Tips voor een vakantie op Zakynthos

zakynthos

Drie weken geleden ben ik op vakantie geweest naar Argassi, een dorpje op Zakynthos. Met name via Instagram kreeg ik een heleboel vragen of ik wat tips of andere dingetjes over mijn vakantie wilde delen. Natuurlijk! Dat vind ik alleen maar leuk! Ik schrijf dit artikel alleen op basis van mijn eigen ervaring en is met name gericht op het dorpje Argassi, maar ook op andere plaatsen waar ik ben geweest.

zakynthos

Eten en drinken

– Water drink je niet uit de kraan. Wij kochten sixpacks water, dat is goedkoper dan steeds een fles kopen. Een 1,5 liter fles kost ongeveer 90 cent en een sixpack €1,50. Wij hadden een appartementje met een koelkast, dus wij hadden koud water! Vergeet ook niet je tanden te poetsen met water uit de flessen.

– Veel van de gerechten die je zult eten zullen doordrenkt zijn van de olijfolie. Bij gerechten krijg je vaak pitabrood, een salade van sla, rode ui, tomaat en af en toe feta of komkommer. Natuurlijk ook met een scheut olijfolie. Aan het eind van je vakantie zou het zomaar zo kunnen zijn dat je geen tzatziki meer kunt zien..

– Uiteten gaan is vaak heel goedkoop. Veel restaurants hebben combinatiemenu’s van bijvoorbeeld een voor-, hoofd- en nagerecht voor €14,- of twee gerechten (bijvoorbeeld voor- en hoofdgerecht) voor €10,-. Een avondje eten kostte voor ons met z’n tweeën ongeveer €40,- per avond inclusief fooi. Als drinken namen wij meestal een ‘large water’ en deelden we een 1,5 liter fles water.

– Zoals je misschien wel bent gewend van andere vakantiebestemmingen zijn ook op Zakynthos horeca-medewerkers erg bezig met je hun tentje inlokken. Lachen, doorlopen en je eigen keuze maken!

– Mocht je een dagje in Argassi zijn, ga eten bij restaurant Syrtaki. Met name op zaterdag is dit een ontzettend leuk restaurant. De eerste avond dat wij hier aten werden we verrast met een Griekse avond gevuld met dans én borden gooien. Een echte Griekse belevenis. Sowieso is er op zaterdagavond in kleine dorpjes meer te doen dan op andere avonden.

– Niet specifiek voor Griekenland, Zakynthos of Argassi. Maar probeer verschillende gerechtjes te kiezen als je samen uit eten gaat. Dan kan je dubbel zoveel proeven en weet je de volgende keer wat je van de kaart kunt kiezen! Wij hebben trouwens elke avond bij een ander restaurant gegeten, behalve bij Syrtaki. Daar aten we de eerste en laatste avond (de foto hierboven is ook bij Syrtaki!).

zakynthos

Algemeen

– Laat ik maar naar het meest aparte van een vakantie op Zakynthos beginnen. Je mag geen wc-papier door het toilet spoelen. Bij iedere wc staat een extra prullenbakje waar je je wc-papier in kwijt kunt. Het is even wennen, maar ik kan je vertellen dat wanneer je thuis komt het heel apart voelt om het weer in het toilet te kunnen gooien.. De reden dat de Grieken dit doen en van je vragen is dat de leidingen op het eiland niet zo sterk zijn om wc-papier mee te kunnen spoelen en verwerken.

– Op dit moment (juni/juli 2015) is er nog niet veel te merken van de financiële problemen in Griekenland. Horecamedewerkers waren eigenlijk alleen maar blij dat je voor hun tentje koos, maar niemand probeerde van je te profiteren, door bijvoorbeeld drinken te blijven inschenken. Zo hebben wij het in ieder geval ervaren. Ik hoop dat dit zo blijft.

– Zorg voor voldoende contant geld. Wij hadden genoeg geld meegenomen om de hele vakantie mee door te kunnen, zodat wij op het eiland niet hoefden te pinnen. In het appartement hadden wij een kluis en hier stopten wij al ons geld in. We namen alleen mee wat wij nodig hadden voor die dag, dit ging voor ons prima.

– Ben je op zoek naar een rustige vakantie? Ga naar Argassi. Argassi is een klein dorpje wat voor ongeveer 90% uit hotels bestaat. Wij sliepen in appartementencomplex Maria Mare, een kleinschalig complex aan zee met zwembad. Het was er enorm rustig en dat kan ik wel waarderen als ik op vakantie ben. Wil je wat meer drukte en gezelligheid? Kies voor Laganas. Om het contrast weer te geven: in Argassi werden de kosten van je boodschappen berekent door middel van een rekenmachine, in Laganas was een McDonalds.

– Zakynthos-stad is een leuke stad om te bezoeken. Het stadje barst van de winkeltjes, terrasjes en andere gezelligheid. Wel is het een drukke stad en is het een havenstad. Er is meer boulevard dan strand.

zakynthos

To do

– Huur een auto! Een auto huren op Zakynthos is niet duur en het eiland is niet groot, je kunt gemakkelijk in een paar dagen het hele eiland zien. Ook met één dag een auto kom je al een heel eind. Orienteer je goed op wat je wilt betalen en kijk een beetje rond naar welke verhuurbedrijven veel auto’s hebben rondrijden. Wij kozen na een paar gesprekjes bij autoverhuurbedrijven voor Olympic en kregen een leuk autootje voor €35,- voor één dag. Bij de auto krijg je meestal wel een kaart, anders zijn deze in supermarkten te koop.

– Zakynthos te fiets is ook héél erg leuk. Voor €7,- per fiets huurden wij een dag fietsen waarmee wij van Argassi (het dorpje waar we zaten) naar Zakynthos-stad. In het verkeer gaan auto’s vrij ruim om fietsers heen en in het centrum ga je eigenlijk mee in het verkeer. Auto’s stoppen achter fietsers bij stoplichten of opstoppingen en halen je pas in zodra ze daar echt de ruimte voor hebben. Bij fietsen krijg je een slot, dus je kunt ‘m gerust even neerzetten en ergens wat eten.

– Het boeken van excursies en huren van auto’s, fietsen en andere dingen is goedkoper om bij een lokale onderneming te regelen, dan via je reisorganisatie. Het is natuurlijk wel wat vertrouwt om bij je eigen organisatie iets te boeken, maar je bent vaak duurder uit. Kijk rond en doe wat navraag voor je iets boekt, maar ook bij lokale zaken kan je prima terecht!

Ben jij wel eens op Zakynthos geweest? Herken jij deze tips? Of ga je deze zomer naar Zakynthos?

Dit bericht heeft 43 reacties

 1. Anne

  Leuk om dit te lezen, ik ben vorige zomer ook in Argassi geweest! Fijn is het er hè?

 2. Marion

  Dit zijn echt hele goede tips! Ik zou bijna direct een vakantie daarheen boeken. Dat zwembad met die zee op de achtergrond is toch ook werkelijk heerlijk of niet dan! Ik droom helemaal weg hier.

 3. Linda

  Wat een leuke en praktische tips! 🙂
  Ik ben nog nooit op Zakynthos geweest maar wel in Griekenland zelf (twee jaar geleden); het wc-papier thuis weer in de wc gooien was voor mij ook weer heel erg wennen haha, grappig dat jij dat ook zo ervaren hebt! Ik zou graag nog eens teruggaan naar Griekenland, ik vond het echt prachtig! Heel veel cultuur en oudheid ook – ik was met een studiereis toen met mijn studie geschiedenis, dus dat was voor mij echt heel erg leuk 🙂

 4. Dita

  Wat een handige tips. Wij willen heel graag eens naar Griekenland. Het liefst om te gaan zeilen daar

 5. Dagmar

  Aaah zo leuk om deze tips te lezen, lijkt net alsof ik weer even terug ga naar het mooie eiland <3 Haha ja die wc's waren vreemd, dat was ik alweer vergeten, zo grappig xD

 6. Sandra

  Handige tips! Ik krijg echt weer even dat Griekenland gevoel terug. Blijft fantastisch! Echt een heerlijk relaxed sfeertje. Alleen fietsen zou ik echt niet durven daar. Alle 3 de keren dat ik in Griekenland was reden ze als idioten. :’)

 7. Emily

  Leuk artikel, misschien wel een leuk reisje voor volgend jaar, als dit nog mogelijk is natuurlijk. Ik vind Griekenland sowieso een geweldig land, we zijn er vroeger enkele keren naar toe geweest met name Rhodos en Kreta. Wat een sfeer en het is er zo gezellig! Jammer dat dit nu allemaal moet gebeuren daar…

 8. Justine

  Wat een handige tips! Ik ga niet naar Griekenland deze zomer, maar wil wel nog een keertje gaan. Ben er een aantal jaar terug geweest en het was zo leuk! Jammer van de crisis en alle ophef nu…

 9. Lynda

  Wat grappig, ik en mijn vriend zijn afgelopen maandag net terug gekomen uit argassi. Ook wij hebben 0,0 gemerkt van de criris, hebben zelfs nog gewoon gepint, de media in NL doet net alsof het overal te merken is, maar dit blijkt vooral in de binnenlanden (bijv. Athene). Leuk artikel en blijf zeker langskomen op je blog

 10. Ik ben jaren geleden in Agios Nikolaos geweest. Ik vond Zakynthos echt een mooi en bijzonder eiland, en ik ben totaal wel een keer of 5 in Griekenland geweest!

 11. Manon

  Wat een leuk artikel, en mooie foto’s! Griekenland lijkt me echt een toffe vakantiebestemming!

 12. Frauke

  Handige tips! Zakynthos lijkt mij erg leuk, al zou ik nu niet zo snel naar Griekenland durven gaan omwille van de problemen daar dus. En omdat ik dus écht geen fan ben van Grieks eten, haha. Maar het eiland op zich lijkt me wel echt prachtig en het ziet er ook heerlijk rustgevend uit! Wat bizar trouwens dat je geen toiletpapier in het toilet mag doen, daar zou ik toch even aan moeten wennen haha. Ik poets mijn tanden trouwens wel altijd met het niet-drinkbaar-water, je slikt dat toch niet in! X

 13. femke

  Naar dit artikel keek ik echt uit, super leuk geschreven. En ik heb er zeker wat aan!! Ik ga zeker het restaurantje opzoeken. Maar wel een rare gedachten van dat toilet papier, ik ben benieuwd.

 14. Anouk

  Ah Griekenland is sowieso mijn favoriete vakantiebestemming! Heerlijk iedere avond uit eten, en bij gebrek aan een rijbewijs verken ik de eilanden meestal per squad of scooter. Ook erg leuk!

 15. Roos

  Wat leuk om te lezen! Zo’n vakantie lijkt me ook heerlijk 🙂 X

 16. Iep

  Wat een super leuk artikel zeg! Love it!
  Liefs Iep

 17. Leuke en handige tips ! Door de foto’s krijg ik al helemaal zin om er zelf ook heen te gaan!

 18. Rianca

  Fijne tips! Ik kijk er echt naar uit om een keer een vakantie te boeken naar Zakynthos.

 19. anneleen

  Wat een handige tips! En zo leuk dat het uit eten gaan daar zo goedkoop is 🙂 hier betaal je al snel het dubbele, als het niet meer is…

 20. Linda

  Fijne tips, maar het is dan ook een super mooi én leuk eiland!

 21. Léonie

  Ik ben nog nooit op Zakynthos geweest maar het lijkt mij echt een prachtig eiland. Ik ga in Augustus 10 dagen met mijn vriend naar Kreta. Hopelijk is er dan ook niks te merken van de crisis, maar aangezien wij in een all inclusive hotel zitten zullen we minder last hebben van die restaurantjes. Ik kan niet wachten tot al het lekkere Griekse eten! <3

 22. Anna

  Wat een leuk artikel! Heel veel dingen komen me erg bekend voor, in Portugal bijvoorbeeld mag je het wc-papier ook niet doorspoelen. Maar Griekenland staat al langere tijd heel hoog op mijn lijstje!

 23. Lisa

  Jaaaaa, dit artikel vind ik heel leuk! Ik ga zelf deze vakantie ook naar Zakynthos en ik heb via jouw instagram wat tips gevraagd. Supertof dat je hier een artikel over hebt gemaakt! Dankjewel :).

 24. Charlotte

  Heel leuk artikel! Ik vind je vakantiefoto’s ook echt allemaal wauwie! 🙂 Geeft me meteen zin om te vertrekken.
  1 tip wel, meer algemeen: wat me vaak bij bloggers opvalt, maar waar ik me énorm aan kan storen zijn dt-fouten. Om een of andere reden vallen die me altijd meteen op (bij gelijk wie hoor, als ze er zijn), en daardoor verlies ik soms de aandacht bij het lezen. Dat geldt waarschijnlijk lang niet voor iedereen, maar persoonlijk kan ik me er wel aan storen (en vermoedelijk ben ik niet de enige). Niet in de zin dat ik stop met lezen, maar toch. Dus, vandaar deze tip: let er een beetje voor op. Dit is helemaal niet slecht bedoeld hoor (iedereen maakt fouten, en zeker fouten als deze ;)), dus vat dit niet op als een negatieve reactie! Ik lees je blog enorm graag, je artikels behoren vaak tot mijn favorieten. Het is meer een goedbedoelde tip. 🙂

 25. Lisanne

  Super fijn artikel, dankje! Ik ga over iets meer dan een weekje naar Argassi. Zóveel zin in! 😀

 26. Mij lijkt Zakynthos ook erg leuk! Deze zomer ben ik naar Ameland geweest. Ook leuk, maar wel minder warm haha.

 27. Kelly

  Wat super leuk!! Ik ga in het najaar naar Zakynthos, maar dan naar de badplaats Laganas! Leuk om daar ook iets over te lezen!

 28. Cindy

  Wij zijn op Kreta en Samos geweest en hadden in de planning staan om dit jaar weer naar Griekenland te gaan, al weten we niet welk eiland… We hebben nog twee maanden bedenktijd, maar Zakynthos lijkt me ook heerlijk zeg!

 29. Lifesabout

  Griekse salade….je kunt mij er wakker voor maken! Fijne tips, dank je wel!

 30. Ik ben nog nooit op zakynthos geweest, maar dit zijn universele tips denk ik! Ik vind het zo vervelend als die verkopers naar je gaan schreeuwen. Lachen en doorlopen is inderdaad de beste tactiek.

 31. Femke

  Hey Anne,

  Heb jij trouwens een reisgids meegenomen van Zakynthos of iets van een gids met een kaart, restaurantjes of andere dingen erin? Zo ja waar heb je die gekocht? Ben de afgelopen dagen volop aan het zoeken ernaar, maar zonder resultaat….

  Groetjes Femke

 32. Rianne

  Dat van het wc-papier is wel heel apart, haha. Maar Zakynthos lijkt me wel een heel mooi eiland!

 33. Sander

  Wij zitten nu op Zakynthos, in Alykes tot 10 aug. en in het hoogseizoen was de auto voor 7 dagen al bijna 500 euro. Wij hadden een 80cc quad gehuurd voor 210 euro maar kwamen daarmee de berg niet op! Toen naar Laganas gereden en daar “wat” sterkers gehaald (motorfiets). Gelukkig voor dezelfde prijs gekregen.

  Laganas is overigens echt heel Brits, toeristisch en volgens mij echt alleen een uitgaansstad.
  Winkelpersoneel durft daar ’s avonds niet alleen in de winkel te staan.

  Verder is het een prachtig eiland met geweldige natuur en raad ik je ook zeker aan om de boottochtjes te doen via lokale aanbieders (genoeg te vinden). Via de reisorganisatie waten we 60 euro voor 2 personen kwijt, lokaal 30 euro.

  Verder navigeren wij met de telefoon en de offline app Here en dat gaat tot nu toe prima. Vooraf hadden we al wat te bezoeken locaties opgezocht en hier rijden ee ook gewoon veel rond, alleen de bergwegen zijn soms erg stijl met vlak voor het rechter wordt een stopbord, dat kan even eng zijn 🙂

Geef een antwoord