Twee maanden samenwonen, hoe is het nu?

samenwonen

Eind maart vonden Stephen en ik een huisje waar we vrij snel in konden trekken (lees hier er meer over), dus wonen we nu ongeveer twee maanden samen. Tijd om een update te geven over hoe het gaat, hoe we het vinden en waar we allemaal mee bezig zijn!

Huurhuis
We vonden een huisje waar vrij weinig aan gedaan hoefde te worden. Top! Stephen en ik konden – na een dag schilderen – er zo in en maakten er al vrij snel ons eigen huis in. Klein detail over het hoofd gezien: we waren nog niet officieel ingeschreven op dit adres. Na bijna 1,5 maand touwtrekken met de gemeente is alles opgelost. Het was even afwachten en regelen, maar uiteindelijk is alles met behulp van de gemeente en huurbaas helemaal opgelost. We wonen er nu écht echt. We hebben het helemaal ingericht zoals we dat zelf wilden en thuiskomen voelt echt als thuis. Nog een paar dingetjes aanpassen en dan is het helemaal af, al zullen we dan wel weer iets nieuws verzinnen om aan te passen..

Gezelligheid
Het is zo gezellig om samen te wonen! Eerlijk is eerlijk, voor we hier woonden zagen we elkaar zo’n vijf-zes dagen in de week. En dan bedoel ik niet dat we de hele dag op elkaars lip zaten, maar wel bijvoorbeeld maandagavond, dinsdagochtend, woensdag, donderdagavond, enzovoort. Nu we samenwonen hoeven we niet echt meer af te spreken maar zijn we gewoon samen. Echt tijd maken voor elkaar is dan wel anders, als je ‘afspreekt’ met je vriendje (of vriendin) dan maak je tijd om samen te zijn, nu doen we ons eigen ding maar zien we elkaar nog steeds. Zo tik ik blogjes, speelt Stephen graag spelletjes maar is er altijd ruimte voor een kopje thee tussendoor.

Stephen en ik hebben gemerkt dat leuke dingen doen heel belangrijk is. Eigenlijk ging dat bij ons vanzelf en zien wij alle dingen doen, als leuke dingen doen. Maar doordat we dus heel erg ons eigen gang gaan (drukke baan, veeleisende studie, hobby’s, vrienden) is het wel heel leuk om iets leuks te ondernemen. Zo gaan we graag ergens een hapje eten, bezoeken we een stad, een winkel of gaan er een dagje tussenuit. Super gezellig! Tipje dus van ons: hoe leuk het samenwonen ook al is, maak het nog leuker door gezellige dingen te doen!

samenwonen

Kosten
De hoofdreden dat wij zijn gaan samenwonen is dat wij er aan toe waren, toevallig kwam er heel snel iets op ons pad terwijl wij voorzichtig aan het zoeken waren. Daarnaast is een leuke bijkomstigheid dat het leven een stukje goedkoper is geworden! Denk aan de huur en boodschappen.. Dat deel je allemaal! Voor mij scheelt het in ieder gevoel een heleboel. In mijn studentenhuis betaalde ik meer voor een kamer van 13m2, dan nu voor een heel eigen huisje!

Op jezelf wonen
Ik ben zo blij dat ik eerst een tijdje op mezelf heb gewoond, voor ik samen ging wonen met Stephen. Als je nog thuis woont denk je dat het allemaal wel lukt met boodschappen doen, je koelkast verzorgen, omgaan met geld, omgaan met dingen die stuk gaan en verzekeringen. Zodra je op jezelf woont en over alles moet nadenken (wat eet ik zondag als de supermarkt dicht is?, hoe kom ik de hele maand uit met mijn geld? en hoelang kan ik een zakje aardappels bewaren? Haha!). Ik ben van alles al tegengekomen, iets wat ik dacht te kunnen bewaren wat ging schimmelen, voor een dichte supermarkt staan en aan het eind van de maand met een lege portemonnee gezeten. Ook leerde ik mijn kamer netjes houden, schoonmaken en alles onder controle houden.

Als ik direct uit thuis samen was gaan wonen had ik dat allemaal hier moeten leren, van Stephen dus eigenlijk. Gelukkig was ik bij voorbaat al ‘zelfstandiger’ door het op mezelf wonen en ik zou het dan ook iedereen aanraden. Niet alleen omdat je dan een stuk zelfstandigheid creëert, maar ook omdat het als het goed is een moment is wat niet meer terugkomt. Alleen als je jong bent is er als het goed is een moment in je leven dat je de kans hebt om op jezelf te wonen. Daarna vind je als het goed is iemand waarmee je een huisje kunt delen, dus neem die kans!

samenwonen

Delen
We delen nu een heleboel! Een schoenenkast, het toilet, de afwas, een douche, en de was en elkaars rotzooi. Bedenk goed of je dat wilt! We overleggen heel veel met elkaar en stemmen een boel met elkaar af. We proberen dingen zoals post en kleding gescheiden te houden, maar de was en afwas doe je gewoon van elkaar. Hier gaat het in ieder geval goed. De ene keer doen we het samen, de andere keer ben ik een dag extra vrij en maak ik alles schoon of andersom.

Daarnaast, aan de nieuwsgierige aagjes onder ons.. Er waren vrij veel teleurgestelde reacties over dat ik geen roomtour laat zien. Er waren zelfs reacties van meiden die denken dat ik het één en ander verberg. Maar ik vind dat ik hier mijn eigen mening in heb en mijn eigen keuze. Ik heb besloten om mijn huis niet te delen omdat ik het niet fijn vindt dat open en bloot op internet staat wat voor dingen ik in huis heb staan. Via Instagram zien jullie genoeg leuke hoekjes en daar kan je vast zelf een mooi beeld van creëren! Oh, ben je nu echt benieuwd? Als je me eens tegenkomt kun je gewoon om een plaatje vragen en laat ik met veel plezier en liefde ons huisje zien!

Hoe denk jij over samenwonen?