Een ongepland tussenjaar, wat nu?

ongepland tussenjaar

How to survive: een ongepland tussenjaar, dat is waar het artikel van vandaag over gaat. Het klinkt natuurlijk super tof, een tussenjaar. Sommige meiden, of jongens, nemen na de havo of het vwo een tussenjaar. Ze weten niet wat ze willen, ze hebben genoeg gespaard en gaan een mooie reis maken. Dat doen ook mensen tussen twee studies in, of studenten die net klaar zijn en voor ze gaan werken de wereld nog willen zien. Maar wat nu als het tussenjaar onverwachts komt? Je hebt geen plan. Je hebt geen geld..

Maak plannen voor het volgende studiejaar
Zorg dat je zo snel mogelijk weet wat je het jaar er op wilt gaan doen. Als je onverwachts stopt (of moet stoppen) met je studie dan is de kans groot dat je moet stoppen met iets wat je echt graag wilt. Als je geluk hebt ben je gestopt met een studie die je helemaal niks vond. Ga dus zo snel mogelijk op zoek naar wat je hierna gaat doen. Waarom? In de eerste dagen nadat ik thuis kwam te zitten voelde ik me zo ontzettend nutteloos. Ik had niks te doen (ja, bloggen) en al mijn vriendinnen gingen gewoon naar school. Als je een doel hebt kun je voor jezelf even relativeren dat je nu even vrij hebt, maar dat je straks in september ook weer naar school gaat.

Doe ervaring op voor je komende studie
Zoek bijvoorbeeld een stage, bijbaantje of doe vrijwiliggerswerk in de sector waarin jij wilt gaan studeren/werken. Dan heb je in ieder geval de tijd en weet je absoluut zeker dat je in die sector ook aan de slag wilt.

Ga op zoek naar een bijbaantje of vraag meer uren aan bij je huidige baantje
Je hebt alle tijd van de wereld, dan kan je je best inzetten bij je bijbaantje. Voordeel: Als je zorg dat je in de het begin veel werkt verdien je meer. Zo kun je misschien de ene helft van je tussenjaar fulltime aan de slag om daar de andere helft van je tussenjaar toch nog op reis, of een kleine reis maken.

Doe dingen die je altijd al had willen doen
Zo ben ik alleen naar Londen geweest met mijn nieuwe camera. Voor €20,- was ik heen en weer (dus niet duur) en heb toen in mijn eentje door de stad gesjokt. Ook heb je nu alle tijd om eens het spoten weer flink op te pakken of eens bij je oma langs te gaan waar je anders minder tijd voor hebt (of neemt).

Geniet
Wat je ook doet in de maanden dat je tijd hebt. Geniet. Geniet er toch van. De vrije momenten en uren die je nu hebt komen waarschijnlijk (en hopelijk!) niet meer terug. Je bent nu vrij, als je weer naar school gaat staan er minimaal vier jaar in het teken van studeren en daarna tot je 67e werken. Geniet!

Dit bericht heeft 31 reacties.

 1. Wieneke

  Ik was na de havo halsoverkop naar het hbo gegaan, omdat iedereen naar het hbo ging en ik eigenlijk nog helemaal niet wist wat ik wilde. Stom!! Na 6 maanden wilde ik daar mee stoppen en dit deed ik dan ook omdat ik mijn ouders niet op kosten wilde jagen en ik ging het zelf ook niet halen met een bijbaantje. Ik stopte en ging op zoek naar werk. Dit was van alles, supermarkt, schoonmaken. Op een gegeven moment kwam er op marktplaats een oproepje voorbij dat een Nederlandse camping in de Ardèche personeel zocht voor in de zomer. Dit ben ik direct gaan doen en heb ik toen drie maanden gedaan. Het was verschrikkelijk maar ik kwam er daar achter wat ik wilde. Terug in NL, solliciteerde ik bij defensie en zit na acht jaar nog steeds op mijn plek.

  Tip van flip: denk goed na voor je een studie begint! Een tussenjaar is maar een korte periode op een mensenleven en kan erg goed zijn voor je!

 2. Laura

  Goede tips! Zelf zit ik nu in havo 4, dus komend jaar examen doen. Ik weet nog niet zo goed wat ik wil gaan doen dus misschien neem ik wel uit mezelf een tussenjaar.

 3. Sylvia

  Ik heb nu een half tussenjaar tussen mijn bachelor en master. Ben vooral veel aan het werk en dat bevalt best prima. Straks weer even wennen om weer in de collegebanken te zitten 😉

 4. chucky1012

  Handige tips want studeren is ook vermoeiend en een vaste baan is voor de rest van je leven dus zoek het juiste wat wel bij je past en denk aan jezelf en aan de toekomst.

  Xoxo

 5. Ceetje

  Wow was je voor €20 heen en weer naar Londen!? Das goedkoop. Goede tips 🙂

 6. Lucinda

  Dit is heel herkenbaar geweest voor een tijd geleden toen ik nog op school zat, die periodes waren heerlijk als je er goed mee om ging. Echter zit ik nu in de werkende wereld en is het toch even anders en mis ik die extra tijd wel eens, maar mijn baan verliezen wil ik natuurlijk ook niet meer. xxx

 7. Sophie

  Handige tips! Veel vrienden van mij hebben dit jaar een tussenjaar en gaan volgend schooljaar weer aan de slag. Ik heb altijd in een keer doorgewild en wellicht dat ik tussen mijn bachelor en master nog eens wil reizen 🙂

 8. Denise

  Handige tips! Ik denk dat veel meiden hier iets aan hebben. Liefs

 9. Naomi

  Leuk zo’n artikel! Dat ‘geniet’ gedeeltje is wel echt iets belangrijks 😉

 10. Marloes

  Wat had dat me heerlijk geleken. Ik had graag nog gereisd na mijn studie. Maar dat zat op dat moment nog niet echt in mij! Nu had het wel anders geweest, hihi! Vooral genieten is erg belangrijk!

 11. Mirjam

  Wat een goed artikel! Ik ben na mijn middelbare school ook meteen doorgegaan naar een opleiding die ik totaal niet leuk vond, halverwege gestopt en daarna een nieuwe opleiding begonnen die ik wél leuk vond! Nu werk ik alweer een paar jaar in dezelfde richting van die opleiding, helemaal mijn ding!

 12. Nathalie

  Wauw voor 20 euro heen en weer naar Londen? Hoe doe je dat? Geweldige stad trouwens! En goede tips!

 13. Manon

  Gelukkig heb ik dit nog nooit gehad, ik zou dat eigenlijk ook niet willen, ik wilde altijd snel klaar zijn met me studie niet omdat ik de studie niet leuk vond, maar school ach was gewoon niks voor mij.

 14. Justine

  Goede tips! Ik geef “reizen” als tip. Een tussenjaar is de ultieme kans om wat van de wereld te zien. Als je eenmaal studeert ga je niet meer zo snel voor langer dan een paar weken weg en als je een baan hebt al helemaal niet meer.

 15. Fleur

  Ik heb één keer een tussenjaar gehad waarbij ik 7 maanden in het buitenland woonde en naar school ging en 3 maanden fulltime werkte. Heel fijn! Na mijn studie neem ik ook nog waarschijnlijk een tussenjaar.

 16. femketje

  voor mij was een tussenjaar een dikke no go geweest omdat ik sinds mijn 17e al niet meer thuis woon XD mijn doel was asap diploma’s te halen en hoppa aan het werk!

 17. Fijne tips! Ik wist eerst ook niet wat ik wou, gelukkig heeft mijn school mensen van opleidingen uitgenodigd en kon je bij een aantal kijken wat het precies inhoudt. Toen wist ik ook meteen wat ik wou. Ik begin na de vakantie aan de opleiding, ik ben benieuwd!

 18. Malou

  Leuk om te lezen en goede tips 🙂
  Zelf heb ik ook een tussenjaar gehad, daarin heb ik vooral gewerkt.

 19. Mandy

  Mijn zusje heeft al twee keer een tussenjaar genomen, omdat ze haar studie niet leuk vond. Ik denk dat je beter kan stoppen met je studie als je het niet leuk vind. Je leert er ander toch niks van. Je kan dan in de tussentijd beter iets doen waar je leven rijker van wordt (en niet alleen letterlijk)

 20. Bouchra

  Dat is wel goedkoop zeg, 20 euro! Leuk artikel met handige tips 🙂

 21. Sara

  Hier nog één die ongepland een tussenjaar heeft. Ik ben in September afgestudeerd aan het HBO. 20 jaar, dus piepjong. Ik wist wel dat ik door wilde studeren maar tijdens mij afstudeer periode kon ik mezelf er niet toe zetten om naar masterstudies te gaan zoeken. Toen ik eindelijk wist wat ik wilde (orthopedagogiek) bleek dat ik me al ingeschreven moest hebben. Dikke vette jammer. Ik heb dit tussenjaar gewerkt en genoten. Ik ben iemand die niet teveel nadenkt over de dingen, maar ze gewoon laat gebeuren. Zo ook dit tussenjaar. Daarnaast heb ik uiteraard nogmaals goed nagedacht over mijn vervolgstudie. Het wordt nu toch een andere master (jeugdstudies). Ik ben achteraf blij met dit tussenjaar. En wanneer ik nu (als het goed is) klaar ben met mijn master ben ik waarschijnlijk ook pas 23. Prima leeftijd om aan het werk te gaan.

 22. Kelly

  Leuk artikel! Ik heb ook onverwachts een tussen (half)jaar genomen. Ik was in februari klaar met mijn MBO opleiding, en wilde eigenlijk gaan werken. Ik wist niet wat ik nog meer leuk vond om te leren, en eigenlijk was ik ook helemaal klaar met school. Ik ben toen gaan solliciteren bij een tankstation, maar vond het een verschrikkelijke werkplek. Ik verdiende ook nog maar net genoeg om mijn kamer te kunnen blijven betalen. Inmiddels ben ik bijna klaar met mijn eerste HBO jaar, en ik ben toch wel heel blij dat ik weer ben gaan studeren, voel me nog veel te klein voor een echte baan!

 23. Ise

  Ik ga ook een tussenjaar doen. Nu vind ik het heerlijk en geniet ik volop van deze ‘vakantie’ maar ik kan ook niet wachten om straks weer te beginnen.

 24. Claartje

  Leuk artikel! Ik werk zelf voor de organisatie Projects Abroad, die jaarlijks veel jongeren meehelpt om in het buitenland als vrijwilliger een poosje te werken. Er zijn ieder jaar weer jongeren die tijdens hun tussenjaar veel levenservaring opdoen en daarna beter weten wat voor soort studie en toekomstige baan bij hun past.

  Natuurlijk is het niet voor iedere portomonnee weggelegd, maar als je mogelijkheid hebt is het een fantastisch idee om je tussenjaar nuttig in te vullen. Meer informatie: http://www.projects-abroad.nl. We organiseren op 12 juli een infodag in Utrecht. Inschrijven daarvoor kan via http://www.projects-abroad.nl/infodag.

  Contact zoeken kan via de mail (info@projects-abroad.nl) of telefonisch (078-6131356).

  Groetjes, Claartje

 25. Heel toevallig heb ik net mijn diploma voor schoonheidsspecialiste/visagist behaald en ga ik een jaartje er tussenuit. Ik ben van plan 4 dagen in de week te werken en ik hoop zo te kunnen sparen voor mijn droom vakanties en mijn auto rijbewijs!! xoxo

 26. Nienke

  Poeh, fijn om dit te lezen! Ik zit nu de eerste dagen thuis nadat ik mijn Bachelor heb afgerond en heb nog geen Master gekozen. Daarom heb ik nu minstens een half jaar niks. Ook heb ik mijn baan op moeten zeggen wegens het afstuderen..

  Dat nutteloze gevoel herken ik nu zeker!
  Ik ga je tip opvolgen en morgen opzoek naar Masters 🙂

Geef een antwoord