Het veranderen van je eetpatroon

het veranderen van je eetpatroon

Laten we dit artikel maar meteen even aftrappen met dat ik geen deskundige ben op het gebied van waar ik nu over ga schrijven en dat ik daar niet voor gestudeerd heb. Ik wil alleen mijn mening delen over gedachten rondom het veranderen van je eetpatroon, goed eten, je lekker voelen in je vel en met wat je eet.

Stop met denken
Wanneer je aan de slag gaat met anders eten, ben je daar in je hoofd continu mee bezig. Dit is slecht, dat is slecht, dat is niet goed, etcetera, etcetera. Stop met denken! Denk niet bij elke hap over hoe goed of slecht iets wel niet voor je is. Je komt niet aan van één stukje chocola en je valt ook niet af van een hele komkommer. Je hoeft het ook niet aan iedereen te vertellen. Wellicht denken mensen dat je op een dieet bent, “wil je afvallen?”. Nee, je wilt gewoon gezonder eten en daar ben je nu mee bezig.

Stop met te weinig eten
Of denken dat je weinig moet eten. Het was altijd de gedachte achter een dieet. “Minder eten”, maar volgens mij is dat helemaal niet waar. Als je minder eet, krijg je vanzelf trek in nog meer eten. Uiteindelijk geef je hier toch aan toe en wanneer je op een station of op school bent zul je toch eerder grijpen naar slechte dingen uit automaten of andere winkels in de buurt. Wat ik zelf doe is mijn eten afwegen. Ik probeer erg veel groente te eten en weeg mijn pasta of rijst af op een hoeveelheid zoals ik dat genoeg vind. Gisteren at ik bijvoorbeeld 2 grote stronken witlof, ik vond dat zelf genoeg en maakte minder pasta klaar dan ik normaal zou doen. Ik compenseerde mijn maaltje.

Skip de extra’s
Wat ik eerst uit mijn voedingsschema heb geschrapt zijn alle extra’s. Denk aan sauzen, kant en klare toevoegingen, prutjes, dressings, noem maar op. Het klinkt misschien gek en ik zeg niet dat jij het moet doen, maar ik merkte dat ik last kreeg van buikpijn en een opgezette buik als ik veel dingen at die vol zaten met conserveringsmiddelen. Ik ben ze langzaam maar zeker gaan schrappen uit mijn menu en maak nu bijvoorbeeld mijn eigen pastasauzen en variaties daarop met tomatenpuree als basis. Dit zijn kleine blikjes uit de supermarkt waar alleen tomaat en zout in zit.

Zet het klaar
Als ik ’s morgens haast heb dan greep ik makkelijk naar iets wat ik makkelijk mee kan nemen. Fout! Ik maak nu ’s avonds voor ik ga slapen bijvoorbeeld een ontbijtsmoothie klaar. Ik maak een smoothie met lekker veel fruit en doe er een schep havermout doorheen om zo toch nog wat stevigers binnen te krijgen om de eerste uren van de dag door te komen. Het werkt echt! Ook haal ik voor een hele week boodschappen in huis, meestal doe ik dat in één keer. Zo kom ik niet meer in de verleiding om in de supermarkt dingen te kopen die niet goed voor me zijn.

Vervangen
Dat je op je eten let wil niet zeggen dat je nooit meer iets mag. Juist niet! Voor alles – oké, bijna alles – zijn gezondere varianten te bedenken. Ben jij gek op koekjes? Zoek op internet naar gezonde recepten. Ben jij meer van de hartige snacks? Ook daar staat het internet mee vol. Vind jij een sausje bij je eten toch heel erg lekker? Maak het zelf! Het kost even wat moeite, het kost even wat tijd, maar geloof me.. Je zult er extra van genieten omdat je het zelf gemaakt hebt en het waarschijnlijk ook nog eens lekkerder smaakt.

Haal het niet meer in huis
Misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar koop gewoon geen dingen meer waarvan jij weet of denkt dat ze niet goed voor je zijn. In de supermarkten waar ik kom stap ik meteen binnen in het koekjes- en chocoladevak. Ik kan inmiddels mijn oogkleppen opzetten en hier gewoon voorbij lopen. Er zijn nog meer delen van de supermarkt waar ik niet meer kom. Als je dingen lang genoeg niet eet, krijg je er vanzelf minder trek in. Ik denk dat dat ook een beetje te maken heeft met de suikerverslaving die – zoals ik heb gelezen – heel veel mensen hebben. Als jij regelmatig een koekje eet, dan zal je ook de behoefte aan dat koekje hebben. Eet jij geen koekje en krijg jij die smaak niet meer in je mond en zal je er ook op den duur niet meer naar verlangen. Een voorstander van volledig suikervrij eten ben ik niet, er zijn genoeg dingen waarvan ik vind dat ze niet slecht voor me zijn waar wel suiker in zit. Zoals bijvoorbeeld tortilla’s. Oké, je moet je er niet mee volproppen, dat is waar, maar dat is met bijna alle voedingsmiddelen. Toch? Je mag best voor jezelf besluiten om bepaalde dingen niet meer te eten, maar je moet jezelf ook geen dingen verbieden.

Geniet van je eten (en drinken)
Je boodschappen zijn nu in huis, tijd om het op te eten. Ik geniet er van om met zorg mijn eten klaar te maken. Zo maakte ik gisteren een schotel waar ik een soort roosjes in maakte van witlof. Ik heb er geen foto van gemaakt want het was al donker, maar het eten ziet er leuk uit en ik weet dat er aandacht in zit. Ik dek voor mezelf de tafel (ik woon alleen) en neem de tijd om mijn eten op te eten. Dit doe ik ook met drinken, ik haal geen sappen meer in huis en frisdrank en alcohol drink ik sowieso al bijna niet. Ik kan nu oprecht zeggen dat ik gek ben op water en ook in restaurants bestel ik 9 van de 10 keer een Spa Blauw. Het is gewoon een kwestie van wennen.

Trakteer jezelf
Maar dat jij geen frisdrank drinkt, of geen kant en klare maaltijd eet of wat dan ook, omdat dat je nieuwe levensstijl is, wil niet zeggen dat je dat nooit meer mag. Ik kan echt genieten van eten of drinken waar ik al een poosje naar uit kijk. Ik geniet veel meer van een pizza, zoals ik die afgelopen zaterdag at. Ik had het afspraakje met Stephen al drie weken staan en ik heb drie weken uitgekeken naar de pizza die ik at. Hij smaakte zo ontzettend lekker en ook al paste deze vier kazen pizza niet binnen mijn ‘dagelijkse’ levensstijl, ik heb van elke hap genoten en ik had achteraf geen ‘slecht’ gevoel. En geloof me, een pizza waar je drie weken naar uit kijkt smaakt lekkerder dan de chips waar je nu zin in hebt en die je over een kwartiertje op kan eten omdat je naar de supermarkt bent gefietst.

Nogmaals, ik ben geen expert. Ik deel alleen mijn bevindingen en mening. Als jij ergens anders over denkt ben ik daar heel benieuwd naar en ik ben ook benieuwd hoe jij jouw eetpatroon aanpakt of wellicht recent hebt veranderd. Of misschien ben je juist van plan je patroon te veranderen, ik ben benieuwd!