Mijn Goldcoast longboard en mijn eerste ervaring met longboarden

longboard goldcoast

Daar is die dan. Een longboard. Ik droomde er al heel lang van, het leek me zo ontzettend leuk! Ook Stephen bleek geïnteresseerd te zijn in deze ‘sport’ en al maanden hadden we het er over: op een dag kopen we er allebei één en dan gaan we mooie tochten maken. En zo geschiedde, vorige week zaterdag kochten we allebei een prachtig board en ondertussen hebben we er al heel wat uren op zitten!

Wat is longboarden?
De naam zegt het eigenlijk al, een longboard is een lang bord. Een longboard lijkt enorm veel op een skateboard, maar dan is het longboard een stuk langer en heeft andere wieltjes dan een skateboard. Over het algemeen wordt een longboard gebruikt voor het afleggen van lange afstanden (cruisen), maar er zijn ook genoeg tricks die je kunt doen met zo’n board. Zo is bijvoorbeeld downhill een vorm van longboarden waarop je met hoge snelheden van hellingen gaat.

soorten longboards

Soorten longboards
Er zijn ontzettend veel verschillende soorten longboards. Op deze pagina kun je de uitleg van de verschillende boards vinden, zo kun je lezen waar ze geschikt voor zijn en waar ze goed in zijn. Ik heb gekozen voor een Pintail. Handig voor lange afstanden en goed bestuurbaar. Een pintail longboard wordt vaak voor cruising, carving en slalom gebruikt. Stephen koos voor een drop-down. Bij dit board ligt het stuk waar je op staat lager dan het stuk board boven de wielen. Hierdoor is het een heel stabiel board. Ook de drop-down wordt omschreven als handig voor cruising, waar wij onze longboards het meest voor gaan gebruiken.

goldcoast longboard

Longboard Goldcoast The Classic Bamboo Floater
Naast dat een longboard bij jou en je activiteit moet passen, moet een board er natuurlijk ook heel mooi uit zien. Ik had al een poosje de Classic Bamboo Floater van Goldcoast op het ook. Een prachtig licht en clean board in Pintail vorm. Gelukkig hebben ze dit board in nog wat andere vormen, dus mocht de Pintail niet bij me gepast hebben dan hadden ze deze print ook in andere modellen. Maar ik koos dus voor de Pintail, ik vind het een heel soepel longboard. Ik heb verder geen ervaring met andere longboards of skateboards, dus vergelijken is wat lastig. Het kan alleen met het board van Stephen.

Ik merk dat het een fijn board is met een breed deck om op te staan, je kunt er goed je voeten op kwijt. Het board is 25,4 centimeter breed. Met een schoenmaat 38 (24,3 centimeter) kun je je voet er dus in de breedte op kwijt. Mijn board is heel lang, 111,8 centimeter. Zelf vind ik dit een fijne lengte. Ik kan mijn voet achter overal kwijt en hoef niet bang te zijn dat ik mijn voet bijvoorbeeld te ver naar achteren zet, er is nog genoeg board over. Daarnaast kun je de trucks (het gedeelte waar je wieltjes aan vast zitten) zo afstellen zoals je dat zelf wilt. Dat kan je doen op elk board. Ik heb mijn trucks op het begin wat strakker aangedraaid om zo te leren mijn evenwicht te houden, zodra dat beter ging heb ik ze wat losser gezet om soepelere bochten te maken.

goldcoast longboard

Longboard Dusters California Cali Days
Stephen: Mijn longboard is van het merk Dusters. Een Dusters California Cali Days. Lekker vrolijk gekleurd zoals jullie kunnen zien. Het is een drop down board. Drop Down longboards zijn goed voor boarden op een hoge snelheid of lange afstands tochten. Ter hoogte van de wielen is het board wat hoger. Dit betekent dat het stavlak lager ligt. Hierdoor is het longboard erg stabiel. Anne en ik hebben een paar keer gewisseld van board, gewoon om het even te proberen. Op het board van Anne is bochten maken net even wat makkelijker, maar mijn board is daarin tegen weer wat stabieler. Dus is je evenwicht niet fantastisch, is een drop down board een veilige keuze.

Het longboard is 104 cm lang. Iets korter als het Pintail board van Anne. Het drop down board is 24,7 over zijn gehele lengte (behalve dan de voorkant en achterkant waar de wielen en de trucks zitten). Ook bij dit board hoef je dus niet bang te zijn dat je je voeten niet kwijt kan!

Waar kan je longboarden?
Wij zoeken voor onze tochtjes stukken in de buurt uit met een geasfalteerd pad. Dat rolt toch het allerfijnste. Wij hebben het geluk dat onze straat heel rustig is en net geasfalteerd, daar konden wij de eerste uren even proberen en oefenen. Daarna zijn wij een aantal kilometer verderop gaan kijken waar we nog meer terecht konden. In Gouda is er veel nieuw asfalt, mazzel! Inmiddels zijn stoeptegels (nieuwe!) ook geen probleem meer, maar kijk – ook met andere tegels of stenen – uit voor losse of omhoogstekende stenen. Je kunt namelijk lelijk vallen. Denk ook niet dat het vanaf het begin al te makkelijk gaat, ik dacht dat ik een heuvel wel aan kon en liet me gaan vanaf een, achteraf gezien redelijk steile, helling en heb me daardoor lelijk bezeert op mijn arm. Onze favoriete plek voor nu zijn de Reeuwijkse plassen. Niet te druk en een fijn fietspad waar we goed kunnen longboarden.

longboard goldcoast

Waar moet je aan denken met longboarden?
Longboarden is makkelijker dan het er uit ziet, vind ik. Het duurt eventjes voor je het onder de knie hebt maar zodra je een lekker tempo hebt gaat het al snel goed. Wat mij is opgevallen in mijn eerste uren op een longboard is dat ik het liefst schoenen draag met een brede of platte zool. Zo zijn mijn Adidas Superstars en Nike Air Max 1 grote favoriet. Daarnaast is het misschien een idee, ook al wil je dat misschien niet, om de eerste paar keren knie-, elleboog- en polsbeschermers te dragen. Het ziet er niet uit, maar veiligheid boven alles! Wij hebben het niet gedaan, met als gevolg dat ik een hele lelijke schaafwond op mijn elleboog heb. Als je dan ook wat langer van huis gaat, neem dan een flesje water en wat wondverzorging mee in een tas. Zo kun je een schaafwond even uitspoelen en afdekken om je kleren niet te bevuilen of nog meer vuil in een schaafwond te laten lopen. Oh, en een volle telefoon voor andere hulp is natuurlijk ook handig!

Stippel ook niet dat meteen een afstand van 20 kilometer uit. Je gaat het even voelen in je kuiten en je moet gewoon wennen aan de houding, hoe je je voeten moet gebruiken en hoe je je evenwicht gebruikt op een longboard. Begin met kleine afstanden en breid dit steeds verder uit.

Waar en hoe aanschaffen?
Mijn advies is om allereerst naar een winkel te gaan waarin de medewerkers verstand hebben van de boards. Zij kunnen je net wat meer vertellen over de longboards die zij hebben staan dan in bijvoorbeeld een sportzaak waar er eentje staat. Wij zijn naar Revert 95 in Haarlem gegaan, we zijn daar uitgebreid geadviseerd en hebben alle boards (ja, alle boards) in de winkel uit mogen proberen. Een longboard is wel een investering. Ik rekende uiteindelijk €200,- af voor mijn board maar ik weet zeker dat als ik een goedkoper board had gekocht (waar waarschijnlijk de kwaliteit minder goed van was geweest) ik het minder leuk had gevonden.

Zo, dit zijn mijn allereerste ervaringen met longboarden. Mocht je vragen hebben, stel ze gerust. Ik weet ook niet overal antwoord op maar ik zal mijn best doen om ze toch te beantwoorden. Ik vind afstanden afleggen in ieder geval heel erg leuk en kan niet wachten tot ik nog meer vertrouwd ben met mijn Goldcoast longboard zodat ik het ook daadwerkelijk als vervoersmiddel kan gaan gebruiken.

Heb jij wel eens op een longboard gestaan?

Dit bericht heeft 35 reacties.

 1. Femke

  Ik vind je longboard zó ontzettend mooi; iets wat ik zelf ook heel graag zou willen. Je maakt me zeker ook enthousiast over het longboarden in deze post. Het enige wat voor mij een groot nadeel is, is dat in mijn omgeving niet echt veel plekken zijn waar ik lekker zou kunnen longboarden (weinig uitgestrekte wegen). Zo is een vriendin van mij ook een keer lelijk gevallen… Maar als ik ga verhuizen naar een fijnere longboard-plek zal ik er zeker over nadenken 🙂

 2. kelly

  Het lijkt mij echt zo leuk!! 😀 Ik ben alleen bang dat als ik een longboard aanschaf dat ik er te weinig gebruik van ga maken. Ik vind het super leuk om er een update over te lezen!

 3. Celeste

  Wat ontzettend leuk dat jullie allebei besloten hebben eindelijk die longboard aan te schaffen. Ik wil er ook al heel lang eentje, maar ben bang dat ik er uiteindelijk niks mee ga doen. Wie weet als het straks zomervakantie is en ik meer tijd heb hij alsnog aangeschaft gaat worden! En natuurlijk is het ook een stuk leuker als je samen kunt longboarden! 🙂

 4. Lucinda

  Vroeger was ik niet weg te slaan bij mijn skateboard, dus dan is een longboard ook wel weer iets tofs om te hebben en zeker voor de lente en zomer een leuke activiteit. Toch denk ik dat ik het zelf zo’n maandje leuk zou vinden en het ding daarna in de kast verdwijnt. Nu doen jullie dit samen en dan lijkt het mij wel een stukje leuker. xxx Lucinda

 5. Sophie

  Wat onwijs leuk dat jullie het beide geweldig vinden! Het lijkt me heerlijk om op een zomerdag rond te touren met zo’n longboard. Ik wist helemaal niet dat er zoveel soorten waren. Jullie hebben in ieder geval een prachtig longboard gekozen. Op naar de vele kilometers!

 6. Frauke

  Dit is echt zooooo’n mooi longboard! Ik heb zelf nooit overwogen er een te kopen, maar anders zou ik ook voor dat mooie hout gegaan zijn. Wel in de vorm van Stephen’s board, omdat ik niet echt zo’n goed evenwicht heb haha. Helaas is longboarden hier echt moeilijk, het gaat vrijwel overal steil omhoog of naar beneden en de banen in België … ik begin er maar beter niet over :’). Lijkt me anders wel echt een superfijne sport! X

 7. Dagmar

  Je ervaringen maken mij zo enthousiast! Echt een heerlijk artikel!

 8. Sophie

  Het lijkt me echt ontzettend leuk! Maar dan moet ik iemand vinden om het mee te doen haha. Ik ben zo benieuwd naar je ervaring op de lange termijn! 😀

 9. Sandra

  Longboarden is leuk! Mijn vriend heeft er drie en daar heb ik een paar keer op geboard. Ik wil er ook heel graag één, maar ik moet nog even wachten en sparen. Jullie hebben in ieder geval mooie boards uitgezocht! Ik zou zelf gaan voor een ander merk, maar goed, dat verschilt per persoon. 🙂 Veel plezier er mee!!

 10. Deisy

  Mij lijkt longboarden zo leuk hea, maar ik ben er gewoon echt te lomp voor haha! Ik kijk altijd met verbazing naar mensen die dat wel kunnen, zoveel respect hoor. En dan die kunstjes erbij: echt heel gaaf! Leuk dat je in ieder geval ermee bent begonnen meis en ik ben benieuwd naar jouw avontuur :-0 X

 11. Anna

  Wat is ‘ie mooi en wat een leuk artikel! Ik zou best eens het longboarden willen proberen, vroeger had ik een skateboard haha. Ik weet niet of het wat voor me is. maar lijkt me tof om eens te doen!

 12. Renske

  Wauw, wat een gave longboards hebben jullie! Het lijkt mij echt heel leuk om dit te kunnen. Lekker cruisen op een mooie lentedag! En wat ben je enthousiast. Ik ben benieuwd naar jullie longboardavonturen, hihi.

 13. Nesrin

  Ik ben heel benieuwd hoe dit gaat! Zelf zou ik niet snel op een longboard staan tenzij ik een helm en knie- en elleboogbeschermers zou hebben 😉

 14. lonneke

  Wat ontzettend leuk zeg! Ik ben heel benieuwd hoe dit is. Ik wil misschien toch ook eens een exemplaar gaan aanschaffen.
  Liefs Lonneke

 15. Renate

  Wat super vet om zo iets te doen. Vooral leuke uitjes voor dates. Zelf zou ik het ook graag willen. Beetje het gevoel nog kind te zijn. Daarnaast is het stuk makkelijker dan skates overal mee heen te sleuren. De prijs staat me wel een beetje tegen. Misschien eerst met een goedkopere versie proberen. Nog tips waar ik eerst een goedkope proefversie kan vinden?

 16. Eline

  Ik heb ooit een keer op een skateboard gestaan om er vervolgens af te vallen dat was mijn laatste ervaring met dit soort dingen 😀 knap dat het bij jouw zo lekker gaat!

 17. Bente

  Ik heb er nog nooit op 1 gestaan nee, maar het lijkt me wel tof om te doen met je vriendje! Leuk dat jullie er allebei 1 gekocht hebben 🙂

 18. Justine

  Wat cool! Longboarden lijkt mij ook heel gaaf, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik denk dat ik er beter niet aan kan beginnen. Ik heb 2 jaar terug ook al skeelers gekocht onder t mom dat ik eens lange afstanden zou gaan skeeleren, maar goed.. Ze liggen nog in de garage haha! Anyway, het ziet er wel heel tof uit en je board is gaaf, Anne! <3

 19. Marlijn

  Mooi longboard heb je! Lijkt me ook erg gaaf, vooral als je het samen kunt doen. Ik ben denk ik nogal bang om te vallen, maar ik kan het me wel voorstellen dat het heel leuk is.

 20. Anouk

  Lijkt me heel tof om te doen! Vooral samen met iemand, picknickje mee voor onderweg en lekker onbekende plekken bij langs.

 21. Eline

  Wat een leuke nieuwe hobby! Ik kende het niet, maar klinkt wel heel stoer. Vind je board ook heel mooi!

 22. Caro

  Wat ziet hij er mooi uit! Weet niet of ik het zelf zou durven, ben al zo vaak van een skateboard afgevallen dat ik nu toch een beetje bang ben voor een plank met wielen….

 23. Yasmine

  Super mooi board heb je! Leuk artikel :). Ik heb zelf een pennyboard en ben er ook zo blij mee. Ik vind het echt heel tof om te doen. X

 24. Yasmine

  Super mooi board heb je! Leuk artikel :). Ik heb zelf een pennyboard en ben er ook zo blij mee. Ik vind het echt heel erg tof om te doen. X

 25. Rianne

  Wat een super handig artikel dit! Lijkt me heel leuk om eens te doen!

 26. Lisa

  Klinkt superleuk, maar ik zie mezelf al stuntelen daar op straat! No thanks…

 27. alexa

  ze zien er beide heel tof uit maar denk niet dat ik hier op zou kunnen blijven staan!

 28. Bettie

  Ik vind je longboard echt mooi! Ik heb alleen een penny board om even te oefenen zegmaar. In de toekomst wil ik wel een mooie longboard gaan aanschaffen.

 29. Miriam

  Wat stoer zeg, lijkt me zelf helemaal niets haha. Geef mij maar kickboksen en stijldansen ;p

Geef een antwoord