Stedentrip naar Nice: dit zijn must do’s!

Vorige maand bezocht ik met Stephen de Franse stad Nice. Een fijne stad met een ontspannen sfeer, heerlijke temperaturen én genoeg te beleven. Zonder ons al teveel in te lezen (ik was druk met mijn scriptie schrijven en onderneming) stapten we in het vliegtuig en vertrokken naar Nice. In dit artikel vertel ik je graag over onze bevindingen van de Franse kuststad.

Ga fietsen door Nice

Eén van de leukste dingen aan Nice vond ik fietsen. We huurden fietsen bij Vélo Bleu, dit zijn fietsen die je door de hele stad kunt pakken uit de rekken. Je vindt dit soort systemen vaker in grote steden en het is ontzettend handig. Op onze hotelkamer maakten we een account aan bij Vélo Bleu en koppelden een credit card. Bij een fietsenrek van Vélo Bleu bel je (gratis) naar een telefoonnummer waardoor er een fiets los klikt uit het slot. Handig! Het huren van deze fietsen is ontzettend goedkoop: het eerste half uur is gratis, het tweede half uur kost een euro en daarna kost de fiets je twee euro per uur. Wil je er helemaal een goedkoop uitje van maken? Dan check je voor het eerste half uur uit en pak je een nieuwe fiets uit het rek. Echter is het huren van fietsen bij Vélo Bleu zo goedkoop, dat ik zou adviseren om niet je route in te richten op de gratis fietsen. Voor die paar euro scoor je nergens anders een fiets!

Verder is Nice goed te bereiken met de fiets. Er zijn veel fietspaden en ook is het mogelijk om de hele boulevard af te fietsen. Met de fiets kom je net iets sneller van A naar B en ben je wat vrijer dan met het openbaar vervoer. Slaap je net iets buiten het centrum? Dan zijn fietsen ideaal om je dagelijks naar het centrum te vervoeren. Wij gebruikten de fiets om vanuit het centrum richting de haven te fietsen en langs de boulevard. Een ultiem vakantiegevoel beleefden we met de wind in onze haren langs het water, wat een heerlijk gevoel!

Bezoek Parc Phoenix

Net iets buiten het centrum vind je Parc Phoenix. Dit park is gevuld met diverse flora en fauna vanuit de omgeving en ook ver daar buiten. Het park ligt tegenover het vliegveld van Nice en bereik je gemakkelijk met de bus of de gloednieuwe tram die voor de deur stopt. In het park vind je een prachtige fontein, dieren zoals we die in Nederland in de kinderboerderij vinden (paardjes en geiten bijvoorbeeld), dieren zoals otters en maar ook wat meer tropische dieren. Denk bijvoorbeeld aan een kooi met verschillende papegaaien, maar ook aan een tropisch gedeelte met slangen en varanen. In het dierenpark bevindt zich namelijk een tropische koepel met allerlei planten die daar onder enorme warmte en hoge luchtvochtigheid groeien. Dit is één van de grootste subtropische ‘greenhouses’ van Europa met binnenin zes verschillende klimaten. Zo vind je er een vak met allerlei orchideeën, cactussen en monstera’s. Het park bezoek je voor vijf euro per persoon(!) en je bent er ruim een dagdeel zoet.

Wandelen langs de boulevard

Nice kenmerkt zich door de kilometerslange boulevard. Aan de ene zijde bevindt zich een kiezelstrand met verschillende strandtenten en aan de andere kant tref je prachtige palmbomen en (voornamelijk) hotels. Je kan er uren over wandelen, al raad ik je aan dit niet op het warmste moment van de dag te doen. Om de paar honderd meter bevindt zich een overkapt gedeelte waar je heerlijk kunt zitten op een bankje, maar daar lopen ook veel straatverkopers. Wanneer de zon op zijn hoogst staat, is er aan de boulevard weinig beschutting te vinden. Goed smeren dus! Vanaf het centrum loop je zo richting de boulevard en kan je uren genieten van de prachtige blauwe zee. Badkleding bij je? Neem dan een duik, het water is heerlijk!

Afkoeling vinden in Promenade du Paillon

Eén van de leukste dingen aan Nice vond ik Promenade du Paillon. Dit park is een groenstrook dwars door de stad. Het park wisselt grasvelden af met fonteinen waar je doorheen kunt lopen (dit heet Miroir d’eau – vertaald naar het Nederlands als ‘waterspiegel’). In de fontein blijft het water niet staan en gaan de fonteinen om en om af, waardoor het er ’s middags erg druk is met spelende kinderen. Verderop in het park bevindt zich nog een fontein met miststralen. Ontzettend leuk! Aan de zijkanten van het park bevinden zich diverse bomen en planten. Plof neer in het gras met een hapje en een drankje voor een ontspannen middag. Aanrader!

IJsjes bij Amorino

Deze tip is niet persé gericht op Nice, maar je vindt er wel een filiaal van Amorino. In Londen maakte ik kennis met Amorino en at ik er een ijsje in de vorm van een bloem. Toen de temperatuur opliep in Nice en we trek hadden in ijs, liepen we per ongeluk langs Amorino. Natuurlijk wilden we daar heel erg graag een ijsje eten. Niet alleen zien de ijsjes er prachtig uit in de vorm van een bloem, het ijs is ontzettend lekker en zacht. Je kunt veel smaken kiezen en zo creëer je zelf een heerlijke verfrissing! IJs van Amorino vind je ook in Parijs, Madrid, Lissabon, Barcelona, Milaan, Berlijn en dus Londen. Kortom, in vrijwel iedere grote stad van Europa kun je een heerlijk ijsje scoren in de vorm van een bloem!

Uitzicht over Nice vanaf Castle Hill

Ben ik de enige die bij Castle Hill direct het nummer Castle On A Hill van Ed Sheeran wil meezingen? Onderweg naar de berg in de stad Nice zong ik steeds “I’m on my way, driving at 90 down those country lanes”. 90 reden we niet (op de fiets) en Castle Hill ligt op loopafstand van de boulevard, maar het was wel een leuke afstand om af te leggen. Je kunt ervoor kiezen om Castle Hill te beklimmen langs alle trappen, maar ook mag je gratis gebruik maken van de lift IN de berg. Wij kozen voor het laatste, gezien de trappen vol in de zon stonden en het een aardige klim was. Mocht de temperatuur wat lager liggen, dan zou ik kiezen voor de trappen. De lift bracht ons naar een prachtig uitzichtpunt. Aan de ene kant keek je over zee richting de boulevard en aan de andere kant van de berg keek je over de haven van Nice. De chique schepen liggen daar allemaal naast elkaar, dus mocht je interesse daar liggen, dan geeft dat een heel gaaf gezicht. Bovenop Castle Hill bevinden zich bankjes, een speeltuin en een klein terrasje. Na de klim of een tijdje rondwandelen kun je daar dus heerlijk rondploffen. Een prachtig stuk natuur in een grote stad!

Vlucht, vervoer en overnachten

Nice is zeker een stad die ik zou aanraden. Mocht ik ooit in de gelegenheid zijn, dan zou ik de stad nog een keer willen bezoeken. We vlogen naar Nice vanaf Eindhoven met Transavia en konden vanaf het vliegveld met de bus naar het centrum. De vlucht duurde net wat korter dan 2 uur en met een half uur sta je vanaf het vliegveld in het centrum. Ons hotel bevond zich in een zijstraat van Avenue Jean Medecin, de grootste (en langste) winkelstraat van Nice. Hierdoor was alles voor ons te lopen en stonden we zo in het centrum en aan de boulevard.