Steigerhout een gebruikte look geven

Steigerhout een gebruikte look geven is iets wat ik al langere tijd wilde doen, maar niet wist hoe. Met steigerhout kun je ontzettend veel doen. Gemakkelijk tover je de houten planken om tot meubelen en woondecoratie. Steigerhout is stevig, heeft weinig onderhoud nodig en is ook nog eens ontzettend goedkoop. Wie wel eens in een bouwmarkt komt zal weten dat je vaak kunt kiezen uit gebruikt steigerhout, nieuw steigerhout en vaak wat tinten zoals grijs of wit. Dit steigerhout is al geschilderd voor je. Heel handig!

Gebruikt steigerhout is natuurlijk het allermooiste. Het vergrijsde hout, de verweerde look. Het hout heeft echt geleefd en in jouw huis zal dat het nogmaals gaan doen. Het brengt je interieur tot leven! Toch heeft gebruikt steigerhout een nadeel: geen enkele plank is hetzelfde. Dat is niet erg wanneer je niet veel hout nodig hebt, maar wanneer je een tafel wilt maken met ene mooi egaal blak, is gebruikt steigerhout misschien niet wat je zoekt.

Steigerhout van vurenhout is een stuk goedkoper en heeft bijna allemaal dezelfde uitstraling. Het nadeel er aan is dat je niet de stoere uitstraling hebt van verweerd hout. Waarschijnlijk wil je snel aan de slag met je hout, dus om je hout nu een jaar buiten neer te leggen is ook niet helemaal wat je wil gaan doen. Wel kun je steigerhout zelf gemakkelijk karakter geven met een paar hele simpele stappen!

steigerhout een gebruikte look geven

Wat heb je nodig?

  • Steirgerplanken van vurenhout
  • Schuurmachine en schuurpapier in korrel 60
  • Transparante verniswas
  • Vloeibare acrylpigmenten (Medium Oak – of midden eik – en Teak)
  • Impregneermiddel voor hout
  • Een grote kwast
  • Twee oude droge doeken
  • Een droge verfroller

Wat ga je doen?
Je begint met het zagen van je hout op de gewenste afmetingen. Vervolgens ga je met een schuurmachine met een grove korrel je hout schuren tot het zo glad mogelijk is. Vergeet de randen niet mee te nemen. Voor een mooi effect, bijvoorbeeld een tafel, rond je de randen mooi af zodat je blad of plank geen puntige hoeken meer heeft. Dit doe je door je schuurmachine schuin op de rand te zetten. Vervolgens beweeg je je schuurmachine schuin op de rand met de hoek mee. Zo rond je de hoek goed af.

Vervolgens neem je één oude droge doek en ontdoe je je plank van al het losse stof. Je kunt ook voorzichtig met de stofzuiger even langs de plank gaan, zo weet je zeker dat je geen houtsnippers meer hebt rondvliegen. Vervolgens ga je aan de slag met de transparante verniswas. Giet dit in een bakje of beker, houd er rekening mee dat je de verniswas gaat mengen en dat je dit in één keer wilt doen voor de hele oppervlakte, om kleurverschil te voorkomen.

De verniswas is transparant. Dat houd in dat als je dit op het houten oppervlak smeert, je daar niets van terugziet. Daarom ga je de was mengen met de vloeibare acrylpigmenten. Let op: de pigmenten zijn héél erg gepigmenteerd. Eén drupje is vaak al genoeg, twee drupjes zouden kunnen zorgen voor een te donkere kleur. Zorg altijd dat je de kleur even probeert op een stukje proefhout. Neem dus een vol glas transparante was en doe daar een twee druppels Teak in en één druppel Medium Oak. Deze combinatie zorgt voor een kleur zoals drijfhout heeft.

steigerhout een gebruikte look geven

Test je gekleurde was nu op een stuk hout dat niet je eindproduct gaat worden. Dit doe je met de stappen die je ook gaat gebruiken voor het grote project. Smeer met een grote platte kwast de was uit over het steigerhout. Niet schrikken! Dit is veel donkerder dan je uiteindelijke plank zal worden. Smeer de was goed uit en blijf smeren in de richting van de nerf. Eén kant op dus. Vergeet de randen niet!

Vervolgens neem je de tweede droge doek, dus niet de doek waar je stof mee hebt weggeveegd, en haal je de was weg van de plank. Je zult zien dat de nerven en knoesten ontzettend gaaf zichtbaar worden op de plank! Vind je de kleur nog te licht? Doe het dan nog een keer. Is het echt niet wat je had verwacht? Probeer dan een andere samenstelling in druppels acrylpigment. Hoe dikker de laag met was, hoe intenser de kleur zal worden. Opbouwen kan ook altijd.

steigerhout een gebruikte look geven

Laat de plank goed drogen volgens de gebruiksaanwijzing van de was. Als het hout gedroogd is, kun je met een droge verfroller aan de slag met het impregneermiddel. Ik gebruikte Woodseal Pro. Dit impregneermiddel is eigenlijk bedoeld voor buiten, maar dat biedt alleen maar extra bescherming voor binnen. Het impregneermiddel zorgt ervoor dat het hout geen vocht meer opneemt. Het middel vormt een ‘coat’ die water afstoot. Ontzettend fijn! Op de foto lijkt het trouwens of er een kleurverschil zit in het gewaste hout en in het hout met impregneermiddel. Dit is niet het geval. De planken waren allebei testplanken, dus hebben allebei een eigen samenstelling van de vloeibare pigmenten. Op de onderste plank is er links meer Teak gebruikt en rechts een stuk minder.

Je steigerhout is nu klaar en ziet eruit alsof het jaren is gebruikt in de botenindustrie. Niemand die ziet dat jij gisteren naar de bouwmarkt bent geweest voor een paar vurenhouten planken! Zo zie je maar dat steigerhout een gebruikte look geven eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is. Ik ben ontzettend blij met het resultaat!

Heb jij items van steigerhout in huis? En heb je dit zelfgemaakt of door iemand laten maken?

Liefs,
monday mood