Een ongepland tussenjaar, wat nu?

ongepland tussenjaar

How to survive: een ongepland tussenjaar, dat is waar het artikel van vandaag over gaat. Het klinkt natuurlijk super tof, een tussenjaar. Sommige meiden, of jongens, nemen na de havo of het vwo een tussenjaar. Ze weten niet wat ze willen, ze hebben genoeg gespaard en gaan een mooie reis maken. Dat doen ook mensen tussen twee studies in, of studenten die net klaar zijn en voor ze gaan werken de wereld nog willen zien. Maar wat nu als het tussenjaar onverwachts komt? Je hebt geen plan. Je hebt geen geld..

Maak plannen voor het volgende studiejaar
Zorg dat je zo snel mogelijk weet wat je het jaar er op wilt gaan doen. Als je onverwachts stopt (of moet stoppen) met je studie dan is de kans groot dat je moet stoppen met iets wat je echt graag wilt. Als je geluk hebt ben je gestopt met een studie die je helemaal niks vond. Ga dus zo snel mogelijk op zoek naar wat je hierna gaat doen. Waarom? In de eerste dagen nadat ik thuis kwam te zitten voelde ik me zo ontzettend nutteloos. Ik had niks te doen (ja, bloggen) en al mijn vriendinnen gingen gewoon naar school. Als je een doel hebt kun je voor jezelf even relativeren dat je nu even vrij hebt, maar dat je straks in september ook weer naar school gaat.

Doe ervaring op voor je komende studie
Zoek bijvoorbeeld een stage, bijbaantje of doe vrijwiliggerswerk in de sector waarin jij wilt gaan studeren/werken. Dan heb je in ieder geval de tijd en weet je absoluut zeker dat je in die sector ook aan de slag wilt.

Ga op zoek naar een bijbaantje of vraag meer uren aan bij je huidige baantje
Je hebt alle tijd van de wereld, dan kan je je best inzetten bij je bijbaantje. Voordeel: Als je zorg dat je in de het begin veel werkt verdien je meer. Zo kun je misschien de ene helft van je tussenjaar fulltime aan de slag om daar de andere helft van je tussenjaar toch nog op reis, of een kleine reis maken.

Doe dingen die je altijd al had willen doen
Zo ben ik alleen naar Londen geweest met mijn nieuwe camera. Voor €20,- was ik heen en weer (dus niet duur) en heb toen in mijn eentje door de stad gesjokt. Ook heb je nu alle tijd om eens het spoten weer flink op te pakken of eens bij je oma langs te gaan waar je anders minder tijd voor hebt (of neemt).

Geniet
Wat je ook doet in de maanden dat je tijd hebt. Geniet. Geniet er toch van. De vrije momenten en uren die je nu hebt komen waarschijnlijk (en hopelijk!) niet meer terug. Je bent nu vrij, als je weer naar school gaat staan er minimaal vier jaar in het teken van studeren en daarna tot je 67e werken. Geniet!