Handige HTML-codes voor beginners

Heb jij een blog of schrijf je wel eens artikelen voor andere doeleinden? Dan is de kans groot dat jij je artikelen tikt in WordPress. Het opmaken van een artikel lukt je vast wel. Het toevoegen van een afbeelding, het vet maken van een tekst of je hele blogpost centreren? Geen probleem. Echter doet een kleine beetje meer kennis van HTML-codes wonderen en geef ik je in dit artikel graag een aantal codes die het bloggen (of schrijven van ieder ander willekeurig stuk tekst) een stuk gemakkelijker maken.

Wat is HTML?

First things first. Wat is HTML? HTML is een afkorting voor Hyper Text Markup Language. Zoals de naam misschien doet vermoeden is HTML een tool waar je door middel van zogenoemde ’tags’ tekst kan opmaken. Dit kan je gebruiken voor het vet maken of centreren van een tekst, maar ook voor andere onderdelen. Denk daarbij aan het maken van tabellen, het uitlijnen van een tekst of het maken van een scheidingslijn. HTML kan nog veel verder dan dat gaan en kan als hulpmiddel gebruikt worden om een webpagina te maken, maar er vanuitgaande dat je al een website hebt richten we ons in dit artikel op de basis van het opmaken van een stuk tekst in WordPress.

Handige HTML-codes

Om te beginnen is het handig om een nieuwe blogpost te openen in WordPress en in plaats van op de knop ‘Visueel’ rechtsboven, op ‘Tekst’ te klikken. Wellicht werk je al in dit gedeelte, maar anders heet ik je van harte welkom in het veld waar je op basis van platte tekst en tags een artikel kunt opmaken. In de vorige alinea’s haalde ik het al aan: er zijn talloze redenen om HTML-codes te gebruiken. Als je de onderstaande HTML-codes jezelf eigen probeert te maken, zal dit zich uiten in mooi opgemaakte artikelen die je zelf hebt gemaakt én kun je een paar functionele items toevoegen aan je artikelen.

Tekstopmaak in HTML

 • Een tekst vet maken doe je door <strong>deze codes voor en na je tekst te plaatsen</strong>.
 • Een tekst cursief maken doe je door <em>deze codes voor en na je tekst te plaatsen</em>.
 • Een tekst onderstrepen doe je door <u>deze codes voor en na je tekst te plaatsen</u>.
 • Een tekst doorstrepen doe je door <span style=”text-decoration: line-through;”>deze codes voor en na je tekst te plaatsen</span>.

Tekst uitlijnen in HTML

 • Een tekst centreren doe je door <center>deze codes voor en na je tekst te plaatsen </center>.

Lettertypes in HTML

 • Een lettertype veranderen doe je door <span style=”font-family: arial;”>deze codes voor en na je tekst te plaatsen</span>.
 • Een lettertype veranderen doe je door <span style=”font-family: times;”>deze codes voor en na je tekst te plaatsen</span>.
 • Een lettertype veranderen doe je door <span style=”font-family: courier new;”>deze codes voor en na je tekst te plaatsen</span>.

Lettertype van kleur veranderen in HTML

 • De kleur van een tekst veranderen doe je door <span style=”color: #000;”>deze codes voor en na je tekst te plaatsen</span>.
 • De kleur van een tekst veranderen doe je door <span style=”color: #6d86af;”>deze codes voor en na je tekst te plaatsen</span>.
 • De kleur van een tekst veranderen doe je door <span style=”color: #84a875;”>deze codes voor en na je tekst te plaatsen</span>.

Links toevoegen in HTML

Gebruik jij HTML-codes in je artikelen?