens mis naar dingen die er ineens niet meer waren. Het is iedere keer weer een steek als je iets kwijt bent. Na verloop van tijd vervaagd het verdriet om spullen die je dierbaar waren en zijn alle vervangbare spullen opnieuw gekocht.

Wat blijft is angst. Zou het nog een keer gebeuren? Wat als ze inbreken als ik thuis ben? Waar berg ik mijn spullen veilig op? Is de deur wel goed op slot als ik boodschappen ben gaan doen? Als ik alleen thuis ben, wat moet ik dan doen? Ik ben er toch nog mee bezig. Niet elke dag. Ik slaap prima, iets wat ik de eerste tijd heel spannend vond. Maar zodra ik een avondje weg ben geweest en thuis kom voel ik toch wel kriebels in mijn buik. Zou de ruit van de voordeur er nog wel inzitten?

Bedankt inbreker, inbrekers. Met hoeveel je dan ook in mijn huis bent geweest. Ik snap niet dat je zo gek op spulletjes of geld bent dat je inbreekt in iemands leven. Zoveel levert een vier jaar oude laptop niet op. De meeste mensen die iets willen, die werken en sparen daarvoor. Dat is ook een oplossing. Ik denk dat inbrekers geen idee hebben wat ze aanrichten.