Een inbreker neemt meer dan alleen je spullen mee

inbreker

Het is inmiddels 1,5 jaar geleden dat er ingebroken is bij ons thuis. Volgens mij heb ik er nog niet eerder (veel) aandacht aan besteedt op mijn blog. Waarom weet ik niet want het houdt me nog bijna dagelijks bezig. En dat is het ergste. Een inbraak gebeurt in één nacht maar ze nemen meer mee dan je spullen. Het doet zoveel met je vertrouwen in anderen en je gevoel van veiligheid.

Mijn ouders, broertje en ik kwamen terug van vakantie. Via het onderraam van onze voordeur is de dag voor terugkomst van vakantie ingebroken in ons huis. De inbrekers hebben flink de tijd genomen want vrijwel alles van waarde was weg. Als ik het dan heb over alles, bedoel ik ook alles. Maar goed. Veel spullen zijn vervangbaar. Je kunt een nieuwe camera kopen, je kunt een nieuw horloge kopen en een nieuwe laptop. Wat lastiger te vervangen is zijn sieraden die je hebt gekregen van een dierbaar persoon. Of een diploma dat je behaald hebt waar je ontzettend trots op bent.

Het eerste wat je doet na het bijkomen van zo’n inbraak, is het inventariseren van wat je allemaal mist. Dat kan niet op één dag. In de weken, misschien wel maanden na de inbraak grepen we ineens mis naar dingen die er ineens niet meer waren. Het is iedere keer weer een steek als je iets kwijt bent. Na verloop van tijd vervaagd het verdriet om spullen die je dierbaar waren en zijn alle vervangbare spullen opnieuw gekocht.

Wat blijft is angst. Zou het nog een keer gebeuren? Wat als ze inbreken als ik thuis ben? Waar berg ik mijn spullen veilig op? Is de deur wel goed op slot als ik boodschappen ben gaan doen? Als ik alleen thuis ben, wat moet ik dan doen? Ik ben er toch nog mee bezig. Niet elke dag. Ik slaap prima, iets wat ik de eerste tijd heel spannend vond. Maar zodra ik een avondje weg ben geweest en thuis kom voel ik toch wel kriebels in mijn buik. Zou de ruit van de voordeur er nog wel inzitten?

Bedankt inbreker, inbrekers. Met hoeveel je dan ook in mijn huis bent geweest. Ik snap niet dat je zo gek op spulletjes of geld bent dat je inbreekt in iemands leven. Zoveel levert een vier jaar oude laptop niet op. De meeste mensen die iets willen, die werken en sparen daarvoor. Dat is ook een oplossing. Ik denk dat inbrekers geen idee hebben wat ze aanrichten.

Dit bericht heeft 60 reacties.

 1. chucky1012

  Wat erg.
  Verschrikkelijk dat iemand altijd bang blijft begrijp ik heel goed.

  Xoxo

 2. Marion

  Ik denk wel dat inbrekers weten wat ze aanrichten en dat maakt het nóg erger. Ondanks dat denken ze alleen maar aan zichzelf en niet aan de gevolgen voor de mensen die daar wonen. Het is een vreselijk nare ervaring. Je huis, je eigen huis, waar je je altijd veilig en vertrouwd voelt. Ik hoop dat je het nooit meer mee hoeft te maken en het langzaam maar zeker achter je kan laten. X

 3. Lucinda

  Het is een heel angstig gevoel. Ik heb het ooit eens meegemaakt bij een vriend thuis. Maar daar bleek achteraf te zijn ingebroken terwijl wij allemaal boven lagen te slapen en dat maakte de hele ervaring nog veel erger, want… waren ze boven geweest? Hebben ze ons gezien? Gelukkig was er niet al te veel weg, maar ik herken het heel goed als je zegt dat ze meer meenemen dan alleen spullen, ook je stukje veiligheid. xxx Lucinda

 4. Brittany

  Wauw, heftig zeg! Ik ben ook erg bang voor inbrekers. Het is bij mij nog nooit voorgekomen maar wel 3 keer bij mijn opa en oma. Ik denk dat ik er daarom zo bang voor ben.

  Liefs, Brittany

 5. Nesrin

  Van alle slechte dingen die een mens kan doen vind ik in iemands huis/nest inbreken heel erg. Het is inderdaad meer dan er zijn spullen gestolen. Ze komen jouw vertrouwde omgeving, het huis waar jij je veilig moet voelen zomaar binnen.

  Hoe vreemd het ook mag klinken Anne, wees “blij” dat jij of je familie niet oog in oog met ze hebt gestaan.

 6. Celeste

  Het feit dat je na anderhalf jaar nog steeds de behoefte hebt om er een blog over te schrijven, zegt eigenlijk al genoeg. Echt verschrikkelijk om mee te maken, vooral voor de spullen die je niet zo makkelijk kunt vervangen en de angst en/of het verlies in vertrouwen dat je eraan overhoudt.

 7. Swaen

  Veel spullen kun je vervangen inderdaad, maar de onvervangbare dingen zijn meestal het mooiste. Hopelijk kun je het een goed plekje geven.

 8. Joanne

  Jeetje wat heftig zeg! Lijkt me verschrikkelijk. Het maakt me gewoon al boos om dit te lezen, vind het zo schofterig en onlogisch dat mensen zoiets kunnen doen. Pff!

 9. Dagmar

  Echt knap dat het zo sterk weet te verwoorden <3 Het gevoel van veiligheid is niet vanzelfsprekend en ik vind het belachelijk dat er mensen zijn die zoveel pijn en schade bij anderen aanrichten…

 10. Eline

  Wat knap dat je erover hebt geschreven. Bij ons is ook een keer ingebroken, maar toen was mijn moeder thuis. De voordeur moet nog steeds op slot. Het gevoel van angst blijft toch ook al zijn de spullen vervangen. Veel sterkte er mee!

 11. Yvette

  Heel mooi geschreven, maar verschrikkelijk dat je dit hebt moeten doormaken 🙁 Is ook echt een angst van mij…

 12. Chelsea

  Bij een kennis van mij is laatst ook ingebroken, dat terwijl zij, haar man & kinderen boven lagen te slapen. Hun oudste zoontje hoorde wel wat, maar dacht dat zijn vader beneden was. Stel dat hij naar beneden ging om even te kijken. Bah, zo naar lijkt me dat. Het idee al dat iemand lekker in je huis rondloopt, door je spullen struint, terwijl jij boven ligt te slapen.

  Sterkte er mee!

 13. Deisy

  Bij mijn tante is pasgeleden ook ingebroken. Ze is nu te bang om het huis te verlaten of alleen te zijn omdat ze denkt dat het weer gaat gebeuren. Ook kijkt ze de hele tijd om zich heen, slaapt ze heel slecht: de angst overheerst echt. Ik vind het dan ook mooi dat je dit onderwerp behandelt op je blog: ik denk dat veel mensen denken dat het hen niet zal overkomen, maar dat is juist het gevaarlijke. Heel goed! X

 14. Sophie

  Wat verschrikkelijk is dat hè. Ik kan het mij niet voorstellen, maar ik heb het wel in mijn omgeving veel zien gebeuren (de auto werd voor de deur meegenomen!). Vertel ook nooit wanneer je op vakantie gaat (helemaal nooit op Facebook enzo!), maar voor de rest heb je er denk ik weinig aan te doen. Het is oneerlijk, laf en ontzettend stom 🙁

 15. Joyce

  Dit heb je echt perfect verwoord Anne! Het is zo jammer dat er mensen zijn die het nodig vinden om bij anderen in te breken om wat voor reden dan ook. Ze weten echt niet wat ze aanrichten. Knuffel!

 16. sunny mama

  Ik denk ook dat inbrekers er geen idee van hebben wat ze aanrichten en volgens mij interesseert het ze ook niet, al zou je het hen aan het verstand willen brengen. Dat is ook heel logisch, want als je weet wat je een ander aandoet, dan doe je het bij voorbaat al niet.
  Wij hebben ooit ook een inbraak meegemaakt (gelukkig waren we niet thuis). Je voelt je ontzettend aangetast in je privacy. Iemand die jij niet kent (en die jou misschien wel kent, je weet tenslotte niet wie het is) heeft zomaar in al je spullen zitten rommelen en snuffelen. Dat voelt heel ‘creepy’.

 17. Ariane

  Wat erg dat dit jullie is overkomen. Ik hoop dat het je niet meer overkomt, maar ook iemand anders niet!

 18. Dit is heel herkenbaar. Toen ik vijf jaar was werd er bij ons thuis in gebroken terwijl wij lagen te slapen. Ik herinner me nog weinig van die leeftijd, maar de ochtend na de inbraak vergeet ik nooit meer. Ik kwam op een zondagochtend samen met mijn ouders naar beneden en we zagen alle kasten en schuiven in de woonkamer openstaan. Ik de tuin zagen we voetstappen in de modder en er lagen veel sigarettenpeuken, mijn mama haar handtas lag in het midden van de tuin. Die beelden vergeet ik nooit meer. Ik ben al mijn hele leven bang als ik alleen thuis ben in het donker (ook als is dat om 8u ’s avonds) en als ik ging babysitten voelde ik me nooit op m’n gemak. Van spullen die ik zelf kwijt was herinner ik me niets meer, maar het idee dat vreemde mensen zomaar in je huis kunnen binnendringen terwijl je ligt te slapen of zelfs wakker bent maakt me zo bang. Gisteren nog, in het midden van de dag, hoorde ik plots de voordeur opengaan toen ik boven zat. Ik werd meteen bang en wist niet goed wat te doen, hoopte dat ik het me ingebeeld had. Toen ik weer geluid hoorde haalde ik al m’n moed bijeen en riep ik: ‘mamaaa?’. Gelukkig was zij het. Erg hoe zoiets stoms me al zo bang maakt. En dat hebben zij aangericht!

 19. Wauw, this hits home. Bij ons hebben ze een jarenhalf geleden ook ingebroken. De datum is mijn geheugen gegrift. Ze hebben ingebroken terwijl ik gaan werken was. Alles wat waardevol was, was weg. Sindsdien kan ik niet goed meer alleen overnachten thuis. Wij zijn echt kwaad op de inbrekers. Niet omwille van de spullen, dat is jammer, maar gelijk je zegt, te overkomen. Het is echter de emotionele ‘schade’

 20. Frauke

  Pfoe, wat lijkt het me vreselijk om zoiets mee te moeten maken Anne! Ik snap heel goed dat de angst blijft, het idee dat iemand zomaar toe kan treden tot jouw privé terrein en dan ook nog gewoon allerlei waardevolle dingen meeneemt … bah! Ik vind het echt een laffe streek! X

 21. Ina

  Wat heftig dat je dat hebt moeten meemaken, ik snap dat de angst blijft. Ik vind het zo ontzettend frustrerend dat mensen werken voor spullen en andere het gewoon meenemen. Mijn buurvrouw ging 5 minuten weg om haar kind op te halen en al haar juwelen waren weg, ugh werk gewoon en blijf van mensen hun spullen af. Vind het ook zo belachelijk dat je inbrekers niets mag aandoen, blijf van mensen hun privé terrein en er gebeurt niks met je.

 22. Xaviera

  Vreselijk om zoiets mee te maken, wat een nare ervaring. Ik hoop dat de angst met de jaren minder zal worden, maar ik kan mij goed voorstellen dat zoiets een enorme impact op je leven heeft. Het is echt ongelooflijk dat mensen dit doen en zoveel emotionele schade aanrichten bij anderen.

 23. Andrea

  Mooi geschreven! Ik denk inderdaad niet dat inbrekers zich realiseren wat ze allemaal aanrichten. Ze realiseren zich niet wat voor emotionele waarde heel veel dingen hebben en hoeveel pijn ze daarmee kunnen aanrichten.

 24. wendy

  Vind het zo goed dat je hier over schrijft! Hoop de beste inbrekers dit lezen en het ze aan het denken zet. En inderdaad.. koop je spullen op een eerlijke manier!

 25. Anna

  Goed geschreven! Bij ons is acht jaar geleden ingebroken, dat heeft ook veel indruk op me gemaakt als twaalfjarig meisje. Ik ben sindsdien veel voorzichtiger geworden! Zo ligt mijn laptop bijna altijd bij mijn bed en verstop ik mijn camera. X

 26. Anouk

  Vreselijk, vooral ook de schade die het aanricht qua gevoelens. Kan hier zo kwaad om werken, werk voor je geld inderdaad..

 27. Eline

  Wat een onwijs nare ervaring! Ik heb het gelukkig nog nooit meegemaakt maar, het is zo waar wat je zegt: iemand neemt meer mee dan je spullen! Heel veel sterkte ermee

 28. Ooh, wat erg 🙁
  En spulletjes zijn wel vervangbaar maar foto’s op een 4 jaar oude lap-top niet… En je raakt toch aan spullen gehecht…

  Wat vreselijk dat ze zo in je privé hebben zitten wroeten… 🙁

  xxx

  Fashiondisaster

 29. Oh, wat naar zeg! Het is mij gelukkig nog nooit overkomen, maar het is wel iets waar ik bang voor ben. Sterkte!

 30. Maureen

  Ik snap ook niet dat mensen in staat zijn om zulke dingen te doen. Ze verwoesten daar gewoon levens mee. Bepaalde spullen zijn onvervangbaar en ik krijg hier zulke boze gevoelens bij.. Echt waar, mij moeten ze niet tegenkomen want ik doe ze wat aan hoor! Ik heb echt dikke skills geleerd door series en films zoals: Home Alone haha!

 31. Renske

  Een inbraak is echt vreselijk. Het is inderdaad niet alleen een inbraak in je huis, maar ik in je leven. En dat laatste is misschien haast nog wel erger. Het maakt zoveel kapot: vertrouwen, het gevoel van veiligheid et cetera. Bij ons thuis is een poging tot inbraak gedaan, maar gelukkig kwamen mijn ouders op het moment dat ze aan de deur stonden te prutsen thuis. Maar dan nog, je voelt je niet meer veilig. Dat is inmiddels heel wat jaren terug en toch heb ik soms een onbehaaglijk gevoel dat mij bekruipt. Ik hoop dat je het uiteindelijk een plekje kunt geven. Sterkte!

 32. Justine

  Pff lijkt me ook echt verschrikkelijk om zoiets mee te maken. Ondanks dat je spullen kunt vervangen, kun je herinneringen en gevoelens bij die spullen niet vervangen. Die mooie vakantiefoto’s die op je laptop stonden, het eerste sierraad van je oma/moeder/vriend, noem maar op. Verschrikkelijk..

 33. imre

  Bij ons is nog nooit ingebroken, maar bij mijn buren meerdere malen. Ik woon in een afgelegen zijstraat waar 2 huizen staan, die van mij en die van de buren, in een stil dorpje. Op 1e kerstdag hebben ze daar ingebroken en alles meegenomen. En dat niet alleen, ze hebben alle foto albums doorzocht naar (klein) geld, wat resulteerde in kapotte fotoboeken en foto’s. De potjes met pasta e.d. waren op de grond kapot gegooid, in de hoop dat ergens nog geld lag. Het hele huis wat een ravage.
  Ouders van vrienden kwamen op een avond thuis en zagen ook dag er ingebroken was, maar het ergste was nog wel dat een van de inbrekers of de inbreker midden in de woonkamer op de vloerbedekking had gepoept.
  Ik vind dit zo schandalig. Spullen stelen en het vertrouwen en de veiligheid van een huis wegnemen is al vreselijk, maar dat je dan ook nog het huis zelf moet verpesten? Mijn buren zaten met doorgescheurde foto’s en kapotte potjes die ze van familie uit Indonesië hadden gekregen. De ouders van vrienden konden dankzij een inbreker naast een nieuwe televisie, laptop e.d. ook een nieuwe vloerbedekking aanleggen.
  Vreselijk en respectloos 🙁

 34. Dita

  Jeetje wat heftig! Kan me voorstellen dat je dit nooit meer vergeet en altijd een vorm van angst zal houden hiervoor.

 35. Anna

  Mooi geschreven, Anne. Een inbreker weet niet wat voor immateriële schade hij/zij aanricht. Dit blijft je hele leven bij.

 36. DQ

  Wat naar. Ik kan me goed voorstellen dat zoiets veel indruk op je maakt. Bij mij is zelf een keer een tas gestolen met daar in (slechts) mijn telefoon, iPod, portemonnee, camera en wat onzindingetjes. Het ergste vond ik het feit dat anderen nu mijn dingen in hun bezit hadden. Zo’n naar gevoel.

 37. Maartje

  Ah dat lijkt me zo ontzettend rot hè. Niet eens de spullen, maar inderdaad dat onveilige gevoel wat je blijft houden.

 38. Nienke

  Heftig! Ik heb het zelf gelukkig nog nooit meegemaakt maar het lijkt me inderdaad heel beangstigend..

 39. Kimberley

  Heel naar dat jullie dit hebben meegemaakt. De angst gaat weg, echt waar. Het blijft altijd in je achterhoofd zitten, maar gelukkig bestaan er extra maatregelen om inbrekers tegen te gaan! Hopelijk vinden jullie snel weer jullie rust terug.

 40. Pff, wat ontzettend naar. Ik snap echt dat je er tot op de dag van vandaag nog mee worstelt. Het gevoel dat vreemden in je huis zijn geweest en alles meenemen wat heel veel voor jou heeft betekend. Bah bah, wat een zielige mensen zijn het toch..

 41. Kirsty

  Het lijkt me zo naar als er bij je ingebroken wordt, of je dat nu ziet terwijl ze er nog zijn of pas later, ik denk dat het inderdaad meer kapot maakt dan alleen spullen die weg zijn.

 42. Denise

  Wat een goed artikel, Anne! Bij mij is er nog nooit ingebroken, gelukkig. Maar ik ben er wel heel bang voor. Want in mijn straat/wijk gebeurd het wel heel veel. Durfde ook pas sinds vorig jaar alleen te slapen. Vind het echt heel rot voor je dat je dit hebt moeten meemaken.

 43. Wat een ontzettend nare ervaring, dat is niet hoe je je vakantie wil afsluiten 🙁 Naast de spullen met emotionele waarde die weg zijn doet het ook veel met mensen. Ik hoop dat de kriebels in je buik minder worden! 🙁

 44. femketje

  lijkt me erg heftig om mee te maken, traumatisch ook! ik kan goed begrijpen dat je elke keer dat je even van huis weg bent geweest, je wat nerveus wordt om wat je aantreft als je terug thuis komt!

 45. Heftig verhaal. Ik denk dat zoiets je blijft achtervolgen, je verwerkt het wel en geeft het een plaatsje, maar het flitst af en toe nog wel door je gedachten. Liefs! x

 46. Cherissa

  Helemaal mee eens! Een jaar of 2 (?) geleden is er bij mijn vriend thuis ingebroken, mijn goude horloge en iPod waar ik voor had gespaard zijn toen meegenomen. Van mijn vriend en zijn familie nog wel meer natuurlijk maar ik was/ben er zo kapot van! Tot op de dag van vandaag vind ik het ook nog wel eng om hier alleen thuis te zijn, want ja idd. Wie weet breken ze wel in als je thuis bent? Niet wetend dat je thuis bent? Die inbraak is overigens ook in 30 min gebeurt toen wij even naar de winkel waren… Ze weten inderdaad totaal niet waar ze aan beginnen en wat ze mensen aandoen!

 47. Stephanie

  Lijkt me heel heftig.. ik snap echt niet dat mensen zulke dingen kunnen doen!

 48. Esmée

  Heel heftig! De spullen zijn inderdaad niet het ergste, maar de gedachtes die je blijft houden.. Het lijkt me verschrikkelijk om mee te maken. x

 49. Sophie

  Ik begrijp het helemaal. Ik snap vaak ook niet helemaal waarom mensen dit doen. Hopelijk hoef je dat niet meer mee te maken!

 50. Sytse

  Ohh jakkie!! Dat lijkt mij ook zo erg! Het doet echt iets met je gemoedstoestand en hoe je je thuis voelt. Thuis, daar waar je je veilig zou moeten voelen.

  Hopelijk kun je het gauw een plekje geven.

  X

 51. Anna

  Verschrikkelijk Anne! Dat sommige mensen zo heb zuchtig zijn… Zo erg!

 52. Anneleen

  Mooi verwoord! Een inbraak in je eigen huis lijkt me verschrikkelijk en ik zou me nadien denk ik ook heel angstig voelen… Het idee dat iemand vreemd in mijn huis zit, geeft me nu al stress…

 53. Irma

  Jeetje hé, wat heftig om te lezen en dat het nog altijd zoveel met je doet. En wat een onzinnig- en dommigheid (netjes uitgedrukt) ook dat mensen zulke dingen doen: hoe haal je het in je hoofd?! Ik weet niet of het heel gepast is ofiets, maar ik wil je gewoon sterkte wensen. Gewoon sterkte Anne!

 54. Lisanne

  Heftig om te lezen! Het is meer dan verschrikkelijk… Je kostbare spullen/sieraden die je hebt gekregen, maar vooral het ‘onveilige gevoel’ in je eigen huis.

 55. Ise

  Wat heftig! Ik snap goed dat je je daar zo verschrikkelijk rot om kan voelen, en dan niet eens om de waarde van de spullen. Zo is er bij mij eens mijn telefoon uit mijn tasje gejat, het feit dat iemand dat bij mij kon doen zonder dat ik ook maar íets doordat heeft me echt zwaar gelegen.

Geef een antwoord