Tips voor een vakantie op Zakynthos

zakynthos

Drie weken geleden ben ik op vakantie geweest naar Argassi, een dorpje op Zakynthos. Met name via Instagram kreeg ik een heleboel vragen of ik wat tips of andere dingetjes over mijn vakantie wilde delen. Natuurlijk! Dat vind ik alleen maar leuk! Ik schrijf dit artikel alleen op basis van mijn eigen ervaring en is met name gericht op het dorpje Argassi, maar ook op andere plaatsen waar ik ben geweest.

zakynthos

Eten en drinken

– Water drink je niet uit de kraan. Wij kochten sixpacks water, dat is goedkoper dan steeds een fles kopen. Een 1,5 liter fles kost ongeveer 90 cent en een sixpack €1,50. Wij hadden een appartementje met een koelkast, dus wij hadden koud water! Vergeet ook niet je tanden te poetsen met water uit de flessen.

– Veel van de gerechten die je zult eten zullen doordrenkt zijn van de olijfolie. Bij gerechten krijg je vaak pitabrood, een salade van sla, rode ui, tomaat en af en toe feta of komkommer. Natuurlijk ook met een scheut olijfolie. Aan het eind van je vakantie zou het zomaar zo kunnen zijn dat je geen tzatziki meer kunt zien..

– Uiteten gaan is vaak heel goedkoop. Veel restaurants hebben combinatiemenu’s van bijvoorbeeld een voor-, hoofd- en nagerecht voor €14,- of twee gerechten (bijvoorbeeld voor- en hoofdgerecht) voor €10,-. Een avondje eten kostte voor ons met z’n tweeën ongeveer €40,- per avond inclusief fooi. Als drinken namen wij meestal een ‘large water’ en deelden we een 1,5 liter fles water.

– Zoals je misschien wel bent gewend van andere vakantiebestemmingen zijn ook op Zakynthos horeca-medewerkers erg bezig met je hun tentje inlokken. Lachen, doorlopen en je eigen keuze maken!

– Mocht je een dagje in Argassi zijn, ga eten bij restaurant Syrtaki. Met name op zaterdag is dit een ontzettend leuk restaurant. De eerste avond dat wij hier aten werden we verrast met een Griekse avond gevuld met dans én borden gooien. Een echte Griekse belevenis. Sowieso is er op zaterdagavond in kleine dorpjes meer te doen dan op andere avonden.

– Niet specifiek voor Griekenland, Zakynthos of Argassi. Maar probeer verschillende gerechtjes te kiezen als je samen uit eten gaat. Dan kan je dubbel zoveel proeven en weet je de volgende keer wat je van de kaart kunt kiezen! Wij hebben trouwens elke avond bij een ander restaurant gegeten, behalve bij Syrtaki. Daar aten we de eerste en laatste avond (de foto hierboven is ook bij Syrtaki!).

zakynthos

Algemeen

– Laat ik maar naar het meest aparte van een vakantie op Zakynthos beginnen. Je mag geen wc-papier door het toilet spoelen. Bij iedere wc staat een extra prullenbakje waar je je wc-papier in kwijt kunt. Het is even wennen, maar ik kan je vertellen dat wanneer je thuis komt het heel apart voelt om het weer in het toilet te kunnen gooien.. De reden dat de Grieken dit doen en van je vragen is dat de leidingen op het eiland niet zo sterk zijn om wc-papier mee te kunnen spoelen en verwerken.

– Op dit moment (juni/juli 2015) is er nog niet veel te merken van de financiële problemen in Griekenland. Horecamedewerkers waren eigenlijk alleen maar blij dat je voor hun tentje koos, maar niemand probeerde van je te profiteren, door bijvoorbeeld drinken te blijven inschenken. Zo hebben wij het in ieder geval ervaren. Ik hoop dat dit zo blijft.

– Zorg voor voldoende contant geld. Wij hadden genoeg geld meegenomen om de hele vakantie mee door te kunnen, zodat wij op het eiland niet hoefden te pinnen. In het appartement hadden wij een kluis en hier stopten wij al ons geld in. We namen alleen mee wat wij nodig hadden voor die dag, dit ging voor ons prima.

– Ben je op zoek naar een rustige vakantie? Ga naar Argassi. Argassi is een klein dorpje wat voor ongeveer 90% uit hotels bestaat. Wij sliepen in appartementencomplex Maria Mare, een kleinschalig complex aan zee met zwembad. Het was er enorm rustig en dat kan ik wel waarderen als ik op vakantie ben. Wil je wat meer drukte en gezelligheid? Kies voor Laganas. Om het contrast weer te geven: in Argassi werden de kosten van je boodschappen berekent door middel van een rekenmachine, in Laganas was een McDonalds.

– Zakynthos-stad is een leuke stad om te bezoeken. Het stadje barst van de winkeltjes, terrasjes en andere gezelligheid. Wel is het een drukke stad en is het een havenstad. Er is meer boulevard dan strand.

zakynthos

To do

– Huur een auto! Een auto huren op Zakynthos is niet duur en het eiland is niet groot, je kunt gemakkelijk in een paar dagen het hele eiland zien. Ook met één dag een auto kom je al een heel eind. Orienteer je goed op wat je wilt betalen en kijk een beetje rond naar welke verhuurbedrijven veel auto’s hebben rondrijden. Wij kozen na een paar gesprekjes bij autoverhuurbedrijven voor Olympic en kregen een leuk autootje voor €35,- voor één dag. Bij de auto krijg je meestal wel een kaart, anders zijn deze in supermarkten te koop.

– Zakynthos te fiets is ook héél erg leuk. Voor €7,- per fiets huurden wij een dag fietsen waarmee wij van Argassi (het dorpje waar we zaten) naar Zakynthos-stad. In het verkeer gaan auto’s vrij ruim om fietsers heen en in het centrum ga je eigenlijk mee in het verkeer. Auto’s stoppen achter fietsers bij stoplichten of opstoppingen en halen je pas in zodra ze daar echt de ruimte voor hebben. Bij fietsen krijg je een slot, dus je kunt ‘m gerust even neerzetten en ergens wat eten.

– Het boeken van excursies en huren van auto’s, fietsen en andere dingen is goedkoper om bij een lokale onderneming te regelen, dan via je reisorganisatie. Het is natuurlijk wel wat vertrouwt om bij je eigen organisatie iets te boeken, maar je bent vaak duurder uit. Kijk rond en doe wat navraag voor je iets boekt, maar ook bij lokale zaken kan je prima terecht!

Ben jij wel eens op Zakynthos geweest? Herken jij deze tips? Of ga je deze zomer naar Zakynthos?