Hoe maak je een goedkope citytrip?

goedkope citytrip

Reizen vind ik geweldig. Ik doe het graag, het liefst veel, maar eerlijk is eerlijk.. Reizen kost geld en niet zo’n beetje ook. Ik ben de afgelopen maanden best vaak op reis geweest. Althans, ‘vaak’ in studentenbegrippen. Toch kon ik deze reizen zo maken, het heeft natuurlijk wat gekost, maar je kunt een stedentrip zo duur maken als je zelf wilt. In dit artikel deel ik graag wat tips over hoe je een goedkope citytrip kunt maken.

Kies ongunstige data
Simpel als wat. Zodra jij een stedentrip in midden augustus boekt kan je verwachten dat je een duurdere reis hebt dan ergens in een november. Heel veel mensen hebben vakantie in de zomer en boeken dan hun tripje weg. Net als in de weekenden, vaak gaan mensen op vrijdag tot zondag/maandag weg. De reizen zijn dan het duurst want mensen gaan toch wel. Zowel naar Turijn als Berlijn ga ik van zaterdag tot maandag weg. Het scheelt één dag, maar een reis kan toch net wat goedkoper uitvallen als je een dagje later weggaat.

Kies de juiste dag om te boeken
In de tijd waarin we nu leven worden we online gevolgd in alles wat we doen. Zodra jij een paar keer naar een reis kijkt, kan het zomaar zijn dat de reis een stuk duurder is geworden. Mijn tip? Kies je reis uit en boek ‘m vanaf een andere computer of browser. Scheelt misschien wel even. Oh, uit onderzoek bleek dat reizen boeken in het weekend het duurst is en op dinsdag rond de lunch de meest gunstige prijs geeft. Vroeg boeken of juist heel erg last minute kan ook veel schelen.

goedkope citytrip

Vevoer?
Hoe ga je naar je vakantiebestemming? Vliegen is hartstikke leuk, maar je kan ook met de trein of met de bus. Zeker als je naar Londen of Parijs gaat is de bus echt een aanrader. Vorig jaar ben ik naar Londen geweest met Eurolines en was ik voor €20,00 heen en weer. Je bent dan wel langer onderweg dan wanneer je vliegt (lees: met de bus doe je er ongeveer 10 uur over en met het vliegtuig een uurtje), maar het scheelt wel aanzienlijk in de prijs. Ik vond zelf 10 uur reizen met de bus niet zo erg. Vanaf Rotterdam ging ik naar Calais, tussenstop op de boot (leuke onderbreking!) en zo door naar Londen. Voor Berlijn wilde ik graag met de trein, maar de trein was duurder dan het vliegtuig. Daarnaast was de reis met de trein 9 uur en het vliegtuig 1,5 uur. Dat scheelt toch op een weekend. Moraal van het verhaal: sta open voor andere reismogelijkheden!

Boek alles los
Pakketreizen zijn leuk, maar zelf boek ik alles liever los. Of het echt goedkoper is, dat weet ik niet. Maar vliegreizen bij bijvoorbeeld Ryanair zijn wel een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld KLM. Kijk dus daar ook eens voor vliegreizen en boek je hotel los.

Openbaar vervoer? Lopen!
Een grote favoriet van Dagmar en mij.. Bekijk de stad per voet! Wij zoeken thuis de route uit van het vliegveld naar het hotel. Vanuit daar kijken wij al wat we kunnen lopen. De rest van onze stedentripjes lopen we eigenlijk alles. In Barcelona hebben we één keer de metro genomen, we hadden de Rambla toen al zo’n 15 keer afgelopen en waren het nu een beetje zat. Ook in Turijn liepen we constant dezelfde weg af en op weg naar het vliegveld waren we het ook zat, dus hebben we een metro naar het vliegveld genomen. Maar als je loopt bespaar je geld op het openbaar vervoer én je ziet er ook nog eens veel meer bij. Dingen die je niet zo snel zou zien als je onder de grond in een metro zit. Uiteindelijk maak je een stedentrip om dingen te zien, toch?

goedkope citytrip

Kijk en vergelijk
Alles wat je kiest, kan je vergelijken. In elke stad zijn er meerdere hotels, meerdere restaurants, meerdere souvenirs winkeltjes. Alles wat je op de grote pleinen of andere A-locaties ziet, is ergens verderop in de stad ook te vinden. Denk aan een leuke sleutelhanger, in de ene zaak kost een sleutelhanger €4,00, ergens anders hangt die zo voor €2,50. Denk ook aan een restaurantje, ontdekt wat een beetje de gemiddelde prijs is voor een hoofdgerecht in de stad waar je bent en zoek dus ook voor die prijs. Waarom meer betalen dan nodig?

Kies bewust een tafeltje in een restaurant
In het buitenland – met name grote toeristische steden – is de prijs die je betaalt voor je eten afhankelijk van waar je zit in het restaurant. Zo zaten wij in Barcelona aan het mooiste tafeltje voor het raam in een restaurant en betaalden wij 20% extra op de rekening, omdat we daar zaten. Op andere terrassen betaalden wij ook wel eens voor het tafellaken en servetten. Wat wij deden in het vervolg? Een leuk tafeltje een beetje achterin uitzoeken. We lopen al de hele dag, dus zien genoeg. Even binnen zitten en concentreren op het eten is dus geen straf.

Elke dag een driegangenmenu is niet nodig
Wat eet je thuis op een dag? Een ontbijt, lunch en avondeten. Bestaat je avondeten uit drie gangen? Nee toch? Dan hoeft dat op vakantie ook niet! Zelf kies ik graag voor een goed vullend maaltje, zoals bijvoorbeeld een flink bord pasta. Zelf eet ik eigenlijk nooit toetjes en vind ik een voorgerecht te veel. Dus met een hoofdgerecht kom je aardig uit! Een dessert kan je natuurlijk ook nemen in de vorm van een ijsje bij een ijssalon om de hoek, daar heb je niet een mega sorbet van een restaurantje van nodig. Een broodje bij de supermarkt halen is trouwens ook héél erg lekker!

goedkope citytrip

Vast budget
Houd een budget in gedachten waar je het mee wilt doen in je reis. Je kunt er voor kiezen om het meteen op te nemen. Maar ik kan het me voorstellen dat je dat niet volledig wil pinnen en bij je houden. In Zakynthos hebben we het geld in het kluisje gedaan en elke dag het ‘dagbudget’ gepakt, ook doe ik het geld wel eens in mijn koffer in een vakje en de koffer gaat op slot met wat spullen er op, ook dat is een optie. Wanneer je dat budget hebt kun je het delen door het aantal dagen dat je weg bent en zo weet je wat je per dag hebt te besteden.

Dus.. Als je op zoek bent naar een stedentripje voor een leuke prijs, dan hoop ik dat je wat aan deze tips hebt. Zo ja, veel plezier met boeken en laat me weten waar je naar toe gaat! Zo nee, stel me gerust nog meer vragen, ik heb geprobeerd zoveel mogelijk uit te leggen maar het kan goed zijn dat ik iets vergeten ben!

Liefs,
Untitled

Dit bericht heeft 30 reacties.

 1. Céline

  Zeker goede tips! Vooral die over het budget en boeken op dinsdagmiddag. Je kunt ook een incognitovenster gebruiken om je reis te zoeken en boeken in plaats van een hele andere computer. Verder stel ik ook wel eens een prijsalarm in op een bepaalde vliegreis. Zodra de vlucht dan kost wat ik er voor over heb, koop ik hem.
  Vragen bij het hotel naar een leuk local restaurantje levert vaak ook hele leuke plekjes op voor weinig geld. Zo aten Melvin en ik in Portugal voor 15 euro voor 2 personen een heerlijk 3! Gangenmenu. (Oke, het voorgerecht hebben we gedeeld)

 2. Sophie

  Ah ja superchill wanneer je buiten het seizoen kan gaan. Ik ben naar Berlijn gegaan per trein aangezien er niets vloog vanaf Eindhoven. P.s.wat leuk je “liefs Amnne” tekstje!

 3. Anniek

  Goede tips Anne, echt een artikel van waarde dit! Ik vind reizen zelf ontzettend leuk, en vooral stedentripjes: love it! Maar, ik doe het eigenlijk veel te weinig. Niet alleen doordat ik te weinig tijd heb, maar ja, het kost natuurlijk ook wat. Handige tips geef je om het wat goedkoper te maken 🙂

 4. Frauke

  Handige tips! Ik vind het op zich niet moeilijk om goedkoop op reis te gaan (inderdaad, Ryanair gebruiken of een alternatief vervoermiddel) en met een actie hier of daar boek je al snel een budget verblijf, maar ter plaatse ben ik altijd zo kwistig met mijn geld. Goede tip om een dagbudget vast te stellen! Ik geef altijd té veel uit aan eten, en aan shoppen ter plaatse haha. Zelfs al neem ik enkel een hoofdgerecht, oeps! X

 5. Shifra

  Wat een handige tips! Het klinkt logisch, maar ik wist hélemaal niet dat het uitmaakte aan welk tafeltje je zat in een restaurant. Wat grappig, en bizar!
  Ik kijk zelf veel op Weflyecheap.nl en sinds kort tipte iemand mij op Vakantiepiraten. Daar staan bizar goedkope reizen op, soms inclusief hotel, binnen én buiten Europa. Soms staan ze er heel kort op, dus ik heb voor bepaalde bestemmingen waar ik graag heen wil een alarm staan. Via Facebook krijg ik dan een melding, heel handig!

 6. Sophie

  Hm ik heb juist gehoord dat last minute boeken onzin is. Drie weken van te voren zijn je tickets goedkoper, daarna worden ze steeds duurder omdat eerst de ‘shitty’ stoelen verkocht worden en daarna de betere. Geen idee, maar ik vlieg heel wat op en neer naar duitsland binnenkort en last minute zijn ze echt zo duur! :’) Maar met de rest ben ik het helemaal eens; los boeken scheelt écht!

 7. Denise

  Super handige tips! Ik heb wel weer zin om een stedentripje te maken, maar met samenwonen in het oog komt dit budget stappenplan heel goed uit!

 8. Svenja

  Wat een fijne tips. Ik wist niet dat het moment van boeken zoveel verschil maakte, dus voortaan maar dinsdag middag rond lunchtijd mijn vakantie boeken 😉

 9. Anouk

  Fijne tips! Die van dinsdag boeken heeft me al vaak heel wat euro’s bespaard. 🙂

 10. Claire

  Hele handige tips! Ik vind het zelf ook super leuk om te reizen, maar het studentenleven de de daarbij horende kosten zijn het er iets minder mee eens..

 11. Vincit

  Wat handig Anne! Nu heb ik meer zin gekregen om snel een citytrip te boeken.
  Deze tips neem ik zeker mee! Dank je wel.

 12. Ise

  Ik vind een reis voorbereiding ook echt hartstikke leuk dus een beetje extra werk om geld te besparen is niet erg 😉

 13. Ingeborg

  Het is zo waar dat waar je gaat zitten uitmaakt. Bij sommige restaurantjes betaal je inderdaad ook voor het bestek & zit de fooi er al bij. Goed om rekening mee te houden. & natuurlijk niet bij de drukke straten gaan zitten maar meer achteraf! Dat is vaak ook goedkoper 🙂

 14. Tamara

  Dat zijn inderdaad goede tips, ik denk dat sommige mensen daar nog moeite mee hebben dus goed dat je daar een artikel over hebt gemaakt!

 15. Iris

  Leeeeeuk! 😀 de vliegticketboektips zijn wel handig voor Indonesië haha! 😀
  Leuk trouwens, je nieuwe layout.

  Liefs!

 16. Denise

  Wat een handige tips! Ik ben helaas wel gebonden aan vakantie’s en weekenden. Voor mijn vakantie afgelopen zomer had ik ook wel een beetje een budget in gedachten. Uiteindelijk had ik zelfs nog aardig wat geld over 😀

 17. Fijne tips! Ik ben van plan om in de zomervakantie een citytrip met een vriendin te maken, dus dit komt zeker van pas!

 18. Joke

  Je kan ook bij Booking een hotel boeken en op het laatste moment kijken of er betere en interessante aanbiedingen zijn dan de kamer die je al had geboekt. Bij veel hotels kan je namelijk tot 24 tot 48 uur van tevoren kosteloos annuleren!

 19. Petra

  Ik vertrek in november naar Barcelona om daar voor het eerst ALLEEN een stedentrip te gaan maken.
  Ik vind het super spannend, maar heb er vooral ook heel veel zin in!
  Die tip over een tafeltje kiezen in het restaurant ben ik dus heel blij mee! 😉

 20. Ina

  Handig artikel, ik ga zelf graag op vakantie maar als student is dit toch altijd lastig. Ik ga dit artikel zeker onthouden voor als ik nog eens wegga!

 21. Miriam

  Wat leuk en handig om te lezen! Mijn vriend is een suprise trip voor mij aan het plannen, ik zal hem deze blog laten lezen hihi. Ik ben zoooo benieuwd naar de verrassing van hem 😀

 22. Amy

  Super tips! Ik zit er aan te denken om in december 3 tot 4 dagen weg te gaan, dit komt dus precies op tijd 🙂

 23. Inge

  Leuk artikel! Ik ben ook benieuwd naar je ervaring met Berlijn! Ik heb afgelopen augustus een trip naar Berlijn geboekt voor eind januari… (Als verrassing voor de verjaardag van mijn vriend, die pas op het vliegveld te weten krijgt waar we heengaan).

  Ik had ook een aanbieding te pakken met zeer gunstige vliegtijden (wat inderdaad nog goedkoper was dan de trein!). Ik ga nu uiteindelijk 5 dagen waarbij we zowel heen als terug ’s ochtends vliegen, ideaal. Nog leuke tips voor Berlijn?

 24. Simone

  Erg fijne tips. Ik heb inderdaad vaker gelezen dat je de prijzen nog eens via een andere browser moet checken, maar het is me nooit gelukt om dan een goedkopere prijs te vinden. Toch nog maar eens proberen! 😉

Geef een antwoord