Quick tip: van ketting naar armband

armband maken

Dit artikel durf ik gewoon geen ‘hack’ of ‘DIY’ te noemen, ZO simpel is het! Zelf loop ik regelmatig tegen hetzelfde probleem aan: dan zie ik een leuk kettinkje met een mooi hangertje, maar bestaat er geen armbandje van.. Ik draag al een lange tijd een kettinkje om mijn nek ter nagedachtenis aan mijn oma, dus wisselen wil ik liever niet. Armbandjes draag ik wel graag en vaak, dus kies ik er vaak voor om van kettinkjes armbandjes te maken! Ik dit artikel laat ik je zien hoe je van ketting naar armband gaat!

Zoals ik al zei: dit is ZO simpel. Toch kan ik me voorstellen dat je nog niet eerder op dit idee bent gekomen en het kettinkje (van je dromen, haha) hebt laten hangen. Vanaf nu hoeft dus niet meer! Als het dure kettinkjes zijn (of je vindt gemakkelijk een mooi bijpassend armbandje waar je het hangertje aan kan hangen) dan begrijp ik het, maar aangezien ik deze kettinkjes voor €1,79 bij Action scoorde.. Kon ik de gok wel nemen. En ja, hoe leuk zijn ze? Ik ben echt gek op zulke minimalistische sieraden. Ze lagen bij Action in het sieradenschap helemaal achterin, het was dus even zoeken maar ik heb wel twee super leuke varianten er uit gevist. Heel blij mee!

armband maken

armband maken

armband maken

armband maken

Meten

Je hebt niet veel nodig: hét kettinkje, een schaar(tje), tangetje of pincet en iets om de juiste maat van je pols te kunnen meten. Je kunt dit op verschillende manieren doen: 1. Je kunt het kettinkje om je pols leggen en afmeten hoelang je ‘m wilt hebben. Je knipt het kettinkje door op de plek waar de uiteinden van de kettinkjes elkaar kruisen. 2. Je kunt er ook voor kiezen een goed passend armbandje uit te leggen op tafel. Het kettinkje wat je gaat verkorten leg je er naast en knip je door op dezelfde lengte. 3. Als laatste kun je eerst je pols opmeten met een centimeter en vervolgens het kettinkje op dezelfde lengte (door ‘m naast de centimeter te leggen) af te knippen. Maar net wat je in huis of bij de hand hebt.

Drie verschillende manieren die eigenlijk op hetzelfde neer komen. Onthoud wel dat je het kettinkje beter te lang kan knippen dan te kort, inkorten kan ten slotte altijd! Kijk even wat voor sluiting je ketting heeft, bedenk van te voren of je eventuele verstelringetjes wilt behouden of niet. Ik heb er voor gekozen te meten op het kettinkje en de verstelringetjes op het einde in te korten (zie foto’s!).

armband maken

armband maken

armband maken

Armbandje maken

Om het sluitinkje (of de verstelringetjes, afhankelijk vanaf welke kant je het kettinkje hebt ingekort) weer terug aan het ‘nieuwe’ uiteinde te bevestigen, zet je je kleine schaartje dicht in het uiteindelijke ringetje van de sluiting. Als je vervolgens de schaar open doet (knipbeweging) kan je met een klein beetje kracht het ringetje openbuigen. als het ringetje open is kan je het kettinkje aan het ringetje hangen (écht, de foto’s zijn 10 keer duidelijker dan mijn verhaal). Met de pincet knijp je vervolgens het kleine ringetje weer dicht. Het uiteinde en de sluiting (of verstelringetjes) zitten nu weer aan elkaar. Je kunt nu je armbandje gewoon al om doen want je bent klaar! Kijk nog even of je de eventueel aanwezige verstelringetjes niet storend vindt en kort in waar mogelijk.

Mocht je een kettinkje hebben gekocht van een wat mindere kwaliteit (zoals mijn armbandjes van de Action), kun je de bedeltjes nog even lakken met transparante nagellak. Dan wordt de kleur wat langer behouden, succes! Heb jij wel eens een DIY gedaan van ketting naar armband?

Liefs,
anne