Producten krijgen voor je blog en advertorials aannemen

producten krijgen voor je blog

Als je als blogger al een poosje aan de gang bent, heb je het vast al eens meegemaakt. Je kunt producten krijgen voor je blog. Je wordt benaderd door een bedrijf die jou iets wil opsturen zodat jij er over kan schrijven. De meest uiteenlopende dingen worden je aangeboden, van een hoesje voor je telefoon van een jurkje van een vage Chinese webshop, an een foto op canvas tot een shoptegoed van een leuke webshop.

Het is ontzettend leuk om iets aangeboden gekregen te krijgen. Ik zou het zelfs een voorrecht willen noemen. Hallo, je schrijft stukjes op je website en bedrijven zijn daarin geïnteresseerd om hun merk te promoten! Toch vind ik dat er een grens is. Soms heb ik het wel eens met mensen over dat ik iets zou willen. Bijvoorbeeld voor in mijn (nieuwe) huisje. Dan zeggen mensen.. Probeer het anders eerst te regelen via je blog! Ik vind dat je daar best een lijn in mag trekken.

Zelf vind ik dat ik meer ben dan mijn blog. Ik schrijf over wat ik leuk vind en ik schrijf over wat ik doe. Ik deel heel veel maar jullie hoeven echt niet te weten wat er precies allemaal in mijn huis staat, in mijn kast hangt of in de keuken staat. Ik vind dat ik ook zelf dingen kan kopen en niet alles maar hoef te delen op mijn blog. Daarnaast lijkt mij het gevoel ook niet fijn, dat je de deur uit stapt en alles wat je die dag aan hebt, heb je gekregen. Daar mag je natuurlijk ook hartstikke trots op zijn, maar daarnaast kan het ook fijn zijn om gewoon dingen zelf uit te kiezen en niet afhankelijk te zijn van de collectie die een bepaalde webshop te bieden heeft.

Daarnaast vind ik ook dat er een lijn is in wat je aanneemt. Je kunt wel al die canvasdoeken, kortingscodes en telefoonhoesjes aannemen. Maar ik neem aan dat je geen wandelend reclamebord wilt worden, je niet over alles kan en wil schrijven en dat je niet alles kunt bewaren. Want niet alleen op je blog maak je natuurlijk reclame. Op je social media kanalen laat je de producten (waarschijnlijk) ook voorbij komen, maar ook je studiegenoten of vriendinnen vragen waar je kleding vandaan komt. Als het altijd maar over je blog gaat, blijft er verder weinig van je over.

En daarnaast had ik er zelf niet aan moeten denken dat bijvoorbeeld mijn meubels ‘gesponsord’ zijn in het huis waar ik nu woon. Overal is blog, blog, blog! Dus.. Tip van de dag: denk goed na over de samenwerkingen die je aanneemt. Op een gegeven moment heb je echt genoeg mooie kettinkjes en worden je lezeressen ook niet blij van de zoveelste review over een potje creme!

Ook vind ik dat je best selectief mag zijn in het soort advertorials wat je aanneemt als blogger. Natuurlijk staat er een leuk bedrag tegenover en staat dat leuk op je bankrekening. Maar ik denk dat er niets belangrijker is dan eerlijk blijven tegenover jezelf, je blog en je lezeressen. Een poosje geleden schreef ik twee advertorials voor Libresse. Ik zou uit mezelf nooit iets schrijven over menstruatie of dat soort zaken, maar ik heb het toch gedaan om te kijken of ik er toch iets moois van kon maken. Ik merkte meteen aan het aantal reacties en views dat lezeressen het niet leuk vonden en dat ik er zelf geen plezier in had om het te maken.

Ik vind het een groot compliment als iemand zegt ‘Wow, Anne! Pas aan het eind bij het euro-teken had ik door dat ik een advertorial zat te lezen!’. Tevens vind ik dat ook heel belangrijk. Een advertorial moet bij mijn blog passen en ik had er ook vrijwillig over willen schrijven, ook al kreeg ik er niet voor betaald. Het zou toch niets toevoegen aan mijn blog als ik bijvoorbeeld over Velux-dakramen zou schrijven terwijl het overgrote deel van mijn bezoekers weet dat ik in een appartementje woon?

Zo, dat waren even mijn gedachten over producten en advertorials. Moraal van het verhaal? Denk aan jezelf en je lezeressen voor je een product of bedrag aanneemt. Heb je er zelf plezier in en van? Past het bij jezelf en je blog? Doen. Anders.. Laat het over aan een ander!

Dit bericht heeft 47 reacties.

 1. Stacey

  Ik ben het helemaal met je eens! Ik kijk altijd eerst of iets bij de context van mijn blog past, vervolgens of ik er een inhoudelijk aantrekkelijk artikel bij kan maken wat mensen willen lezen en als dat allemaal ja’s zijn, dan neem ik het pas aan.

 2. Marion

  Ik kan me de hele reeks Libresse artikelen nog herinneren. Volgens mij volgde ik jou toen nog niet, maar in twee dagen tijd kwam ik op echt een stuk of 10 blogs een artikel over Libresse tegen. Ik heb er twee gelezen en toen dacht ik: ja doei. Ik heb geen enkel probleem met het lezen van advertorials of reviews van ontvangen producten, maar het moet inderdaad wél bij je blog passen. Zelf heb ik één keer een gesponsord artikel geschreven. Het voelde niet goed en dus ben ik ermee gestopt. Ik heb echter de mazzel dat ik niet hoef te leven van de inkomsten van mijn blog.

 3. Dita

  Ik ben het met je eens. Zo nu en dan schrijf ik een gesponserde post ik vind dit ook echt leuk om te doen en het moet bij mn site passen. Ik hoef ook niet te leven van mn blog en het is puur als hobby maar die kleine extra’s zijn soms best leuk.

 4. Lisanne

  Ik ben het helemaal met je eens! Schrijven wat bij je blog & bij jou past, dat maakt je uniek. Je merkt het vaak wanneer iemand geen ‘feeling’ heeft bij een artikel en dat is zonde.

 5. Marloes

  Ik ben het helemaal met je eens. En als je dan een advertorial schrijft, steek het dan id in een leuk jasje wat helemaal bij je past. Ik heb vooral een hekel aan de aangeleverde gastartikelen die sommige op hun blog plaatsen in samenwerking met een bedrijf.. Dan gaat het eerst over een leuk kleding item of een outfit, en vervolgens lees je iets over een telefoonhoesje wat er totaal niet mee te maken heeft? Heel irritant, haha!

 6. Dit vind ik dus zo leuk aan je blog, je bent er gewoon open over. Ik geef je helemaal gelijk! Zelf zit ik niet in dat hele sponsor wereldje, en ik ben er erg blij om. Ik zou het maar een nare gedachte vinden als de helft van ej kleding “gewoon” gekregen is. En je advertorial van Libresse, ik vond het net erg knap dat je er gewoon over schreef! Ik lees zo’n dingen ook niet vaak, maar het is een soort taboe denk ik soms om erover te schrijven op het internet. En zoals dat euroteken, ja, daar ben jij erg goed in, ik heb het nooit door, haha!

 7. Kim

  Wat een eerlijk artikel, heel mooi geschreven! Je mag inderdaad best een lijn trekken. Zelf neem ik alleen samenwerkingen aan die echt bij mij passen en waar ik 100% achter sta.

 8. Bente

  Ik ben het op zich wel met je eens, al is het voor full time bloggers natuurljik een ander verhaal: die moeten toch ook geld verdienen (want met mooie kleding etc. kan je geen eten kopen). Ik vind over het algemeen advertorials op blogs dan ook niet storend, zo lang maar goed is aangegeven dat het om een advertorial gaat!

 9. Ysanne

  Goed stuk! Dit is natuurlijk een lastig ding in het bloggers wereldje. Natuurlijk is het fijn om iets extra’s te ontvangen, maar ook dat evenwicht moet je leren denk ik. Die Libresse artikelen hebben jou laten beseffen dat dat toch niet je ding was, goed dat je daar dan ook eerlijk over bent naar jezelf toe 🙂

 10. Eens!! Al die artikelen over telefoonhoesjes lezen we niet eens meer.. al moeten we zeggen dat af en toe ook wel goed uit komt om een nieuw hoesje uit te mogen zoeken! En dan nemen we die mogelijkheid ook echt wel aan!

 11. Justine

  Ik ben het helemaal met je eens. Een advertorial of gesponsorde review is prima.. Op z’n tijd! En uiteraard als het bij je blog past. De grootste misser vind ik als bloggers aangeleverde artikelen plaatsen van bedrijven..

 12. Fijn dat je hier zo open over bent en dat je de grens trekt voor jezelf en ook voor ons. Ik vind gesponsorde artikelen niet zo storend en als het me niet interesseert lees ik het gewoon niet. Wat me wel stoort is als iemand meer advertorials online zet dan gewone artikelen. Je moet zorgen dat er een evenwicht blijft vind ik.

 13. Anouk

  Raak artikel! Blijft wel lastig vind ik wat nou wel/niet aanspreekt, maar zeker goed om een lijn te trekken. Hoewel het soms ook een uitdaging kan zijn om minder vanzelfsprekende merken wel aantrekkelijk te maken voor je lezers.

 14. Sophie

  Ik ben het met je eens. Het is niet altijd mogelijk om een passende advertorial te vinden, maar ik kan mij voorstellen dat sommigen het geld nodig hebben. In een tijdschrift zie je soms toch ook reclame die totaal niet bij het magazine past? Zo zie ik dat hoor! Dat artikel van Libresse; het past misschien wel een beetje bij je blog en ik vond dat je er een leuk verhaal van had gemaakt. Je kunt niet iedereen pleasen lieve Anne <3 Dat gezegd; ik ben het wel helemaal met je eens dat je niet alles klakkeloos kunt aannemen. Al die hoesjes, posters en dingen heb ik wel gezien. Tenzij je er echt iets bijzonders van weet te maken en het iedere keer weer anders kunt brengen natuurlijk 🙂

 15. wendy

  Ik ben het helemaal met je eens! Je levert op je blog ook iets persoonlijks en als je alleen maar advertorials en reviews schrijft mensen het persoonlijke stuk al snel missen

 16. Esther

  Goed dat je dit aangeeft! Ik ben aan het begin van mijn blog en krijg nu een paar samenwerkingen binnen, als het niet bij mij of mijn blog past gaat de samenwerking echt niet door! Mijn blog is mijn werkje en ik vind het heerlijk dat ik daar zelf over mag beslissen! Fijn artikel! Liefs

 17. Nicky

  Eerlijk gezegd hebben ze mij nog nooit iets aangeboden, en dat hoeft ook niet! Want ik blog voor mijn eigen fun, en voor de rest kan je enkel maar gelijk geven! En net dat maakt dat lezers (waaronder ik) je blog waarderen.

 18. Heel mooi geschreven! Nou zijn wij nog te klein om benaderd te worden, maar ik kan me heel goed voorstellen dat het op den duur te veel gaat worden 🙂

 19. Eline

  Wat een waar artikel! Ik word nu net benaderd door bedrijven en in het begin was het nogal overweldigend…opeens komen allemaal mensen op je af die iets van je willen en je weet zelf niet meer wat je wel en niet wilt. Mijn vriend zei toen ook: je wilt toch geen reclamebord worden en dat is zo waar! Nu sta ik weer met beide beentjes op de grond en ben ik weer lekker ouderwets kritisch!

 20. Esmée

  Goed dat je hierover schrijft. Ik probeer er steeds meer bij na te denken en te kiezen wat ik echt wil. Ik ben nooit mijn blog begonnen om te schrijven over tientallen telefoonhoesjes, dus waarom zou ik dat wel doen als ik het gratis ontvang of ervoor betaald krijg? x

 21. Lydia

  Mooi geschreven, ik ben het helemaal met je eens! Oh en hey, wat is je lay-out prachtig geworden!

 22. Mariëlle

  Wat een goed en eerlijk artikel Anne, lekker dicht bij jezelf en je blog blijven lijkt me het beste 🙂

 23. Mei Qi

  Wat heb je dat mooi geschreven. Alles wat je zegt, dat klopt. Net zoals laatst werd ik benaderd door een bedrijf maar het paste gewoon niet. Ik vond het geen leuk onderwerp om over te schrijven en voel ik me meer verplicht bij, terwijl bloggen juist een hobby is. Het moet geen verplichting worden door al die samenwerkingen en advertorials. Je moet ervan genieten en plezier van hebben.

 24. Nesrin

  Herkenbaar! Ik heb tot nu toe meer nee dan ja gezegd tegen bedrijven.

  Het is voor elke blogger anders. Ik kreeg om een gegeven moment genoeg van alle Primark openingen naar dit ligt dan ook aan mij, ik volg dan toevallig veel bloggers die naar zo een opening toe gaan.

 25. Goed stuk, ik vind dat je gelijk hebt! Ik doe het zelf ook af en toe, maar ik ben nog maar een kleine blogger en het is niet zo dat ik er door overspoeld word. Het is en blijft iets lastigs, want als ik dan iets aanneem, heb ik soms het gevoel dat ik er een beetje van profiteer ofzo. En inderdaad, vaak krijg je ook echt absurde voorstellen: zo werd mij eens gevraagd om over auto onderdelen te schrijven!

 26. Inspirerende tekst en fijn om te lezen 🙂 Ik ben nog maar beginnend dus ik heb dat probleem, alle geluk, nog niet. Ik blijf lekker onschuldig doorbloggen en genieten 🙂 Liefs! x

 27. Lys

  Helemaal gelijk! Je blog staat voor wat jij leuk vindt, en voor jou als persoon, dus dan is het maar normaal dat je enkel onderwerpen voorbij laat komen waar je zelf 100% achter staat. Zelf heb ik al verschillende samenwerkingen afgewezen omdat het enthousiasme voor mij er gewoon niet was. En daar gaat bloggen uiteindelijk ook om, of je er nu wat voor terug krijgt of niet: plezier hebben! 🙂

 28. Sophie

  Jaa zo mee eens. Ik kreeg laatst mijn eerste aanbod voor een modemerk. Aangezien ik niet over mode schrijf heb ik dat aanbod afgewezen. Voelde wel gek hoor om dat te doen gelijk de eerste keer al.

 29. Eva

  Ik ben het met je eens! Maar een paar dagen terug kreeg ik wel een mailtje van Webprint, ze boden me een foto aan op hout die ik eigenlijk al op veel blogs voorbij had zien komen. Nu blijkt dat ik ook andere dingen van hun site mag reviewen, dus ik denk dat ik nu over een (wat origineler) zelfontworpen notitieboekje ga schrijven! Dat is weer eens wat anders dan de zoveelste foto op hout of Canvas.

 30. Nadia

  Ik ben dit heel erg met je eens, canvassen krijg ik regelmatig aangeboden, maar ik heb al een keer over een canvas geschreven en verder heb ik nu niet de behoefte om weer over een canvas te schrijven. Al zijn verschillende nagellakcollecties weer wel heel fijn!

 31. Ise

  Goed geschreven! De canvasdoeken en telefoonhoesjes komen echt mijn neus uit..

 32. Shiralee

  Wat een fijne post! Je bent tenslotte begonnen met bloggen omdat jij het leuk vind niet wat een ander leuk vind. Kan me voorstellen dat er best wat op je af komt op een gegeven moment vooral als je net bent begonnen maar belangrijk: blijf bij jouw eigen waarden en normen!

 33. Anna

  Wauw, wat een goed stukje Anne! Het is ook wel heel gek om opeens dingen aangeboden te krijgen, terwijl bloggen ontstaat vanuit een passie en hobby. Ik krijg soms ook best vreemde aanbiedingen. Maar sommige dingen vind ik echt leuk en dan schrijf ik er ook over 🙂 X

 34. Helemaal met je eens! Soms lees ik dingen op een blog waarvan ik denk; huh, waarom heb je het daar opeens over. Oh, je hebt er betaald voor gekregen. Zucht. Dat is behoorlijk irritant! Het moet bij je blog passen vind ik!

 35. Melissa

  Goed artikel! Het is inderdaad leuk om free stuff te ontvangen voor je blog, maar het moet niet te ver gaan vind ik. Sommige bloggers krijgen inderdaad zo goed als alles gesponsord, van meubels tot kleding en van auto’s tot persreisjes. Heel leuk, maar ik denk dat ik zelf wel iets selectiever zou zijn!

 36. Mariska

  Dat heb je allemaal wel heel goed en mooi verwoord en ik vind dat je er ook gelijk in hebt. Je bent geen reclame bord, maar wat betreft een bedrag dat je krijgt denk ik er wel iets anders over.

  Het leven is duur, je hebt rekeningen etc. Als je geld krijgt voor een advertorial is dat door het ‘werk’ dat je doet. Een celebrity hoeft maar ergens te verschijnen en die krijgen bijvoorbeeld al dik betaald. Ik vind dat niet raar. Vind dat ieder bedrag is meegenomen (moet wel leuk blijven natuurlijk en niet voor de welbekende 25 euro 😉 )

 37. Sytse

  Yay! Wat een goed stukje. Ik twijfel wel eens en vraag mijn volgers op twitter wat ze er van zouden vinden. Na een handjevol reacties weet ik vaak wel of het iets is of juist niet. Ik wil (en jij duidelijk ook niet) mijn authenticiteit niet verliezen in prul die ik krijg om over te schrijven. Alleen als ik het tof vind, anders niet. Tenzij m’n Chanel dagcréme op is. Dan is ieder gesponsord artikel welkom (grapje natuurlijk, ik heb helemaal geen dagcréme nodig). X

 38. alexa

  Goed geschreven en helemaal mee eens! 10 canvas doeken heb je toch niks aan en dat is met alles zo en daarnaast moet het blog gerelateerd zijn vind ik want als het niet bij jou en je blog past waarom zou je het dan aannemen?

 39. Annelies

  Interessant en eerlijk artikeltje. Leerrijk om eens te lezen! Liefs

Geef een antwoord