Verplicht voelen om te bloggen

verplicht voelen om te bloggen

Toen ik begon met mijn blog ben ik gelijk begonnen met een ritme waarop ik een artikel plaatste. Een periode plaatste ik twee artikelen per dag en zelfs eventjes drie per dag. Nu zit ik (gelukkig) weer op één artikel per dag en ben ik op een punt gekomen dat ik mijn blog kon loslaten en soms een dagje fijn kan nemen. Maar hoe doe je dat? En waarom?

Waarom
Waarom zou je je verplicht voelen? Omdat je het aan je volgers ‘beloofd’ hebt? Vergeet niet dat je blog je hobby is hè. Oké, misschien verdien je er wat mee, maar het is begonnen als hobby en dat zal het hoogstwaarschijnlijk ook blijven. Je lezeressen komen jouw blog elke dag bezoeken, ze zullen het hoogstens jammer vinden dat er niks nieuws te lezen is, maar ze zullen er niet wakker van liggen. De enige die dat doet ben jij en dat is zonde van je nachtrust.

Als ik zie dat een blogger op een dag geen artikel heeft gepost, dan kom ik gewoon een paar keer terug om te zien of er nu wel wat staat. Of ik check Twitter even of de blogger in kwestie een Tweet heeft verstuurd waarom er geen artikel is of iets dergelijks. Als een blogger meerdere dagen achter elkaar post, terwijl ik dat gewend ben, dan kom ik gewoon na een paar dagen weer terug en kan ik eventuele blogposts weer bij lezen.

Door wie voel je je verplicht?
Door je volgers? Of door jezelf? Ik vind het zelf ook jammer als ik op een dag geen artikel heb. Op zo’n dag mis ik de (nieuwe) interactie met bezoekers, laten we eerlijk zijn – de helft van mijn bezoekers en ik vind het gewoon jammer dat er een gat van een dag is. Maar laat je alsjeblieft niet verplicht voelen. Bloggen moet leuk blijven en als je jezelf gaat verplichten tot het schrijven van artikelen, wordt niemand daar vrolijk van.

Niemand heeft iets aan geforceerde blogposts en zo verlies je misschien wel de ware kracht van je blog. Die ware kracht ben jij. Jij bent degene die de mooie foto’s maakt, of degene met de leuke persoonlijkheid of belevenissen waar lezeressen dagelijks voor terug komen. Dat is belangrijk om te onthouden en je daaraan te houden. Kwaliteit boven kwantiteit.

Let it goooo
Het laatste en enige advies wat ik je kan geven, let it go. En dan wel op het deuntje van Frozen alsjeblieft. Want als je niet kan loslaten om elke dag iets te posten, gaat dat op een dag als verplichting voelen. Waar je je wel verplicht tot zou moeten voelen? Produceren van leuke artikelen waar jij je fijn bij voelt, op momenten dat het jou uitkomt. De rest is bijzaak.

Voel jij de welbekende verplichting om te bloggen? Of ergens anders toe?

Dit bericht heeft 68 reacties

 1. Justine

  Ah goed geschreven Anne! Je ziet echt dat het in de bloggerswereld zo gaat idd. Bloggers verontschuldigen zich meteen als er een keer niks staat, terwijl het idd geen verplichting is. Het moet leuk blijven, dat is het belangrijkst!

 2. chucky1012

  Goed dat je het over dit onderwerp hebt.
  Niet is verplicht je kan iets posten wanneer jezelf tijd hebt.
  Het moet wel leuk blijven en velen studeren en hebben het vaak ook druk met andere dingen……
  Ik kom graag op je blog!

  Xoxo

 3. Lucinda

  Ik zat er gisterenavond nog over na te denken. Ik plaats nu al 3,5 maand elke dag een blogpost zonder een dag te hebben gemist en voor wie doe ik dat nou? Toch wel mezelf, omdat ik wil bewijzen dat ik dit kan naast m’n baan. Toch zal er nooit iets online komen waar ik niet voor de volle 100% achter sta. xxx Lucinda

 4. Heel herkenbaar onderwerp ;). Tuurlijk zou het alleen maar leuk moeten zijn en zou het niet uit moeten maken, maar toch hebben we dat allemaal wel een beetje ;). Er wordt een nieuwe post verwacht, mensen komen kijken en ze vinden er niets … dat vind ik niet zo’n fijn gevoel. Maar ook is sla wel eens een dagje (of 2, omdat ik om de dag blog) over :D.

 5. sophie

  Gelukkig voel ik me niet verplicht altijd iets te posten. Wel probeer ik minimaal 2x per week een artikel te schrijven en vaak komt er dan nog eentje bij omdat het zo’n kick is om te zien dat er bezoekers (en evt. Reacties) zijn gekomen. Het is zo fijn als je werk gewaardeerd wordt 🙂

 6. Ja ik voel mij zeker wel eens verplicht. Maar vooral omdat ik het zelf prettig vind om een ritme te hebben. Nu kan ik door privé omstandigheden niet meer elke dag bloggen en dat vInd ik toch jammer. Dit heb ik laten weten door middel van een artikel en daar reageerden gelukkig iedereen heel lief op. Toch hoop ik asap weer gewoon elke dag een artikel te kunnen plaatsen.
  X

 7. Frauke

  So true! Het is echt niet goed om bloggen als een verplichting te zien. Oké, als het je beroep is vind ik wel dat je moet proberen op voorhand te werken/regelmatig te bloggen, maar zeker voor wie het als hobby doet is het alleen maar belachelijk om je gedwongen te voelen :D. Wij bloggen 4x per week omdat elke dag gewoon niet haalbaar is, en dat werkt helemaal prima. Mensen gaan echt niet weg omdat je een dag niks post! X

 8. True! Als je jezelf verplicht dan werk je eigenlijk al tegen je natuur in.

  Een artikel plaatsen moet voortkomen uit een gedachte, inspiratie, uit het feit dat je iets wilt delen.

  Leuk geschreven weer!

 9. Dagmar

  Wauw top artikel! So true, van een verplichting wordt niemand beter <3

 10. Je hebt groot gelijk. Gisterenavond had ik weinig tijd en was ik snel nog een artikel ineen aan het flansen dat vandaag online zou moeten komen. Het was bijna klaar, alleen had ik nog geen bijpassande afbeelding, en die wilde ik ook snel ineen flansen… En toen besefte ik plots dat ik daar helemaal geen zin ik had en dat mijn artikel kwalitatief niet goed was, en toen heb ik tegen mezelf gezegd: ‘waarom doe ik dit nu, ik heb er geen zin in’ en heb het losgelaten. Ik blog heel graag en als ik elke dag vrij zou hebben zou ik elke dag een leuk artikel online plaatsen. Maar ik heb het nu zo druk dat ik na een hele dag stage gewoon geen zin meer heb om elke avond nog een artikel te zitten schrijven.

 11. Simone

  Goed van je Anne , dat je het zo los kunt laten. Ik kan dat ook wel redelijk goed, al word ik wel onrustig als ik weet dat er niets klaar staat voor de volgende dag.

 12. Ik blog nog niet zo lang, maar ook ik heb er soms geen tijd voor. Vervolgens zit ik om 12u nog een artikel te schrijven…. Hier kan ik nog wat van leren dus hihi

 13. Bente

  Gelukkig niet! Ik post 3 blogs per week en dat is voor mij een heel fijn aantal. Ik heb altijd wel wat om over te schrijven en kan het goed combineren naast mijn full time baan 🙂

 14. Saskia

  Inderdaad, beter een goede post om de dag, dan een slordige post die zonder enige zorg online is gegooid.
  Kwaliteit boven kwantiteit 🙂

  En soms is het gewoon lekker social media, blog of andere online zaken uit te schakelen. Zo voor even…

 15. Svenja

  In het begin vond ik het ook lastig om mijn blog los te laten. Maar gelukkig kan ik dat ondertussen wel. Soms gaan andere dingen zoals mijn studie nu eenmaal voor. Bloggen is echt mijn grote liefde geworden, maar het hoort natuurlijk niet ten kosten van alles te gaan.

 16. Mariska

  Dit is nu precies het artikel, waar ik op dit moment zit. Zelf voel ik mij enigszins verplicht omdat ik een doel voor ogen heb met mijn blog. Maar door mijn fulltime baan en door mijn sociale leven wordt dat de laatste tijd wat lastiger allemaal. Dus ik heb precies, zoals jij het verwoord hebt in je artikel, dat gedaan.. het los laten van die gedachte 🙂 heel toevallig om dit zo te lezen vandaag, haha!

 17. Dhini

  Als ik tijd heb, dan kan ik meerdere artikel per dag maar als niet dan een per dag is genoeg en van te voren schrijven is ook handig.

 18. Anita

  Daarom besloot ik 2 weken geleden dat ik om de dag ga bloggen. Kwaliteit gaat idd boven kwantiteit. Vrije tijd en leuke dingen doen geven je soms meer inspiratie dan dat je continu achter het scherm zit.

 19. Kim

  Wat een fijne tips en je schrijft heel erg mooi. Je hebt inderdaad gelijk. Soms is loslaten goed.

 20. Angela

  Ik heb het nu zo druk dat ik op twee vaste dagen in de week post, dat was even moeilijk,maar inderdaad: Let it gooo, let it gooohoooo!

 21. Stella

  Fijn artikel. Ik heb nog lang niet zo’n groot blog als jij, maar ik heb wel altijd een beetje het gevoel dat ik me moet verantwoorden als het ‘even niet lukt allemaal’. Ik vind jouw blog echt ontzettend leuk, je plaatst altijd leuke artikelen en ze komen allemaal op het juiste moment; of er nou twee of zes dagen tussen zitten. Keep it up (: Liefs!

 22. Gwen

  Same here, ik begon ooit met elke dag een blogpost, maar toen ik zwanger werd (en moe en misselijk) werd dat minder. Dat ritme van nu elke wk 4 of 5 blogs online vind ik heerlijk en blijft voorlopig zo. Sterker nog: de periode na de bevalling straks staat er maar om de drie dagen iets ingepland. So be it, belangrijkere zaken aan mijn hoofd 😉

 23. Annemijn

  Dit artikel had ik echt even nodig! En sluit mooi aan bij mijn eigen artikel van vandaag

 24. Sophie

  Nu heb ik dus de hele ochtend Let is Goooooo in mijn hoofd :’) Maar ik snap helemaal wat je bedoelt! Ik vind het soms lastig, maar heb me er tegenwoordig wel bij neergelegd. School gaat voor en bovendien is een hobby een hobby, zelfs al verdien je er een beetje mee. Het moet geen verplichting worden als je er geen tijd/ zin in hebt!

 25. Angelique

  Ik voel mij niet zo zeer verplicht. Ik weet gewoon dat als ik niks doe aan mn blog op een dag dat mijn hoofd te vol blijft zitten.

 26. Sylvia

  Dat gevoel van een verplichting tot bloggen heb ik nooit gehad moet ik zeggen. Scheelt misschien ook dat ik het fijn vind als een blogger ook wel eens een dagje niets post, dan is voor mij als lezer makkelijker bij te houden 🙂

 27. Stacey

  Helemaal mee eens, daarbij vind ik dat je beter alleen iets kan plaatsen als je echt iets te melden hebt en niet om het plaatsen.

 28. Emily

  Ben zelf nog niet zo lang aan het bloggen, maar moet zeggen dat ik deze verplichting al begon te voelen. Ik ben nog steeds op zoek naar een goede routine.

 29. Heel mooi geschreven! Al vanaf het begin kan ik het redelijk goed loslaten. Ik heb de laatste weken nogal wat energie en humeur issues, dus af en toe gewoon geen behoefte aan bloggen, waardoor ik het liever een dagje skip, en dat gaat prima 🙂

  xx Alex

 30. Maaike

  Goed dat je hier aandacht aan besteed, maar vooral goed dat jij het inmiddels los kunt laten! Ik voel me ook altijd wel een beetje schuldig als er geen artikel online staat, maar ik ben er ook wel steeds losser in,:als ik elke dag wil posten doe ik dat en als ik een periode om de dag wil bloggen, doe ik dat ook gewoon. Bovendien heb ik nog niet zoveel volgers die ik teleur zou kunnen stellen, dat helpt ook wel, haha. Ik ben het in ieder geval helemaal met je eens!

 31. Manouk

  Ik voel het soms wel maar dan vooral voor mezelf. Als ik een tijdje goed bezig ben, en ik heb het dan druk met de studie dan ja schiet het bloggen er wel eens bij in. Dan ben ik soms ’teleurgesteld’ in mezelf dat ik die lijn niet heb kunnen doortrekken. Maar het is niet zo’n sterk gevoel hoor.

 32. Ilse

  Dit is zo waar! Ik heb een tijd lang iedere dag een blog geplaatst en op een gegeven moment merkte ik dat ik blogs schreef omdat het ‘moest’, maar dat ik er minder plezier in had. Toen heb ik mijn blog een paar weken gelaten voor wat het was en nu blog ik om de dag, tenzij ik geen inspiratie heb, dan komt er gewoon niks online. Ook goed.

 33. Manon

  Dit is wel ontzettend waar. Soms voel ik de verplichting wel, maar doordat ik niet zo veel bezoekers krijg durf ik het (nog) los te laten. Ben heel benieuwd of dat ook nog lukt als ik meer bezoekers ga krijgen hihi

 34. Manon

  Bloggen is voor mij echt vrijetijdbesteding, ik vind het heerlijk om te doen en heb daarom nooit zoveel moeite om een artikel online te krijgen maar soms komt er gewoon even iets tussen en wil je daar aandacht aan besteden, ik ben nu een beetje op een zwerfkatje aan het passen en ze tam te maken, ik voel me dan gewoon schuldig als ik ga bloggen en geen aandacht aan haar besteed waardoor ik het niet zo erg vind als er een dag geen artikel online komt, goede reden lijkt me maar meestal lukt het me wel 🙂

 35. Linda

  Ik heb me wel een tijdje verplicht gevoeld om te bloggen, zeker als mijn blog een keer een week o.i.d. stil lag omdat ik totaal geen inspiratie had. Tegenwoordig plaats ik vrijwel iedere dag een artikel – soms in het weekend niet of eentje in plaats van twee – maar als ik echt geen inspiratie heb of geen zin/tijd dan voel ik me niet meer zo verplicht. Echte volgers komen inderdaad wel terug 🙂

 36. Xaviera

  Mooi geschreven! Ik ben net weer begonnen met bloggen dus ik voel die verplichting (nog) niet maar bij mijn oude blog had ik dat wel heel sterk. Momenteel plaats ik elke dag iets, maar als het een keertje niet lukt dan sla ik gewoon een dagje over zonder problemen. Het is inderdaad een hobby, geen verplichting!

 37. Miriam

  Zo is dat! Mooi geschreven en ik geef je helemaal gelijk 😉

 38. Renee

  Ik herken mezelf hier zo in, als ik een dag niks plaats voel ik mij op een één of andere manier toch schuldig – weet niet of dat het goede woord ervoor is – voel. Wat ik zelf erg vervelend vind is dat ik een planning heb en dan vind ik dat ik mij eraan moet houden en dan opeens is er een gaat, maar tuurlijk heb ik ook wel eens geen inspiratie en als ik dan ga zitten met ik moet een artikel dan komt er ook niks, dus dan maar – helaas stom stom stom – geen artikel. Het is inderdaad een hobby en dat moet zo blijven. 🙂

 39. Kimberly

  Wat een super artikel zeg, mooi geschreven! Ik had in het begin heel erg de drang om elke dag te moeten en het loslaten is ook echt lastig, maar nu heb ik zoiets van als ik samen ben met mijn vriend geniet ik daar gewoon van ipv dat ik de hele avond achter de laptop zit te bloggen.

 40. Marieke

  Precies wat je zegt: beter niet schrijven, dan geforceerd. Ik word echt niet goed van bloggers die elke keer maar schrijven “ooooh ik heb geen inspiratie maar jaaaaaa ik moet elke dag”. Je moet niks.
  Ik schrijf zelf lukraak, en heb wel bedacht dat het voor volgers misschien wel leuker, handiger of interessanter is als ik het een beetje structureer, maar vooralsnog heb ik die behoefte zelf niet. Dus ik doe maar wat 🙂

 41. Sabine

  Mooi stukje, helemaal waar! Ik heb dit heel snel, met van alles waar een bepaald ritme in zit. Bloggen, sporten, foto’s bewerken… Ik ben heel streng voor mezelf waardoor ik nu ook burn-out verschijnselen heb. Nu dus maar de hele dag Frozen liedjes zingen tot ik weer rustig ben in mijn hoofd, haha!

 42. Dat vind ik het fijne van niet elke dag iets plaatsen. Ik doe m’n best om om de dag een artikel te posten, maar wanneer het niet lukt is het ook geen ramp. Alhoewel het wel het leukste is als het wel lukt.

 43. Liever wat minder artikelen, maar wel leuke en goede, dan elke dag een stukje dat is geschreven door iemand die er niet heel veel zin in heeft en minder inspiratie heeft. Gewoon lekker doen wat voor jezelf het beste voelt en het leukst is. Denk dat dat het meest belangrijk is :)!

 44. Jacqueline

  Helemaal mee eens Anne! Ik heb me idd ook een tijdje een soort van verplicht gevoeld, vooral omdat ik eigenlijk helemaal zo lang nog niet blog. Een soort van content creëren idee. Toen heb dat idd los gelaten en beleef er veel meer plezier in.

 45. Estrella

  Ik heb deze ‘struggle’ ook lange tijd gehad. In de beginjaren blogde ik zeker niet dagelijks, maar vanaf het moment dat ik dat wel ben gaan doen, vond ik dat ik me daar ook aan ‘moest houden’.

  Gaandeweg merkte ik, ook door mijn bezoekers te polsen, wat zij fijn vonden. Ik merkte duidelijk dat mijn bezoekers het goed merken als ik ‘schrijf omdat ik moet schrijven’ en dat dat meestal toch minder leuke blogposts zijn, dus gun ik mezelf nu net zo makkelijk een dagje ‘vrij’.

  Mijn blog is sowieso geen vaste bron van inkomsten, zo heel af en toe doe ik een review, maar ik hou dat bewust beperkt en wijs ook veel aanbiedingen af, onder meer omdat ik merk dat mijn bezoekers mijn niet-commerciele benadering juist verfrissend vinden en ik er zelf ook niet van hou om mijn blog als een soort geldboompje te zien.

 46. Daphne

  Ik voelde me inderdaad eerst ook verplicht om iedere dag een artikel online te hebben, maar na een tijdje heb ik geaccepteerd dat dat 9 van de 10 keer gewoon niet mogelijk is. Ik vond het dan ook eerst lastig om prioriteiten te stellen, maar tegenwoordig stel ik school voorop en als ik daarmee klaar ben komt mijn blog pas!

 47. Denise

  Heel herkenbaar! Wij zijn nu op het punt gekomen dat we elke dag iets posten. Dat wil ik zo graag! Maar het is soms best lastig in combinatie met onze studie,stage, werk en andere activiteiten. Ik vind het lastig als we even geen artikel kunnen plaatsen, maar kan het gelukkig al iets beter los laten! (:

 48. Jennifer

  Ik heb mijn vaste rubrieken op vaste dagen, zoals mijn zwangerschapsupdate ééns in de twee weken op woensdag. Een paar keer is hij pas op donderdag online gekomen en dan kan ik me daar totaal niet druk om maken. Sommige bezoekers vragen er wel naar. Maar gelukkig kan ik dat heel goed loslaten. Een dag te lang colleges gehad en niet de kans gehad om te fotograferen? Morgen geen blogpost, jammer dan. That’s life. En zolang ik mijn brood er niet mee verdien / kan verdienen, en ik geen beloftes heb gedaan aan mensen, is dat ook helemaal niet erg. Goed dat je dat voor jezelf ook zo hebt kunnen loslaten!

 49. Celeste

  Wat een onwijs goed artikel! Ik voel me ook wel eens verplicht om te bloggen en op een moment dat ik het onwijs druk heb en het er gewoon niet bij kan, krijg ik bijna de neiging om te zeggen dan stop ik wel, haha. Maar dat is natuurlijk niet wat ik wil.

 50. Maaike

  Toch vind ik dat het komt, omdat de lat zo hoog ligt. Want er zijn énorm veel andere blogs die die dag wél wat leuks te bieden hebben als jij even een dagje niks hebt om te posten. Maar eigenlijk zou niemand zich verplicht voelen, want dat is een rot gevoel als je het bloggen voor je hobby doet!

 51. Esther

  Ik vind het wel jammer als ik geen artikel online kan plaatsen, maar aangezien ik niet dagelijks schrijf, is dit echt een uitzondering. Als er een dag bij een blogger geen artikel online komt, kan ik dit hartstikke goed begrijpen. Vooral wanneer ik zien dat ze dit combineren met een hbo studie of fulltime werken!

 52. Manon

  Ik ben het helemaal met je eens, ik heb me ook weleens verplicht gevoelt, niet met een artikel per dag plaatsen, want dat kan ik makkelijk , maar om echt elke dag bij iedere artikel een reactie te plaatsen en te lezen, zo was ik super super veel tijd kwijt, terwijl ik ook andere leuke dingen kan doen.

 53. Jana

  Ik voel mij ook meteen schuldig als ik is een dagje niet blog, maar eigenlijk is het je hobby en jij kiest als je iets leuks plaatst 😀 x

 54. Sarah

  Fijn stukje heb je geschreven! Ik voel me vaak wel schuldig wanneer ik een dag iets niet kan posten, maar ik kan dat schuld gevoel gelukkig gauw van me af zetten. Mijn blog is inderdaad mijn hobby, en ik doe het heel graag! Maar het moet niet zo zijn dat ik snel een stukje afraffel om zo maar iets online te hebben 😉 xoxo

 55. Anna

  Wat een goed artikel! Ik voel me af en toe wel verplicht, maar dat is ook omdat ik sowieso niet iedere dag post. Vier keer per week en het liefst houd ik dat aan, vind het al aan de minimale kant, maar meer is nu niet haalbaar voor mij!

 56. Emily

  Betrap mezelf er soms ook nog wel op dat ik vaak me verontschuldig als er iets niet online is gekomen..

 57. Deisy

  Wauw Anne, wat heb je toch weer een prachtig artikel neergezet 🙂 Ik denk inderdaad dat het belangrijk is om “het plezier” erin te houden en je niet verplicht te voelen. Kan wel begrijpen dat de druk soms hoog kan zijn, maar jouw woorden zijn goed om te horen: je moet eigenlijk gewoon true aan jezelf blijven.

 58. Het is wel herkenbaar. Maar ik hoef aan niemand een verantwoordelijkheid af te leggen als er een dag geen artikel online komt. Maar toch wil ik wel graag iedere dag wat publiceren.

 59. femketje

  ik heb het meer tegenover mezelf dat ik het me verplicht er minimaal 1 per dag te posten 🙂 gewoon om het regelmatig en in stand te houden :3

 60. Riemke

  Wat leuk geschreven! Ik post elke week vijf artikelen, maar als ik het druk met school heb raak ik wel in de stress als ik geen artikel kan maken of geen inspiratie heb. Maar het gaat al beter als in het begin van mijn blog. 🙂 X

 61. Linda

  Leuk artikel! En erg herkenbaar… Ik heb een poosje weinig inspiratie gehad en als ik die artikelen teruglees vind ik ze echt lelijk. Dan had ik misschien beter niets kunnen schrijven! Ik post nu ongeveer om de dag en dat is goed vol te houden. Maar ik merk dat ik nu al vooruit aan het schrijven ben voor als ik straks op reis ben… Ik ga 3 maanden backpacken en eenmaal daar is mijn blog waarschijnlijk veel minder belangrijk, haha, maar ik heb een hele planning voor m’n blog liggen! Let it goooo… 😉

  x Linda
  http://lindakorner.blogspot.com

 62. Eilish

  Ik ‘moet’ het artikel voor morgen nog maken. En ja, ik vol me toch een soort van verplicht. Maar dat ligt aan mezelf, zo ben ik… En het is niet dat ik dat echt erg vind, want ik vind het bloggen echt heel leuk! Maar af en toe jezelf rust gunnen is wel goed inderdaad!

 63. Goed artikel. Ik herken me hier heel erg in. Ik maak elke week zondag een blogplanning en werk dan de hele week vooruit. Zo voel ik me iets minder verplicht. Waar ik me verplicht toe voel is het altijd maar maken van foto’s voor bijvoorbeeld reviews en outfitposts. Altijd maar foto’s moeten maken is soms voor mijn omgeving heel vermoeiend. Dan voel ik me soms schuldig, maarja, zonder foto’s dus geen blogpost!

  Wat bij mij heel erg helpt: op dagen dat je echt geen blogartikel plaatst extra actief blijven op social media.

 64. Stephanie

  Tof artikel 🙂 voel me totaal niet verplicht. Ik blog echt voor de fun :). De ene keer schrijf ik heel veel artikelen vooruit, de andere keer schrijf en publiceer ik een week niets.

 65. Beautyjuf

  Dit artikel komt precies op het juiste moment 😉 De afgelopen paar weken heb ik het ongelooflijk druk op mijn werk en daarnaast probeer ik iedere dag ook nog een artikel schrijven (en te plaatsen) voor mijn blog. Gisteren lukte het mij niet. Joh, wat voelde ik me schuldig! Dat gevoel werd, gelukkig, gedurende de dag wel minder. Ja, het is een hobby. Maar, ik laat me er soms veel te veel in meeslepen. Al weet ik dat het me ook rust geeft als ik het los kan laten. Het is een proces waar ik soms nog mee ‘worstel’.

 66. Anneleen

  Ik post op deze moment nog vrij onregelmatig en maak me hier soms best druk om. Fijn dat je me er aan herinnerd dat bloggen een hobby is en niets moet…

 67. Geanne

  Interessant artikel. Ik voel die druk niet zo, omdat ik nooit heb meegedaan aan de alom opgedragen plicht om als blogger dagelijks een artikel online te zetten. Het ritme dat ik nu al jaren gebruik, bevalt goed en dus is er geen druk. Het werkt echt ideaal!

Geef een antwoord