Hoe maak je een goedkope citytrip?

goedkope citytrip

Reizen vind ik geweldig. Ik doe het graag, het liefst veel, maar eerlijk is eerlijk.. Reizen kost geld en niet zo’n beetje ook. Ik ben de afgelopen maanden best vaak op reis geweest. Althans, ‘vaak’ in studentenbegrippen. Toch kon ik deze reizen zo maken, het heeft natuurlijk wat gekost, maar je kunt een stedentrip zo duur maken als je zelf wilt. In dit artikel deel ik graag wat tips over hoe je een goedkope citytrip kunt maken.

Kies ongunstige data
Simpel als wat. Zodra jij een stedentrip in midden augustus boekt kan je verwachten dat je een duurdere reis hebt dan ergens in een november. Heel veel mensen hebben vakantie in de zomer en boeken dan hun tripje weg. Net als in de weekenden, vaak gaan mensen op vrijdag tot zondag/maandag weg. De reizen zijn dan het duurst want mensen gaan toch wel. Zowel naar Turijn als Berlijn ga ik van zaterdag tot maandag weg. Het scheelt één dag, maar een reis kan toch net wat goedkoper uitvallen als je een dagje later weggaat.

Kies de juiste dag om te boeken
In de tijd waarin we nu leven worden we online gevolgd in alles wat we doen. Zodra jij een paar keer naar een reis kijkt, kan het zomaar zijn dat de reis een stuk duurder is geworden. Mijn tip? Kies je reis uit en boek ‘m vanaf een andere computer of browser. Scheelt misschien wel even. Oh, uit onderzoek bleek dat reizen boeken in het weekend het duurst is en op dinsdag rond de lunch de meest gunstige prijs geeft. Vroeg boeken of juist heel erg last minute kan ook veel schelen.

goedkope citytrip

Vevoer?
Hoe ga je naar je vakantiebestemming? Vliegen is hartstikke leuk, maar je kan ook met de trein of met de bus. Zeker als je naar Londen of Parijs gaat is de bus echt een aanrader. Vorig jaar ben ik naar Londen geweest met Eurolines en was ik voor €20,00 heen en weer. Je bent dan wel langer onderweg dan wanneer je vliegt (lees: met de bus doe je er ongeveer 10 uur over en met het vliegtuig een uurtje), maar het scheelt wel aanzienlijk in de prijs. Ik vond zelf 10 uur reizen met de bus niet zo erg. Vanaf Rotterdam ging ik naar Calais, tussenstop op de boot (leuke onderbreking!) en zo door naar Londen. Voor Berlijn wilde ik graag met de trein, maar de trein was duurder dan het vliegtuig. Daarnaast was de reis met de trein 9 uur en het vliegtuig 1,5 uur. Dat scheelt toch op een weekend. Moraal van het verhaal: sta open voor andere reismogelijkheden!

Boek alles los
Pakketreizen zijn leuk, maar zelf boek ik alles liever los. Of het echt goedkoper is, dat weet ik niet. Maar vliegreizen bij bijvoorbeeld Ryanair zijn wel een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld KLM. Kijk dus daar ook eens voor vliegreizen en boek je hotel los.

Openbaar vervoer? Lopen!
Een grote favoriet van Dagmar en mij.. Bekijk de stad per voet! Wij zoeken thuis de route uit van het vliegveld naar het hotel. Vanuit daar kijken wij al wat we kunnen lopen. De rest van onze stedentripjes lopen we eigenlijk alles. In Barcelona hebben we één keer de metro genomen, we hadden de Rambla toen al zo’n 15 keer afgelopen en waren het nu een beetje zat. Ook in Turijn liepen we constant dezelfde weg af en op weg naar het vliegveld waren we het ook zat, dus hebben we een metro naar het vliegveld genomen. Maar als je loopt bespaar je geld op het openbaar vervoer én je ziet er ook nog eens veel meer bij. Dingen die je niet zo snel zou zien als je onder de grond in een metro zit. Uiteindelijk maak je een stedentrip om dingen te zien, toch?

goedkope citytrip

Kijk en vergelijk
Alles wat je kiest, kan je vergelijken. In elke stad zijn er meerdere hotels, meerdere restaurants, meerdere souvenirs winkeltjes. Alles wat je op de grote pleinen of andere A-locaties ziet, is ergens verderop in de stad ook te vinden. Denk aan een leuke sleutelhanger, in de ene zaak kost een sleutelhanger €4,00, ergens anders hangt die zo voor €2,50. Denk ook aan een restaurantje, ontdekt wat een beetje de gemiddelde prijs is voor een hoofdgerecht in de stad waar je bent en zoek dus ook voor die prijs. Waarom meer betalen dan nodig?

Kies bewust een tafeltje in een restaurant
In het buitenland – met name grote toeristische steden – is de prijs die je betaalt voor je eten afhankelijk van waar je zit in het restaurant. Zo zaten wij in Barcelona aan het mooiste tafeltje voor het raam in een restaurant en betaalden wij 20% extra op de rekening, omdat we daar zaten. Op andere terrassen betaalden wij ook wel eens voor het tafellaken en servetten. Wat wij deden in het vervolg? Een leuk tafeltje een beetje achterin uitzoeken. We lopen al de hele dag, dus zien genoeg. Even binnen zitten en concentreren op het eten is dus geen straf.

Elke dag een driegangenmenu is niet nodig
Wat eet je thuis op een dag? Een ontbijt, lunch en avondeten. Bestaat je avondeten uit drie gangen? Nee toch? Dan hoeft dat op vakantie ook niet! Zelf kies ik graag voor een goed vullend maaltje, zoals bijvoorbeeld een flink bord pasta. Zelf eet ik eigenlijk nooit toetjes en vind ik een voorgerecht te veel. Dus met een hoofdgerecht kom je aardig uit! Een dessert kan je natuurlijk ook nemen in de vorm van een ijsje bij een ijssalon om de hoek, daar heb je niet een mega sorbet van een restaurantje van nodig. Een broodje bij de supermarkt halen is trouwens ook héél erg lekker!

goedkope citytrip

Vast budget
Houd een budget in gedachten waar je het mee wilt doen in je reis. Je kunt er voor kiezen om het meteen op te nemen. Maar ik kan het me voorstellen dat je dat niet volledig wil pinnen en bij je houden. In Zakynthos hebben we het geld in het kluisje gedaan en elke dag het ‘dagbudget’ gepakt, ook doe ik het geld wel eens in mijn koffer in een vakje en de koffer gaat op slot met wat spullen er op, ook dat is een optie. Wanneer je dat budget hebt kun je het delen door het aantal dagen dat je weg bent en zo weet je wat je per dag hebt te besteden.

Dus.. Als je op zoek bent naar een stedentripje voor een leuke prijs, dan hoop ik dat je wat aan deze tips hebt. Zo ja, veel plezier met boeken en laat me weten waar je naar toe gaat! Zo nee, stel me gerust nog meer vragen, ik heb geprobeerd zoveel mogelijk uit te leggen maar het kan goed zijn dat ik iets vergeten ben!

Liefs,
Untitled