Kamperen: inpakken en wegwezen

kamperen

Van huis uit ben ik eigenlijk niks anders gewend: zolang ik me kan herinneren kampeer ik al met mijn ouders. Ook heb ik het geluk dat Stephen kamperen met de paplepel ingegoten heeft gekregen. Kamperen vind ik ontzettend leuk en ontspannend om te doen dus pakten wij deze zomer onze spullen bij elkaar voor een avontuurlijke vakantie. In dit artikel deel ik graag mijn tips en tricks om er voor te zorgen dat jij je kampeervakantie ontspannen en goed voorbereidt kan beginnen!

Vorig jaar zouden Stephen en ik gaan kamperen. Door een wat ongelukkige planning hadden we maar een week vakantie aan het begin van juni. Niet de ideale omstandigheden om te kamperen: het weer was niet lekker en een week is gewoon te kort om het échte kamperen te ervaren. We hebben uiteindelijk wel een super leuke vakantie op Zakynthos gehad, haha. Dit jaar hadden we dan ook ruim de tijd om ons voor te bereiden én op vakantie te gaan.

De tent

Deze vakantie was voor ons de eerste keer samen kamperen. Omdat je van te voren niet weet of het kamperen (samen) bevalt, je dezelfde verwachtingen en eisen hebt en of je het voor herhaling vatbaar is, is het een goed idee om je (eerste) kampeervakantie budgetproof in te richten. Er is helemaal niks mis mee om je eerste tent te lenen of tweedehands te kopen. Vraag bijvoorbeeld rond aan familie, vrienden of kennissen of zij nog een geschikte tent op zolder hebben liggen die je een keertje kunt lenen (en heel belangrijk: van te voren een keer opzetten om te oefenen!).

Ook Marktplaats is een goed idee: veel mensen kopen wél meteen een dure of goede tent voor één kampeervakantie maar wanneer dit voor hen tegenvalt zetten zij vaak een tent te koop voor een leuke prijs. Wij scoorden een prachtige – bijna nieuwe – tent voor een kwart van de prijs. Let er bij je aankoop wel goed op dat de tent compleet en heel is. Je wilt natuurlijk niet op een camping aankomen en een lekke tent opzetten. Vraag dus even aan de verkoper of hij of zij hem wilt opzetten zodat je ‘m goed kan bekijken.

Wat wij wel belangrijk vonden is dat wij een tent hadden waar wij ook binnen konden zitten als het regent. Wij hebben dan ook een vierpersoonstent gekocht zodat er genoeg ‘leefruimte’ was binnen. Ook is onze tent uitgerust met een luxe luifel waardoor we ook buiten nog droog kunnen zitten. Echt een aanrader! Sowieso zijn merken heel ruim in het bereken van het aantal personen dat je kwijt kunt in een tent. Test het dus even en tel er minimaal één persoon bij op als je ook je kleding en dergelijke in de tent kwijt wilt.

Uitrusting

Met een tent ben je al een heel eind, maar er zijn nog veel meer items die je mee moet nemen als je gaat kamperen. Hier de checklist die wij hebben gehanteerd voor onze reis:

[wpsm_comparison_table id=”1″ class=””]

[wpsm_comparison_table id=”2″ class=””]

De gouden vakantie-tip, die voor bijna elke vakantie geldt (behalve als je naar een één of ander oord in de jungle gaat): je kunt vrijwel alles wel op de je bestemming kopen. Ben je bekers vergeten? Dat is niet zo’n ramp. Ook een blikopener kan je vast wel van je ‘campingburen’ lenen. Verder moet je niet te moeilijk denken: thee zetten kan in een kookpannetje (alles duurt gewoon wat langer), ontbijten, lunchen en avondeten kan vaak van hetzelfde bord (even kruimels afspoelen en je bord is klaar voor de volgende ronde!) en afgieten kan gewoon in het gras naast je, geen vergiet nodig!

Ik heb geprobeerd de lijst zo compact mogelijk te houden. Natuurlijk kan het zijn dat jij op een (kampeer)vakantie hele andere dingen nodig hebt dan dat wij hebben gebruikt. Wij hadden bijvoorbeeld echt veel te veel kleding mee. Dat is echt nog wel een leerpuntje. In eerste instantie dacht ik dat ik teveel schoenen bij me had (vijf paar, oeps), maar eigenlijk heb ik alle schoenen wel aan gehad. Bedenk dus goed waar je je schoenen voor wilt gebruiken en of je ze echt gaat dragen. Denk daar trouwens over na over alles wat je inpakt.

Op onze lijst stonden trouwens nog een aantal andere dingen die ik niet opgenomen heb in deze ‘algemene’ lijst, maar ook wat items die wij bewust niet hebben meegenomen. Wij hadden bijvoorbeeld nog een complete fietsuitrusting bij ons (fietsenrek, sleutels voor het fietsenrek, mountainbikes, slot voor de mountainbikes, helmen, reservebanden, kleding, schoenen, enzovoort), maar kozen wij er bewust voor om geen koelbox mee te nemen. Kamperen is primitief dus gebruiken we geen koelbox. We kochten het avondeten elke dag vers en gingen daar meteen mee koken, verpakking van bijvoorbeeld kaas pakten wij in in aluminiumfolie en legden we in de schaduw, zodat we de dag er na ook gewoon nog ‘lekkere’ kaas hadden.

kamperen

kamperen

(Dat het zo heet is dat je aardappelschilmesje gewoon uit elkaar valt.. Haha!)

Autoreis

Je gaat best een flinke rit maken en door mijn autoritjes met mijn ouders mee, afgelopen vakantie en roadtrip naar Kopenhagen (daarover later meer) heb ik veel geleerd over autovakanties. Wij hebben ’s morgens om vijf uur de wekker gezet om de auto in te pakken. Als je in een straat woont waar je de auto voor de deur kan zetten kan je dit de avond van te voren doen, bij ons staat de auto uit het zicht en wonen we in een appartementencomplex dus hebben wij de auto ’s morgens vroeg ingepakt. Om zes uur zijn we gaan rijden en eigenlijk hebben we totaal geen file gehad. Grote steden hebben we vermeden zover dat kon.

Voor de eerste camping hadden wij (zoals vanzelfsprekend) de TomTom meegenomen en bij ANWB kan je als je lid bent gratis simpele kaarten ophalen. Deze hadden wij meegenomen van de landen waar we doorheen zouden komen en tevens hadden wij de route (gouden tip van Dagmar) uitgeprint. Mocht de TomTom uitvallen en de camping niet via de kaart te vinden zijn, dan hadden wij de route alsnog bij de hand.

Het is belangrijk om genoeg eten en drinken bij je te hebben in de auto. Het kan een lange zit worden en die moet je wel samen uithouden! Hoe verleidelijk het ook is om te snoepen, het is ook belangrijk om wat gezonde snacks in de buurt te hebben. Dit houdt de bestuurder (en passagiers) fit om de reis te maken. Denk aan makkelijke groente en fruit zoals druiven, komkommer, worteltjes en tomaatjes. Maak dit van te voren thuis al ‘hapklaar’ in zakjes die je makkelijk kunt pakken. Het blijft vakantie en af en toe een suikerboost kan geen kwaad: snoepjes in de buurt zijn altijd goed. Zorg ook voor genoeg drinken om goed te blijven hydrateren en stop wanneer je merkt dat dit nodig is. Van een kwartiertje wandelen kom je echt al bij!

kamperen

kamperen

Bestemming

Oké, je bent aardig voorbereidt. Nu ga je nog bepalen waar je heen gaat. Het is van te voren een goed idee om alvast een route uit te stippelen. Op deze manier weet je waar je naar toe wilt (je hebt een doel) en je kunt je oriënteren op campings (en daarbij komende kosten en kilometers). Wel zo handig!

Van te voren was onze route vrij duidelijk: ons einddoel was Slovenië, maar aangezien alleen Stephen kan autorijden moeten we de reis opsplitsen. In zuid-Duitsland vonden wij een camping die wij thuis al hadden opgezocht, we zouden hier een paar dagen blijven om vervolgens door te reizen naar Slovenië (denk aan vignetten voor het rijden door Oostenrijk) en na een week weer terug via een andere camping in Duitsland voor een paar dagen en door naar huis. De campings hadden wij thuis al uitgezocht. Dit kun je doen op je gemak en op je eigen computer, je hebt goed internet en stroom. Op een camping kun je er niet van uitgaan dat je een (goed werkende) internetverbinding hebt en wij kozen er voor zonder stroomvoorzieningen te kamperen, dus konden onze telefoons alleen opladen tijdens het tandenpoetsen. Je kunt je voorstellen dat ik nog nooit zulke schone tanden heb gehad als op onze vakantie, haha!

Een camping zoeken vanaf huis deden wij als volgt: we zochten een gebied op wat ons leuk leek. Via Google toets je simpelweg dit gebied in en voegt daar ‘+ camping’ aan toe. Je zal overspoelt worden door verschillende campings maar probeer rustig te zoeken naar wat je eisen zijn (voor ons budget, een zwembad, niet te grote camping en leuke fiets- en wandelomgeving). Wij maakten een lijst in een notitieboek met onze vakantieplannen en eventuele tweede keuzes voor als deze campings volgeboekt zouden zitten. Je kunt vaak ook van te voren reserveren, maar wij vonden het een fijn idee om ons niet vast te leggen en te kunnen gaan en staan waar we wilden.

En dat is maar goed ook! Op onze eerste camping hadden wij een goede internetverbinding en zagen wij dat het weer in Slovenië ontzettend tegenviel. Het zou er de dagen dat wij er waren alleen maar regenen. Hoe graag wij ook naar Slovenië wilden: we gaan niet meer dan 700 kilometer vanaf onze eerste bestemming rijden om in de regen te staan. We hebben onze plannen omgegooid en met behulp van Wifi (en de telefoon in de wc-oplader, haha!) een camping gezocht. Iets minder ideaal dan thuis vanachter je laptop op je gemak, maar het is gelukt: de rest van onze vakantie was volledig ongepland maar wel heel erg zonnig! We hebben daarna ontzettend genoten van een super leuke vakantie in Duitsland en Luxemburg. Zeker voor herhaling vatbaar!

kamperen

kamperen

kamperen

Tot zover voor vandaag ons vakantieverhaal en de daarbij horende tips. Heb je zelf nog tips of toevoegingen voor de lijst? Laat het me alsjeblieft weten, dan voeg ik het toe aan de lijst! Ik heb nu ik dit schrijf ontzettend zin om weer te gaan kamperen en hoop dat ik je – ook al is kamperen misschien niet helemaal je ding – toch ook een beetje enthousiast te hebben gemaakt.

Liefs,
anne

Dit bericht heeft 22 reacties.

 1. Dagmar

  Aaaah genoten van dit mooie artikel, wat heerlijk om te lezen en ik krijg er spontaan vakantiekriebels van. Echt een handige lijst ook! Geweldig begin van de week yeaah <3

 2. Johan de Vries

  Mooi geschreven, Anne, het spat ervan af dat je enthousiast bent over het kampeerdersleven, leuk! Handig ook, dat overzicht van benodigdheden. Je komt er vanzelf achter waar je echt niet van buiten kunt. Grietjes, Johan

 3. Eline

  Ik heb deze zomer ook weer gekampeerd. Het is zo goed bevallen, kamperen is echt zo leuk! En inderdaad je kunt een heleboel nog kopen als je iets vergeten bent.

 4. Tamarah

  Heerlijk artikel! En heel verstandig om eerst te zien of kamperen je wel bevalt voordat je helemaal los gaat in bijvoorbeeld de Obelink :). Maar persoonlijk vind ik kamperen heerlijk. Alles gaat lekker in slowmotion en de eenvoud vind ik zo fijn. Ook leef ik veel zuiniger/duurzamer op vakantie. Ik gebruik minder water, minder toiletpapier, gebruik vaker hetzelfde bestek/servies/theezakjes en je koopt alleen het hoognodige want de ruimte is beperkt. Love it!

 5. evelien

  Jaaaa kamperen is zo fijn en wat een handig lijstje! Ik heb vorig jaar gekampeerd en vond het echt heerlijk. <3
  Zo leuk!
  Liefs,
  Evelien

 6. Sophie

  Wat een leuk artikel! Ik heb nooit echt gekampeerd in het buitenland, maar het lijkt mij wel leuk. Niet te lang, maar ook daar wen je aan denk ik? Ik ga vanaf donderdagavond kamperen op lowlands en ik heb je lijstje even goed doorgenomen! Wat voor mij het probleem is, is het avondeten en dus geen vers eten. Nouja, dat koop je dan op lowlands, maar je snapt me wel :’) Op vakantie is dat natuurlijk anders! Je moet aan veel denken, maar toch lijkt het mij heerlijk om ’s morgens wakker te worden en gelijk even naar buiten te stappen. De frisse lucht in te ademen! <3

 7. Sophie

  Ah wat leuk dat je dan nu eindelijk samen kon gaan! Fijn ook dat het zo goed is bevallen! Ik ben meer een luxe kampeerder zoals mam dat altijd zei. Een stacaravan en een veranda maken mijn vakantie compleet haha!

 8. Demi

  Super leuk artikel! Ik heb nog maar ’n paar keer gekampeerd, mocht ik later weer een keer gaan kamperen komen je lijstjes erg goed van pas!

 9. Naomi

  Wat leuk om te lezen! En wat grappig, ik ben deze zomer 3 weken in Slovenië geweest en heb grotendeels mooi weer gehad, de weersvoorspelling zegt inderdaad vrijwel altijd dat het elke dag regent maar meestal zijn het buien van een uurtje en heb je de rest van de dag stralend weer. Fijn dat jullie een leuke vakantie in Duitsland en Luxemburg hebben gehad! 🙂

  1. Aaaaah wat super stom om te lezen! Haha, gelukkig hebben jullie het wel heel fijn gehad met het weer! We zagen het inderdaad op de voorspelling dat het (in de periode dat wij zouden gaan) elke dag zou regenen. We wilde de gok niet wagen om zover te rijden en dan in de regen te staan.. Maar hebben uiteindelijk zo’n leuke vakantie gehad! Slovenie komt nog!

 10. Wat een handig artikel! Ik heb altijd gezegd dat kamperen niks voor mij is maar mijn vriend wilt wel heel graag haha. Wie weet dat ik het toch een keer ga overwegen.

 11. Lieke

  Kamperen is echt niks voor mij maar wel fijn om te horen dat jullie toch nog een geslaagde vakantie hebben gehad samen!

 12. Maike

  Haha, wij kamperen ook al sinds ik me kan herinneren! Meestal naar (/in ieder geval door) Frankrijk, waar we op een camping municipal verblijven (ofwel een gemeentecamping), aangezien die vaak erg goedkoop en toch goed zijn. Verder rijden we naar het goede weer toe en zoeken we nooit van tevoren een camping uit. Vandaar dat we altijd de campinggids van de ANWB in de auto hebben liggen, super handig! Also: de campingbazen hebben vaak de beste tips over de omgeving, dus een praatje met ze maken kan nooit kwaad. 🙂
  Liefs, Maike

 13. Leah

  Wat een uitgebreid artikel met super goede tips!
  Ik sta zelf vaak op festival campings en dat is dan max. 4 nachtjes. Dit jaar heb ik samen met m’n vriend een tent aangeschaft (voor het echie, een dure) om er hopelijk nog vele jaren plezier aan te beleven. Je moet er wel van houden, maar kamperen kan zó leuk zijn!

 14. Mariska

  Kamperen is altijd wel gezellig! Ik doe het de laatste jaren alleen op de Zwarte Cross camping, haha! Maar ik vind het wel heel erg leuk.

 15. Sarah

  Kamperen spreekt mij in eerste instantie nooit echt aan, maar wanneer ik dan zulke enthousiaste verhalen hoor (of lees) dan krijg ik zelf ook zin om het eens te proberen 🙂

 16. Susanna

  Wat een leuk artikel! Ik heb altijd iedere zomer gekampeerd! De laatste jaren wat minder, maar door dit artikel krijg ik er meteen weer zin in!
  En die lijst, superhandig!

 17. Quinty

  Bij mij is kamperen ook met de paplepel ingegoten, en ik weet zeker dat ik het later ook wil gaan doen! Het liefst in een kamper, maarja die zijn aardig aan de prijs…

 18. Eveline

  Leuke tips! Vorig jaar ben ik voor het eerst met mijn man gaan kamperen. Voor mij was het de eerste keer en ik vond het heerlijk! Lekker veel in de buitenlucht, ideaal. Dit jaar zijn we weer naar een camping gegaan, maar dit keer in een mobile home. Hoewel ik de tent ook prima vond, was dit toch wel heel fijn. Met zo’n klein huisje zit je ook al snel buiten, maar het fijne is toch wel dat je met een huisje een eigen douche en toilet hebt. Bovendien was het perfect op de twee dagen dat het regende. Gewoon een dak boven je hoofd i.p.v. een tent. 🙂

Geef een antwoord