Mijn Goldcoast longboard en mijn eerste ervaring met longboarden

longboard goldcoast

Daar is die dan. Een longboard. Ik droomde er al heel lang van, het leek me zo ontzettend leuk! Ook Stephen bleek geïnteresseerd te zijn in deze ‘sport’ en al maanden hadden we het er over: op een dag kopen we er allebei één en dan gaan we mooie tochten maken. En zo geschiedde, vorige week zaterdag kochten we allebei een prachtig board en ondertussen hebben we er al heel wat uren op zitten!

Wat is longboarden?
De naam zegt het eigenlijk al, een longboard is een lang bord. Een longboard lijkt enorm veel op een skateboard, maar dan is het longboard een stuk langer en heeft andere wieltjes dan een skateboard. Over het algemeen wordt een longboard gebruikt voor het afleggen van lange afstanden (cruisen), maar er zijn ook genoeg tricks die je kunt doen met zo’n board. Zo is bijvoorbeeld downhill een vorm van longboarden waarop je met hoge snelheden van hellingen gaat.

soorten longboards

Soorten longboards
Er zijn ontzettend veel verschillende soorten longboards. Op deze pagina kun je de uitleg van de verschillende boards vinden, zo kun je lezen waar ze geschikt voor zijn en waar ze goed in zijn. Ik heb gekozen voor een Pintail. Handig voor lange afstanden en goed bestuurbaar. Een pintail longboard wordt vaak voor cruising, carving en slalom gebruikt. Stephen koos voor een drop-down. Bij dit board ligt het stuk waar je op staat lager dan het stuk board boven de wielen. Hierdoor is het een heel stabiel board. Ook de drop-down wordt omschreven als handig voor cruising, waar wij onze longboards het meest voor gaan gebruiken.

goldcoast longboard

Longboard Goldcoast The Classic Bamboo Floater
Naast dat een longboard bij jou en je activiteit moet passen, moet een board er natuurlijk ook heel mooi uit zien. Ik had al een poosje de Classic Bamboo Floater van Goldcoast op het ook. Een prachtig licht en clean board in Pintail vorm. Gelukkig hebben ze dit board in nog wat andere vormen, dus mocht de Pintail niet bij me gepast hebben dan hadden ze deze print ook in andere modellen. Maar ik koos dus voor de Pintail, ik vind het een heel soepel longboard. Ik heb verder geen ervaring met andere longboards of skateboards, dus vergelijken is wat lastig. Het kan alleen met het board van Stephen.

Ik merk dat het een fijn board is met een breed deck om op te staan, je kunt er goed je voeten op kwijt. Het board is 25,4 centimeter breed. Met een schoenmaat 38 (24,3 centimeter) kun je je voet er dus in de breedte op kwijt. Mijn board is heel lang, 111,8 centimeter. Zelf vind ik dit een fijne lengte. Ik kan mijn voet achter overal kwijt en hoef niet bang te zijn dat ik mijn voet bijvoorbeeld te ver naar achteren zet, er is nog genoeg board over. Daarnaast kun je de trucks (het gedeelte waar je wieltjes aan vast zitten) zo afstellen zoals je dat zelf wilt. Dat kan je doen op elk board. Ik heb mijn trucks op het begin wat strakker aangedraaid om zo te leren mijn evenwicht te houden, zodra dat beter ging heb ik ze wat losser gezet om soepelere bochten te maken.

goldcoast longboard

Longboard Dusters California Cali Days
Stephen: Mijn longboard is van het merk Dusters. Een Dusters California Cali Days. Lekker vrolijk gekleurd zoals jullie kunnen zien. Het is een drop down board. Drop Down longboards zijn goed voor boarden op een hoge snelheid of lange afstands tochten. Ter hoogte van de wielen is het board wat hoger. Dit betekent dat het stavlak lager ligt. Hierdoor is het longboard erg stabiel. Anne en ik hebben een paar keer gewisseld van board, gewoon om het even te proberen. Op het board van Anne is bochten maken net even wat makkelijker, maar mijn board is daarin tegen weer wat stabieler. Dus is je evenwicht niet fantastisch, is een drop down board een veilige keuze.

Het longboard is 104 cm lang. Iets korter als het Pintail board van Anne. Het drop down board is 24,7 over zijn gehele lengte (behalve dan de voorkant en achterkant waar de wielen en de trucks zitten). Ook bij dit board hoef je dus niet bang te zijn dat je je voeten niet kwijt kan!

Waar kan je longboarden?
Wij zoeken voor onze tochtjes stukken in de buurt uit met een geasfalteerd pad. Dat rolt toch het allerfijnste. Wij hebben het geluk dat onze straat heel rustig is en net geasfalteerd, daar konden wij de eerste uren even proberen en oefenen. Daarna zijn wij een aantal kilometer verderop gaan kijken waar we nog meer terecht konden. In Gouda is er veel nieuw asfalt, mazzel! Inmiddels zijn stoeptegels (nieuwe!) ook geen probleem meer, maar kijk – ook met andere tegels of stenen – uit voor losse of omhoogstekende stenen. Je kunt namelijk lelijk vallen. Denk ook niet dat het vanaf het begin al te makkelijk gaat, ik dacht dat ik een heuvel wel aan kon en liet me gaan vanaf een, achteraf gezien redelijk steile, helling en heb me daardoor lelijk bezeert op mijn arm. Onze favoriete plek voor nu zijn de Reeuwijkse plassen. Niet te druk en een fijn fietspad waar we goed kunnen longboarden.

longboard goldcoast

Waar moet je aan denken met longboarden?
Longboarden is makkelijker dan het er uit ziet, vind ik. Het duurt eventjes voor je het onder de knie hebt maar zodra je een lekker tempo hebt gaat het al snel goed. Wat mij is opgevallen in mijn eerste uren op een longboard is dat ik het liefst schoenen draag met een brede of platte zool. Zo zijn mijn Adidas Superstars en Nike Air Max 1 grote favoriet. Daarnaast is het misschien een idee, ook al wil je dat misschien niet, om de eerste paar keren knie-, elleboog- en polsbeschermers te dragen. Het ziet er niet uit, maar veiligheid boven alles! Wij hebben het niet gedaan, met als gevolg dat ik een hele lelijke schaafwond op mijn elleboog heb. Als je dan ook wat langer van huis gaat, neem dan een flesje water en wat wondverzorging mee in een tas. Zo kun je een schaafwond even uitspoelen en afdekken om je kleren niet te bevuilen of nog meer vuil in een schaafwond te laten lopen. Oh, en een volle telefoon voor andere hulp is natuurlijk ook handig!

Stippel ook niet dat meteen een afstand van 20 kilometer uit. Je gaat het even voelen in je kuiten en je moet gewoon wennen aan de houding, hoe je je voeten moet gebruiken en hoe je je evenwicht gebruikt op een longboard. Begin met kleine afstanden en breid dit steeds verder uit.

Waar en hoe aanschaffen?
Mijn advies is om allereerst naar een winkel te gaan waarin de medewerkers verstand hebben van de boards. Zij kunnen je net wat meer vertellen over de longboards die zij hebben staan dan in bijvoorbeeld een sportzaak waar er eentje staat. Wij zijn naar Revert 95 in Haarlem gegaan, we zijn daar uitgebreid geadviseerd en hebben alle boards (ja, alle boards) in de winkel uit mogen proberen. Een longboard is wel een investering. Ik rekende uiteindelijk €200,- af voor mijn board maar ik weet zeker dat als ik een goedkoper board had gekocht (waar waarschijnlijk de kwaliteit minder goed van was geweest) ik het minder leuk had gevonden.

Zo, dit zijn mijn allereerste ervaringen met longboarden. Mocht je vragen hebben, stel ze gerust. Ik weet ook niet overal antwoord op maar ik zal mijn best doen om ze toch te beantwoorden. Ik vind afstanden afleggen in ieder geval heel erg leuk en kan niet wachten tot ik nog meer vertrouwd ben met mijn Goldcoast longboard zodat ik het ook daadwerkelijk als vervoersmiddel kan gaan gebruiken.

Heb jij wel eens op een longboard gestaan?