Het veranderen van je eetpatroon

het veranderen van je eetpatroon

Laten we dit artikel maar meteen even aftrappen met dat ik geen deskundige ben op het gebied van waar ik nu over ga schrijven en dat ik daar niet voor gestudeerd heb. Ik wil alleen mijn mening delen over gedachten rondom het veranderen van je eetpatroon, goed eten, je lekker voelen in je vel en met wat je eet.

Stop met denken
Wanneer je aan de slag gaat met anders eten, ben je daar in je hoofd continu mee bezig. Dit is slecht, dat is slecht, dat is niet goed, etcetera, etcetera. Stop met denken! Denk niet bij elke hap over hoe goed of slecht iets wel niet voor je is. Je komt niet aan van één stukje chocola en je valt ook niet af van een hele komkommer. Je hoeft het ook niet aan iedereen te vertellen. Wellicht denken mensen dat je op een dieet bent, “wil je afvallen?”. Nee, je wilt gewoon gezonder eten en daar ben je nu mee bezig.

Stop met te weinig eten
Of denken dat je weinig moet eten. Het was altijd de gedachte achter een dieet. “Minder eten”, maar volgens mij is dat helemaal niet waar. Als je minder eet, krijg je vanzelf trek in nog meer eten. Uiteindelijk geef je hier toch aan toe en wanneer je op een station of op school bent zul je toch eerder grijpen naar slechte dingen uit automaten of andere winkels in de buurt. Wat ik zelf doe is mijn eten afwegen. Ik probeer erg veel groente te eten en weeg mijn pasta of rijst af op een hoeveelheid zoals ik dat genoeg vind. Gisteren at ik bijvoorbeeld 2 grote stronken witlof, ik vond dat zelf genoeg en maakte minder pasta klaar dan ik normaal zou doen. Ik compenseerde mijn maaltje.

Skip de extra’s
Wat ik eerst uit mijn voedingsschema heb geschrapt zijn alle extra’s. Denk aan sauzen, kant en klare toevoegingen, prutjes, dressings, noem maar op. Het klinkt misschien gek en ik zeg niet dat jij het moet doen, maar ik merkte dat ik last kreeg van buikpijn en een opgezette buik als ik veel dingen at die vol zaten met conserveringsmiddelen. Ik ben ze langzaam maar zeker gaan schrappen uit mijn menu en maak nu bijvoorbeeld mijn eigen pastasauzen en variaties daarop met tomatenpuree als basis. Dit zijn kleine blikjes uit de supermarkt waar alleen tomaat en zout in zit.

Zet het klaar
Als ik ’s morgens haast heb dan greep ik makkelijk naar iets wat ik makkelijk mee kan nemen. Fout! Ik maak nu ’s avonds voor ik ga slapen bijvoorbeeld een ontbijtsmoothie klaar. Ik maak een smoothie met lekker veel fruit en doe er een schep havermout doorheen om zo toch nog wat stevigers binnen te krijgen om de eerste uren van de dag door te komen. Het werkt echt! Ook haal ik voor een hele week boodschappen in huis, meestal doe ik dat in één keer. Zo kom ik niet meer in de verleiding om in de supermarkt dingen te kopen die niet goed voor me zijn.

Vervangen
Dat je op je eten let wil niet zeggen dat je nooit meer iets mag. Juist niet! Voor alles – oké, bijna alles – zijn gezondere varianten te bedenken. Ben jij gek op koekjes? Zoek op internet naar gezonde recepten. Ben jij meer van de hartige snacks? Ook daar staat het internet mee vol. Vind jij een sausje bij je eten toch heel erg lekker? Maak het zelf! Het kost even wat moeite, het kost even wat tijd, maar geloof me.. Je zult er extra van genieten omdat je het zelf gemaakt hebt en het waarschijnlijk ook nog eens lekkerder smaakt.

Haal het niet meer in huis
Misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar koop gewoon geen dingen meer waarvan jij weet of denkt dat ze niet goed voor je zijn. In de supermarkten waar ik kom stap ik meteen binnen in het koekjes- en chocoladevak. Ik kan inmiddels mijn oogkleppen opzetten en hier gewoon voorbij lopen. Er zijn nog meer delen van de supermarkt waar ik niet meer kom. Als je dingen lang genoeg niet eet, krijg je er vanzelf minder trek in. Ik denk dat dat ook een beetje te maken heeft met de suikerverslaving die – zoals ik heb gelezen – heel veel mensen hebben. Als jij regelmatig een koekje eet, dan zal je ook de behoefte aan dat koekje hebben. Eet jij geen koekje en krijg jij die smaak niet meer in je mond en zal je er ook op den duur niet meer naar verlangen. Een voorstander van volledig suikervrij eten ben ik niet, er zijn genoeg dingen waarvan ik vind dat ze niet slecht voor me zijn waar wel suiker in zit. Zoals bijvoorbeeld tortilla’s. Oké, je moet je er niet mee volproppen, dat is waar, maar dat is met bijna alle voedingsmiddelen. Toch? Je mag best voor jezelf besluiten om bepaalde dingen niet meer te eten, maar je moet jezelf ook geen dingen verbieden.

Geniet van je eten (en drinken)
Je boodschappen zijn nu in huis, tijd om het op te eten. Ik geniet er van om met zorg mijn eten klaar te maken. Zo maakte ik gisteren een schotel waar ik een soort roosjes in maakte van witlof. Ik heb er geen foto van gemaakt want het was al donker, maar het eten ziet er leuk uit en ik weet dat er aandacht in zit. Ik dek voor mezelf de tafel (ik woon alleen) en neem de tijd om mijn eten op te eten. Dit doe ik ook met drinken, ik haal geen sappen meer in huis en frisdrank en alcohol drink ik sowieso al bijna niet. Ik kan nu oprecht zeggen dat ik gek ben op water en ook in restaurants bestel ik 9 van de 10 keer een Spa Blauw. Het is gewoon een kwestie van wennen.

Trakteer jezelf
Maar dat jij geen frisdrank drinkt, of geen kant en klare maaltijd eet of wat dan ook, omdat dat je nieuwe levensstijl is, wil niet zeggen dat je dat nooit meer mag. Ik kan echt genieten van eten of drinken waar ik al een poosje naar uit kijk. Ik geniet veel meer van een pizza, zoals ik die afgelopen zaterdag at. Ik had het afspraakje met Stephen al drie weken staan en ik heb drie weken uitgekeken naar de pizza die ik at. Hij smaakte zo ontzettend lekker en ook al paste deze vier kazen pizza niet binnen mijn ‘dagelijkse’ levensstijl, ik heb van elke hap genoten en ik had achteraf geen ‘slecht’ gevoel. En geloof me, een pizza waar je drie weken naar uit kijkt smaakt lekkerder dan de chips waar je nu zin in hebt en die je over een kwartiertje op kan eten omdat je naar de supermarkt bent gefietst.

Nogmaals, ik ben geen expert. Ik deel alleen mijn bevindingen en mening. Als jij ergens anders over denkt ben ik daar heel benieuwd naar en ik ben ook benieuwd hoe jij jouw eetpatroon aanpakt of wellicht recent hebt veranderd. Of misschien ben je juist van plan je patroon te veranderen, ik ben benieuwd!

Dit bericht heeft 38 reacties.

 1. Dagmar

  Wauw wat een mooi artikel met geweldige tips en ervaringen die je deelt, echt super! Mag je heel erg trots op zijn, de verandering die je hebt doorgemaakt én dit inspirerende artikel. Topper ben je!

 2. Celeste

  Ik ben inderdaad ook geen voedingsexpert, maar ik ben het echt volledig met je eens op alle punten! Er staan ook zeker goede tips tussen die je kan gebruiken! Leuk en fijn artikel dus! 🙂

 3. Swaen

  Ik merk dat sinds ik op mezelf woon veel gezonder probeer te eten. Ik heb weinig snacks in huis en pak eerder een wortel dan chips.

 4. Lucinda

  Ik ben ook druk bezig met veranderingen aanbrengen en de frisdrank en snacks zijn al volledig uit mijn leven, maar waar ik het meeste moeite mee heb is na een lange dag thuis komen en dan niet een flink groot avondmaal klaarmaken voor mijzelf (en dan ook alles opeten), porties zwoeg ik nog steeds mee. xxx Lucinda

 5. Svenja

  Super fijne tips! De meeste doe ik zelf ook allemaal! Vooral niet te weinig eten is zo belangrijk, en veel mensen gaan daar vaak de fout in!

 6. Denise

  Wat een top artikel Anne! Je hebt hier helemaal gelijk in! Ik moet ook echt ’s avonds mijn ontbijt klaar gaan maken <3

 7. Ik denk dat je hier veel inspiratie uit kunt halen. Het is ook op een gegeven moment accepteren dat je eetstijl anders gaat worden. Door darmproblemen moest ik wel dingen laten staan, wat ik heel moeilijk vond. Ik hunkerde echt naar koekjes, suiker etc. Maar op een gegeven moment gaat dat over en vind je ook gezonde vervangers. En als je dan toch eens iets heel zoets neemt, is je smaak verandert en vind je het veel te chemisch of te zoet, haha. Je kickt vanzelf af ;). Succes met alles Anne!

 8. Sophie

  Goede tips Anne! Als je echt je eetpatroon wil veranderen dan kunnen deze punten je zeker helpen + doorzettingsvermogen.

 9. Esther

  Zitten hele goede tips tussen! Ik probeer vaak tussendoortjes te schrappen, wat redelijk goed lukt. Ik merk alleen dat als mezelf beloof ‘maar een stukje te pakken’, ik daarna nog meer wil. Terwijl als ik er helemaal geen pak, het op een gegeven moment gewoon ‘goed’ is. Dus beter even doorzetten en dan gewoon echt niks pakken, dan één stukje/kleine portie pakken, en daarna weer meer pakken …

 10. Sophie

  Hele goede tips; heb je het niet dan kun je het ook niet eten. Dat merk ik ook hoor, dan is er namelijk niets aan de hand 🙂 Klaarzetten helpt ook, heb ik mijn brood niet gemaakt dan haal ik een broodje op de uni. Ongezond :’)

 11. Justine

  Goede tips! Wat mij vooral opviel was dat ik dingen probeerde te eten die ik niet lekker vond. Proberen is goed, maar als je t niet lekker vind dan zul je t ook niet kunnen volhouden. Zoek dus gezonde dingen die je wél lekker vind en een gezonde eetstijl is een feestje!

 12. Linda

  Ik vind het zo knap dat je bijna alleen maar water drinkt, ook als je buiten de deur gaat eten!
  Wij doen ook altijd één keer in de week boodschappen (behalve brood; ik doe boodschappen bij Lidl en het brood daar vind ik niet lekker dus dat haal ik ergens anders), daardoor kopen we ook minder zoutjes/chocola e.d. Ik heb altijd één pak koekjes in huis en vaak ook maximaal één reep chocola. Daar moeten we het dan gewoon mee doen, op is op 🙂

 13. Laura

  Wat een fijn artikel! Echt goede tips van iemand die niet een expert is! 🙂

 14. Ingeborg

  Hmm, misschien moet ik qua eetpatroon maar eens jou naar gaan luisteren. De mijne word steeds slechter (en daardoor ook mijn huid) en ik merk het ook dat ik weinig energie heb. Sowieso zoete dingen ga ik nu al minderen aangezien ik 3 gaatjes had bij de tandarts (3!).

 15. Evelien

  heel fijn artikel meis! Echt handige tips die je geeft, ik ben ook mijn eetpatroon aan het veranderen, ik haal veel receptjes uit kookboeken, maak graag smoothies en maak het meestal van te voren altijd al klaar dat ik een gezonde en goed vullende lunch heb. 🙂

  Liefs!

 16. Hillene

  Goed artikel! Ik probeer ook alles extra dressings en sausjes enzo te skippen, zonder vind ik het net zo lekker! En een heerlijke smoothie, kom havermout of een salade maakt mij alleen maar blij (:

 17. Echt een super handige post. Ik wil zelf ook afvallen en op mijn eten letten maar het is soms moeilijker dan je denkt. Ik denk altijd bij mezelf ik wil maar 1 “cheat” dag per week maar soms lukt dat niet helemaal, beetje jammer!

  liefs, Brittany

 18. Jasmijn

  Super fijne tips en ik denk ook dat je helemaal gelijk hebt! 🙂

 19. Esther

  Wauw, lang artikel, maar er staan écht goede tips in zeg! Heel origineel ook. Vooral die ene met dressings, sauzen enz skippen. Ik probeer dit ook. Geen boter, geen saus, geen frisdrank. Ik kan makkelijk zonder. En wat je zegt over drie weken uitkijken naar een pizza, heerlijk hè! Ik denk dat het hem allemaal zit in het bewust eten en ja dit is makkelijker gezegd dan gedaan, maar als je het eenmaal door hebt is het heerlijk 🙂

 20. Janneke

  Mooi artikel. Frisdrank koop ik alleen met verjaardagen en sap alleen als we met elkaar in het weekend broodjes afbakken, bruin natuurlijk. Eitje koken en danmet elkaar eten. De schappen met snoep en koek, chips blijven uit de boodschappenmand. Af en toe een klein glaasje wijn, daar kan ik van genieten. De behoefte aan dit alles is er niet, daartegen kan ik heel erg genieten van eigen gemaakt eten zonder al die toevoegingen uit een pakje. Zelf op smaak maken met kruiden, is net zo lekker en blijf en voel je je gezonder. Succes met je blog.

 21. Marjoleine

  Wat een fijne tips zijn dit Anne. Sinds ik gestopt ben met mijn studie ben ik flink wat kilo’s (lees 5) aangekomen omdat ik de hele dag maar blijf snacken. Gelukkig ga ik vanaf maandag werken en kan ik ook echt weer goed gaan letten op mijn voeding.

 22. Lieke

  Wat een fijn artikel is dit!
  Ik ben zelf zo veel mogelijk gestopt met het eten van lactose. Nu is mijn opgezette gevoel veel minder.
  En dat je het niet tegen iedereen hoeft te zeggen dat je gezonder eet is een hele goede tip. Anders kijken ze je alleen maar raar aam als je een keer wel wat lekkers pakt.

 23. Daphne

  Ik ben toevallig pas geleden ook heel anders gaan eten – gedwongen. Ik blijk lactose-intolerant te zijn. Dat is even wennen, maar het geeft wel veel duidelijkheid. En wat je niet mag eten, kom je ook niet van aan (chocolade!). Zo denk ik maar 😉

 24. Handige tips! Maar toch vind ik het niet zo makkelijk om er echt op te letten, de verleiding in al die lekkere dingen is zo groot! Daarom is het belangrijk dat je gezonde alternatieven zoekt die je (bijna) even lekker vindt denk ik, anders hou je het niet vol. En soms wen je ook wel na een tijdje. Vroeger keek ik elke ochtend uit naar mijn boterhammen met choco, nu kijk ik uit naar mijn havermout met vers fruit 🙂

 25. Valerie

  Fijn artikel! Ik ben deze week begonnen met gezond eten. Een gezondere variant maken van eten dat je lekker vind, vind ik een goeie! 🙂

 26. Vicky

  Leuke tips!

  Ik ben een persoon die altijd vergeet om water te drinken en heb daarom de neiging om veel te eten, want ik denk dat ik trek heb.. maar eigenlijk heb ik gewoon dorst.

 27. Roos

  Hele fijne tips! Ik merk zelf vooral dat ik het lastig vind om tussendoor gezonde keuzes te maken, als je haast hebt bijvoorbeeld, of ’s avonds als je zin hebt in iets lekkers. Volgens mij is voorbereiding echt het belangrijkst, als je gewoon wat lekkers bakt met alleen gezonde ingrediënten en zorgt dat je altijd iets bij je hebt/in huis hebt wat gezond is komt het sowieso goed!

 28. Chantal

  Echt weer een heeeel goed artikel!♡ Ik ben sinds kort ook begonnen met een gezondere leefstijl en dat bevalt me echt heel goed! Ik hou sowieso al heel erg van hartig eten, dus het was ook niet zo moeilijk voor mij om snoep en chocola te skippen en ik ben vegetariër, dus ik eet sowieso al vrij veel groente. En ik hou echt heeeel erg van toetjes en at vroeger dan ook een hele volle bak, maar ik eet nu nog maar een klein bakje omdat ik gewoon echt niet zonder kan 😉 Ook eet ik dagelijks iets van komkommer of tomaat (soms op m’n brood).

 29. Nadia

  Wat een goed en leuk artikel Anne! Ik let zelf ook op wat ik eet, nu woon ik nog thuis dus als mijn ouders op zaterdag graag een avondje patatjes willen eten bedenk ik voor mezelf of ik hier wel echt heel erg trek in heb. Heb ik er trek in? Dan eet ik lekker mee en geniet ik van mijn patatjes. Heb ik er niet zoveel trek in, dan maak ik voor mijzelf wat anders. En net als jij drink ik geen frisdrank, maar ben ik altijd een water drinker, mijn hele leven geweest. Nu in de koude periode drink ik ook veel thee, voornamelijk groene thee. En dat vind ik gewoon echt lekker.

Geef een antwoord