Online een mooi beeld van jezelf creëren

online

Allereerst wil ik jullie bedanken voor alle leuke reacties op het artikel gisteren, maar ook via Instagram, Facebook, mijn telefoon en Twitter stroomde de leuke wensen binnen. Super bedankt! Het geeft weer een beetje extra moed om door te gaan met leren en inpakken tegelijk. Maar goed, ik had al een poosje een artikel in gedachten wat betreft jezelf mooi voordoen op social media en daar wil ik graag wat dieper op in gaan.

Gezonde salade versus lelijke taart
Sinds de komst van social media delen we meer dan ooit. We delen wat we eten, wat we dragen en wat we doen. We worden op verschillende accounts gevolgd door bekenden, onbekenden, noem maar op. Het lijkt wel alsof het steeds belangrijker wordt om een mooie versie van jezelf te creëren in het online wereldje. Je deelt wel je gezonde salade, maar die zak chips van ’s avonds? Die laat je liever achterwege. Je bakt een taart en deze deel je dan weer wel, maar de cupcakes die vreselijk mislukt waren afgelopen week die deel je toch maar niet.

Het lijkt wel alsof de druk van social media heel hoog is. Je moet in het plaatje passen van wat tegenwoordig ‘de standaard’. In die standaard pas je wanneer je de mooiste lichtste foto’s plaatst, het gezondst eet, een lege en opgeruimde slaapkamer hebt met design meubels. We laten de foto’s zitten die niet voldoen aan wat anderen willen zien. En nee, dat geldt niet voor iedereen, maar toch heb ik het idee dat iedereen diep van binnen toch wel een beetje leuk gevonden wil worden door anderen. Dat is niet goed of fout, dat is gewoon zo.

Er worden regelmatig grapjes over gemaakt. Maar het is echt zo dat je mensen via Instagram ziet delen dat ze écht een super gezellige feestje gehad hebben met de allerliefste vriendinnen enzovoort. Als je voorbij dat café zou lopen is er een grote kans dat de vriendinnen het gezellig hebben, maar de lading die het onderschrift van de foto meegaf is niet af te lezen van de gezichten.

Zelf betrap ik mezelf er ook op hoor! Ik deel mijn eten alleen als het nog licht is buiten, anders is de foto donker. Maar ook vind ik dat het eten er dan minder aantrekkelijk uitziet. Als ik een rotdag heb of ik breng de hele dag door achter mijn computer voor school, ben ik minder actief op social media. Als ik door mijn Instagram-feed scroll dan zie ik vooral veel nieuwe aankopen – waardoor het lijkt alsof ik veel koop of krijg voor mijn blog. Ik zie veel lekker en gezond eten, alsof ik nooit een keertje een simpele stamppot eet en ’s avonds dropjes wegwerk. En een heleboel workout-foto’s, alsof ik elke dag rondhang in de sportschool, wat ook echt niet waar is. Althans, ik probeer wel zo vaak mogelijk te sporten, maar een avondje op de bank deel ik toch minder snel.

Positief versus negatief
Wat mij wel opvalt, naast dat het delen van de mooiste dingen en kleren veel geliked wordt, worden berichten met een negatieve lading toch nog meer geliked en gezien dan de mooie en positieve dingen. Dat is jammer, wanneer ik oprecht super blij ben met mijn nieuwe Nikes, dan deel ik dat graag. Ik krijg daar een stapel likes op en een heleboel leuke reacties. Maar zodra ik een berichtje plaats van iets naars wat er gebeurd, bijvoorbeeld een dierbare die ik heb verloren, zou ik meer reacties krijgen.

Enerzijds is dat super fijn, er zijn mensen die je een hart onder de riem steken, hun steun betuigen. Maar zou het niet ook leuk zijn als we die steun ook laten zien als iemand iets super leuks meemaakt? Gisteren kreeg ik zoveel felicitaties en dat was zo leuk! Dan was mijn samenwoon-aankondiging (vond ik) wel iets bijzonders om te delen, maar laten we ook eens zo op enthousiast op elkaar reageren als iemand gewoon een leuke foto of berichtje deelt. Gewoon om iemand even een glimlach te bezorgen. Dat mag! En plaats dan zelf af en toe ook eens een foto die je leuk vindt, maar die niet zo prachtig en perfect is als dat je eigenlijk misschien wel zou willen.

Wat voor beeld heb jij van jezelf gecreëerd op het internet?

Dit bericht heeft 34 reacties.

 1. Sophie

  Oh he verdorie haha, ik heb bijna hetzelfde soort artikel ingepland staan voor morgen. Ik ga hem snel veranderen 😉 Ik denk trouwens niet dat iedereen zomaar voorbij scrollt aan positieve dingen maar dat positiviteit langzaam als normaal wordt ervaren in de maatschappij. En zeg nou eerlijk, ik zou ontzettend gek vinden als een paar schoenen meer emoties losmaakt dan het overlijden van een dierbare, dan zit de wereld toch echt verkeerd in elkaar.

  1. Laat lekker staan joh! Het is toch niet erg om zoiets te publiceren? Niemand die dat merkt!

   Maar die kant wilde ik niet op, dat schoenen dezelfde aandacht krijgen. Bedoelde meer van het zou ook eens leuk zijn, dat degenen die zich alleen laten zien als er iets negatiefs aan den hand is, zich ook wel eens op een positief moment mogen laten zien!

   1. Sophie

    Oh jeetje ik was al best geschrokken omdat ik zoiets niet van jou had verwacht. Gelukkig zat ik fout! De eerste alineas lijken echt superveel op die van jou maar wel een andere conclusie hihi maar ik stel hem wel even uit. Anders leest het zo raar vind ik zelf 😉

 2. Marion

  Ik moet eerlijk zeggen dat ik me op mijn blog en op instagram niet (meer) beter of mooier voordoe dan ik ben en ik merk wel dat dat erg gewaardeerd wordt. Toevallig schreef iemand dat gisteravond nog in een reactie. Wat betreft die positieve en negatieve berichten was me eigenlijk nog nooit zo opgevallen, maar inderdaad, nu jet zegt…

 3. Celeste

  Wat heb je dit mooi gezegd, Anne. Eigenlijk zo jammer dat het gebeurt, vooral omdat de wereld wel wat meer positiviteit kan gebruiken af en toe. Overkomt een ander iets moois dan zou iedereen juist blij voor diegene moeten zijn, niet jaloers. Zag trouwens je reactie op Sophie. Lief van je dat je zegt dat ze het vooral lekker moet laten staan. Ik weet zeker dat sommigen zo niet gereageerd zouden hebben of zelfs helemaal niet hadden gereageerd. Anyway, ik dwaal een beetje af, haha. Heb ik de laatste tijd wel vaker. Wat ik nog wilde zeggen, mooi geschreven. Inspirerend.

 4. Denise

  Wat een mooi artikel Anne! Ik vind het bij bloggers vooral zo leuk dat je kan meeleven. Dat kan zijn bij leuke momenten, zoals dat jij gaat samenwonen, Maar ook bij minder leuke aankondigingen probeer ik zo gepast mogelijk te reageren. Wel probeer ik altijd zo eerlijk mogelijk te zijn in mijn enthousiasme. Zo raken negatieve post mij meer dan als bijvoorbeeld iemand naar een event is geweest. Wat denk ik ook wel logisch is. Als ik kijk naar de meest gelezen artikelen op mijn blog, zijn het toch de serieuzere posts. Blijkbaar vinden mensen dat toch interessant.
  Haha, ik betrap mezelf er ook op dat ik vooral de mooie dingen uit mijn leven op Instagram zet. Als ik buiten de deur eet dan is het eten toch een stuk meer fotogeniek dan de aardappelen met boontjes thuis! Ik ben het trouwens met Celeste eens, ik vind het ook super lief dat je dat tegen Sophie zegt!

 5. Leuk geschreven. Toch denk ik dat wij daar wel iets anders in zijn. Wij plaatsen rustig onze ontplofte blender, mislukte cakejes (onze cakes mislukken áltijd haha) of een foto in minder goed licht. Wij doen ons niet mooier voor! Als iets niet goed gaat, dan gaat het gewoon niet goed. punt. 🙂

 6. Lucinda

  Ik denk dat we er allemaal wel mee te maken hebben. Het ene is gewoon een mooie plaatje dan het andere. Maar op Social Media (zoals Twitter) hoor je mij ook echt wel praten over baaldagen en terugslagen, net zoals op mn blog trouwens. We kiezen op Internet allemaal wie we zijn en daar is naar mijn mening niet zoveel mis mee, het is aan jezelf. xxx Lucinda

 7. Esther

  Leuk artikel, goed om eens bij stil te staan. Vaak worden mensen die hun mindere kanten laten zien nog bestempeld als ‘zeur’ ook. Dat vind ik wel sneu, maar wat wil je dan? Er staan bijna alleen maar positieve berichten op social media en als je dan telkens dezelfde ziet die negatief post.. Het is een apart iets dat Social media. Niet te veel bij nadenken denk ik soms hihi.

 8. Bente

  Sociale media doe ik niet echt aan (ik heb wel een facebook account maar plaats daar echt nooit wat op). Op mijn blog doe ik me ook niet mooier of beter voor dan ik ben, ik ben wie ik ben en daar moeten mensen het maar mee doen 😉

 9. Francis

  Ik vind het heel lastig om mezelf open en bloot te geven op het internet, terwijl ik wel weet dat het belangrijk is om te zien wie er achter een blog zit. Vaak ga ik dan toch voor de positieve kant, maar laat ook wel mijn gedachten zien over minder positieve dingen en dat ik ook maar een ‘simpel’ mens ben.

 10. Xaviera

  Mooi geschreven! Ik deel zowel de mooie dingen als de minder mooie dingen en vind het ook belangrijk om die beide kanten te laten zien online. Het is inderdaad waar dat er vaker reacties komen op de negatieve dingen, raar is dat eigenlijk. Fijn dat je zoveel positieve reacties overal hebt gehad over het samenwonen!

 11. Nienke

  Wij hebben het hier op school ook wel eens over gehad, en voor mij is het toch wel erg afhankelijk van welk social medium. Op Facebook heb ik het misschien wel een beetje, maar Twitter daarentegen is voor mij echt een uitlaatklep. Als ik boos of gefrustreerd over iets ben, dan gooi ik dat op Twitter. Ook als ik ergens blij over ben, maar ik denk niet dat ik me op Twitter “mooier” voor doe dan ik ben, of mijn leven mooier doe lijken. Ook met Instagram foto’s ben ik niet zo selectief, haha.

 12. Heel leuk artikel! En het opent ook wel je ogen .. Toen ik net een profiel had aangemaakt op Instagram probeerde ik altijd de meest fantastische foto’s te posten waar ik er fabulous opstond. Maar na een tijdje dacht ik: “F*ck it.” Ja, ik zie er overdag, als ik thuis ben, uit als een typische huisvrouw (met opgestoken haar en joggingbroek) en ik ben daar trots op. En ik heb gisterenavond een foto gepost met een giga zak chips (ook al mag ik dit niet eten) haha 😀 Het is inderdaad waar dat je op beide zaken, positieve en negatieve zaken, reacties krijgt maar dat hangt van persoon tot persoon af. Het is belangrijk om beide kanten van je leven te laten zien want niet alles is rozegeur en manenschijn, maar het is ook niet altijd zwart .. Liefs! x

 13. Leuk artikel. Zet je weer even aan het denken. Volgens mij laat ik op Social media en mijn blog wel zien wie ik echt ben. Soms beeldig, soms gênant en probeer mijn gevoelens af en toe te uiten. Maar dat vind ik best lastig en ik merk juist dat mensen erg schikken als ik heel open ben over mezelf zoals met een overlijden of ziekte. Daar schrik ik dan weer van omdat ik dan besef dat sommige zaken best heftig kunnen zijn voor een ander. Denk dat mijn bezoekers liever over ‘luchtige’ zaken lezen.

 14. Esther

  Ik zou eigenlijk wel eens willen weten hoe mensen tegen mijn instagram en/of blog aankijken! Ik deel inderdaad geen foto op instagram als ik een dag heb gewerkt, maar laat daarentegen wel een foto zien wanneer ik een hele gezellig shop dag in Amsterdam heb gehad. Daarom heb ik bij veel populaire instagram accounts ook vaak een idee dat die meisjes echt een perfect leven hebben! Jij niet? (alleen maar reizen en sporten, maar over school en werk lees je niets)

 15. Kim

  Wat een mooi artikel! Vol met eerlijkheid, echt prachtig geschreven en omschreven. Ik maak me altijd zorgen wat mensen over me denken. Ik heb echt een heel negatief zelfbeeld en dat is soms echt vervelend.

 16. Interessant artikel. Ik probeer de laatste tijd ook wel meer mijn best te doen om mooiere foto’s te maken en te delen, maar ik moet nog veel oefenen. Anderzijds vind ik het ook wel leuk om minder perfecte dingen te delen, want dat is net wat ik zo belangrijk vind! Ik wil niet dat mensen denken dat ik een perfect leventje heb, ik wil net dat ze zien dat het bij mij ook niet altijd allemaal zo goed gaat en zo mooi is, en dat ze zich daarin herkennen en zich daardoor minder alleen voelen. Dus ergens vind ik dat dat minder mooie of gewone foto’s bij horen. Anderzijds vind ik het ontzettend leuk om naar prachtige foto’s te kijken en wil ik die zelf ook kunnen delen om een mooie feed te hebben… De druk is inderdaad nogal hoog!

 17. Justine

  Mooi geschreven Anne! Echt een onderwerp om over na te denken. Ik denk dat ik mezelf er ook schuldig aan maak, maar niet om te showen wat voor good life ik heb. Meer omdat ik als ik even down ben, m’n social media niet gebruik (behalve twitter haha) en ik ook liever dst soort dingen voor mezelf houd. Ik praat dan liever met m’n vriend of vriendinnen in het echt. Anyway, good topic, ik ga hier zeker nog even over nadenken!

 18. Anna

  Mooi geschreven! Grappig, een project op school gaat hierover. Dit is bijna een samenvatting van ons thema, haha! Wij denken dat mensen op negativiteit meer reageren, omdat ze een soort herkenning vinden (wij zijn niet de enigen die zich zo voelen of dit doen). Bij positiviteit is er misschien meer jaloezie, dat is best wel zonde eigenlijk! Natuurlijk zou ik (bijvoorbeeld) zelf ook wel willen samenwonen, maar ik vind het heel tof dat jij het kan doen en ik gun het je! Goed stukje Anne <3

 19. Sophie

  Ik ben het helemaal met je eens! Ik doe er overigens ook aan mee; vrolijke afbeeldingen zijn makkelijker om te lezen en je HOEFT er niet op te reageren. Een foto met een negatieve lading geeft toch een soort verplichting, vooral wanneer iedereen er op reageert. Het lijkt wel de norm of iets, maar het is gewoon makkelijker om de positieve dingen te delen. Ik las ergens dat wanneer je vraagt ‘hoe gaat het’ je automatisch ‘goed’ antwoord, zelfs als je je zo niet voelt. Zo zijn wij mensen nou eenmaal, want als je zou vertellen dat je je niet zo goed voelt, moet je dat gaan uitleggen. Zo zijn wij Nederlanders niet 🙂

 20. Ik denk hier soms ook wel over na. Als ik door mijn feed kijk is het vanalles wat, gezonde smoothies, maar ook ‘slecht’ eten. Omdat dat voor mij de realiteit is. Tuurlijk maak ik het soms wat mooier dan het is, door een filtertje of door te spelen met het contrast. Maar ik ben niet extreem bezig met alleen foto’s te posten waarvan ik denk dat mensen ze willen zien.

 21. Iris

  Je slaat de spijker op zijn kop, Anne. Ik doe dit zelf dus ook haha, heb zelfs een softbox gekocht om eten etc beter te kunnen fotograferen. :”) Je snapt dat ik dus ook mijn eten weer moet opwarmen omdat het alweer koud is door de fotosessie…..
  Maar goed, probeer ook weer dicht bij mezelf te blijven en volgens mij doe jij dat ook! Je bent een topper! X

 22. Ik geef je hier écht gelijk in Anne! Heb je prachtig geschreven! Zelf probeer ik vaak eens een reactie te plaatsen op een foto, gewoon omdat mensen dat nét wat leuker vinden dan een like of iets. En ik betrap mezelf erop dat ik enkel de in mijn eigen mooiste foto’s wil plaatsen. Het moet in mijn feed passen, hij moet mooi zijn, niet korrelig. Erg slecht allemaal, want zelfs de mensen met de meest mooiste Tumblr plaatjes hebben misschien een rommelig huisje of een ander onzeker punt.

 23. Sarah

  Goed geschreven en wat een leuke blog heb je! Ik denk eigenlijk nooit na over wat voor beeld ik creëer, maar eigenlijk post ik wel bijna alleen maar positieve dingen. Dat vind ik zelf ook leuker. Hierdoor krijgen mensen natuurlijk wel een ander beeld dan de realiteit. Goed om eens over na te denken!

 24. diana

  ik moet eerlijk zeggen dat ik ook alleen maar leuke/positieve dingen plaats op insta. ik hou gewoon meer van mooie dingen dan van lelijke haha.

  ik vind het alleen wel een beetje een rare vergelijking, die nikes met een bericht dat een dierbare is gestorven. dat negatieve is veel belangrijker dan een paar schoenen. en ook logisch dat daar veel mensen op reageren. als je dat bericht zou vergelijken met een bruiloft (als positief iets) dan zou daar denk ik minstens net zoveel op gereageerd worden.

  ik ben het er verder wel mee eens hoor dat er vaker gereageerd mag worden op foto’s. ik probeer het zelf ook steeds meer te doen. een like is leuk, maar een reactie is zoveel waardevoller.
  Xdiana

 25. Esmée

  Heel mooi geschreven! Ik vind het gewoon leuk om dingen te delen die ik zelf leuk vind. Natuurlijk is een lichte foto net wat mooier en aantrekkelijker, maar als ik bijvoorbeeld een leuke foto heb met een vriendin waar ik niet helemaal goed op sta of die net van een wat mindere kwaliteit is dan zou ik die net zo graag publiceren. Wel deel ik liever positieve dingen, in plaats van negatieve dingen, dat voelt voor mij gewoon fijner. Mensen hoeven niet constant te lezen dat ik moe ben en op de bank series lig te kijken. x

 26. Denise

  Je slaat de spijker op z’n kop. Top artikel lieverd <3

 27. Lisa

  Wat een mooi artikel en helemaal waar. Ik merk dat ik zelf ook best selectief ben. Aan de ene kant normaal, aan de andere kant ook heel raar.

 28. Valerie

  Wat een goed artikel! Ik betrap mezelf er ook weleens op eigenlijk.. Toch best jammer vind ik!

 29. Miriam

  Tja, zo is het eigenlijk wel een beetje he?! ‘negatieve’ dingen krijgen veel meer aandacht ofzo. Ik blijf gewoon mijzelf, ongeacht wat mensen ervan vinden. Like of geen like ;p

Geef een antwoord