Leuke bordspelletjes voor op je verlanglijstje

Even losrukken van je laptop: het bordspel is terug! Beeldschermen spelen een steeds grotere rol in het dagelijks leven en daarom is het fijn om op avonden met vrienden of familie door te brengen met een gezellig bordspel. Er ontstaan steeds meer spelletjes, bordspellen worden steeds mooier vormgegeven en bieden steeds andere of nieuwe uitdagingen waardoor er voor iedereen een spel te vinden is dat bij hem of haar past. Middels dit artikel deel ik je graag mijn favorieten die je zeker eens moet spelen of misschien vind je wel leuke bordspelletjes voor op je verlanglijstje.

Brieven uit Whitechapel

brieven uit whitechapel

brieven uit whitechapel

Brieven uit Whitechapel is een moordspel gebaseerd op het verhaal van seriemoordenaar Jack The Ripper. Het bord bestaat uit een grote plattegrond van een stad en één van de spelers neemt de rol aan van moordenaar Jack. De andere spelers zijn detectives en hebben het doel om de moordenaar zo snel mogelijk te betrappen en zijn schuilplaats te vinden. Dit doen zij door Jack te volgen vanaf de plek waar hij moorden pleegt en naar zijn schuilplaats volgt over het bord.

Dit spel is ontzettend spannend en leuk. Doordat er verschillende routes te nemen zijn van hot naar her, de moordenaar gebruik kan maken van sluiproutes en koetsen is het soms onmogelijk in te denken waar hij te vinden is. Doordat de plek van moorden en de schuilplaats van Jack iedere keer anders is, blijft het spel iedere keer weer een uitdaging en spannend tot op de laatste zet…

Prijs: € 28,99
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Spelers: 2 tot 6

Pandemie

pandemie

pandemie

Pandemie is een coöperatief spel. Je speelt dus niet tegen elkaar, maar tegen het bord. Er is een epidemie uitgebroken en alle spelers zijn leden van een onderzoeksteam dat de ziekte gaat bestrijden. Iedere speler heeft een eigen rol met eigen kansen en mogelijkheden die het spel vooruit kunnen helpen. Iedere ronde verspreidt de ziekte zich door het trekken van kaarten, maar aan het team de taak om zo snel mogelijk een medicijn te ontwikkelen.

Het leuke aan Pandemie is dat je samen moet werken om vooruit te komen. Het is een vrij ingewikkeld spel, waarin ook het lot een grote rol speelt. Heb je toevallig ‘slechte’ kaarten bij elkaar liggen, dan is de kans groter dat je verliest van het bord en niet op tijd een medicijn kan ontwikkelen. Het is even oefenen om de krachten per onderzoeker te ontdekken, maar wanneer je op de hoogte bent van elkaars mogelijkheden is het een kwestie van inzicht om te winnen!

Prijs: € 39,99
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Spelers: 2 tot 4

Ticket to Ride

ticket to ride


ticket to ride

Reizen door Europa met de trein kennen we als een bekende trip die jongeren maken met een Interrail-pas. Voor de thuisblijver is er Ticket To Ride. Wie maakt de langste reis door Europa per trein? Iedere speler kiest een kleur en trekt verschillende kaarten van de stapel. De kaarten geven verschillende bestemmingen (van stad A naar B) die je afgaat leggen met kleine treintjes door het verzamelen van treinkaarten. Wie het eerst van zijn treinen af is, zorgt er voor dat de punten worden opgeteld: wie heeft de verste afstanden afgelegd?

Prijs: € 34,99
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Spelers: 2 tot 5

Mysterium

mysterium

mysterium

Wie gek is op Cluedo, zou Mysterium eens moeten proberen. Mysterium is een mysterieus (joh!) spel met een prachtige vormgeving. Er is een moord gepleegd, maar niemand weet wie, waar en waarmee dit is gebeurd. Eén speler neemt de rol aan van de overleden persoon en probeert met prachtige platen te seinen naar andere spelers over de moordenaar, het wapen en de locatie van de moord. Op tafel liggen verschillende moordenaars, wapens en locaties, gedurende het spel verzamelen de spelers hints en komen er achter wat er gebeurd is.

Mysterium is een ontzettend leuk spel, het doel is eigenlijk hetzelfde als Cluedo, maar wanneer je een beetje op dat spel bent uitgekeken is dit een goede kanshebber voor de liefhebber. Door de prachtige vormgeving blijf je je continue verbazen. Het leuke is om dit spel te spelen met spelers die je goed kent, hierdoor kun je als ‘seiner’ goed inschatten hoe een ander een bepaalde kaart interpreteert. De één let bijvoorbeeld meer op kleur, de ander op details.. Een spannende ontdekkingstocht met altijd een verassend uiteinde!

Prijs: € 42,99
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Spelers: 2 tot 7

30 Seconds en het 60 Seconden Spel

30 seconds
60 seconden spel

Grote kans dat je 30 Seconds al kent. 30 Seconds is een populair spel met honderden quiz-kaartjes. Binnen 30 seconden dient de speler zoveel mogelijk omschrijvingen van bekende personen te raden om zo voor een duo zoveel mogelijk punten te behalen. Een beurt kan maximaal vijf stappen vooruit opleveren, maar voor het raden van start kan gaan wordt er met een dobbelsteen gegooid. De dobbelsteen bevat de cijfers 1, 2 of 0. Bij 1 gaat er één punt van het aantal goede antwoorden af, bij 2, twee en bij 0 worden alle goede antwoorden die worden gegeven meegeteld.

Het 60 Seconden spel is eigenlijk hetzelfde spel. Wel speel je dit keer alleen en raad je geen omschrijvingen, maar geef je antwoord op zoveel mogelijk kennisvragen binnen 60 seconden. Het spelbord bestaat uit zestig vakjes en ieder goed antwoord is één punt waard. Een fout antwoord geeft een minpunt en bij een pas blijf je staan. Wie het eerst op vakje zestig is belandt heeft gewonnen!

Beide spellen leveren hilarische momenten op. Alhoewel voor beide spellen wordt geadviseerd om met maximaal zes spelers te spelen, vind ik beide spellen geschikt voor een avond met meerdere vrienden. Het aantal spelers kan gemakkelijk uitgebreid worden met eigen pionnen of grotere teams. Beide spellen vereisen de nodige parate kennis over actuele zaken en personen in binnen- en buitenland en je dient snel antwoord te kunnen geven op de vragen. Dus, ben je gek op kennisvragen of juist personen raden? Dan zijn dit echte spellen voor jou!

30 seconds
Prijs: € 31,99
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Spelers: 2 tot 6

Het 60 seconden spel
Prijs: € 24,95
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Spelers: 2 tot 6

Wat is jouw favoriete bordspel? En speel je ze vaak? Waarom wel of niet? Ik ben benieuwd! In ieder geval alvast een hele fijne dag gewenst en heel veel liefs!
Untitled

Dit bericht heeft 13 reacties.

 1. Marieke

  Jaaaa bordspelletjes zijn geweldig! Als je Pandemic leuk vindt: de legacy versie is nog beter! Je speelt dan twaalf ‘maanden’ en probeert elke maand de ziektes te overwinnen. Wat je de ene keer doet, heeft gevolgen voor de volgende keer. Zo moet je stickers op het bord en op kaarten plakken, waardoor er ineens extra dingen kunnen, nieuwe regels bij komen of juist dingen onmogelijk worden. Wij spelen dit ongeveer eens per maand, en dan altijd met dezelfde mensen, echt een dikke aanrader.
  Andere favoriet: Evolution.

 2. Linda

  Ik ken hiervan alleen 30 seconds en Ticket to Ride, dat vind ik allebei heel erg leuk 🙂 Ik hou ook erg van spelletjes! Vooral van spellen als Kolonisten van Catan, Risk, Cluedo… Dat soort dingen. En voor tussendoor kortere spelletjes zoals Regenwormen 🙂

  1. Dat zijn ook leuke spelletjes! Als je 30 Seconds en Ticket To Ride leuk vindt, dan is de rest ook wel wat voor jou denk ik!

 3. Ina

  Altijd leuk om nieuwe bordspelletjes te ontdekken. Als docent geschiedenis – Engels vind ik ‘Brieven uit Whitechapel’ gebaseerd op Jack De Ripper fantastisch!

 4. Aranka

  Wat een leuk artikel zeg! Je hebt mij als groot spellen liefhebber erg benieuwd gemaakt naar de eerste twee spellen! Ik ga me daar eens in verdiepen!

  1. Zeker doen! Het zijn kleine investeringen voor jarenlang plezier! Beide spelletjes zijn iedere keer weer anders als je het speelt, echt heel leuk!

 5. Renske

  Ik mis Kolonisten van Catan! ? Verder een leuk artikel!

  1. Haha, ook leuk! Alleen vind ik dat een spelletje in de category ‘die kent iedereen wel’, net als Monopoly!

Geef een antwoord