Verplicht voelen om te bloggen

verplicht voelen om te bloggen

Toen ik begon met mijn blog ben ik gelijk begonnen met een ritme waarop ik een artikel plaatste. Een periode plaatste ik twee artikelen per dag en zelfs eventjes drie per dag. Nu zit ik (gelukkig) weer op één artikel per dag en ben ik op een punt gekomen dat ik mijn blog kon loslaten en soms een dagje fijn kan nemen. Maar hoe doe je dat? En waarom?

Waarom
Waarom zou je je verplicht voelen? Omdat je het aan je volgers ‘beloofd’ hebt? Vergeet niet dat je blog je hobby is hè. Oké, misschien verdien je er wat mee, maar het is begonnen als hobby en dat zal het hoogstwaarschijnlijk ook blijven. Je lezeressen komen jouw blog elke dag bezoeken, ze zullen het hoogstens jammer vinden dat er niks nieuws te lezen is, maar ze zullen er niet wakker van liggen. De enige die dat doet ben jij en dat is zonde van je nachtrust.

Als ik zie dat een blogger op een dag geen artikel heeft gepost, dan kom ik gewoon een paar keer terug om te zien of er nu wel wat staat. Of ik check Twitter even of de blogger in kwestie een Tweet heeft verstuurd waarom er geen artikel is of iets dergelijks. Als een blogger meerdere dagen achter elkaar post, terwijl ik dat gewend ben, dan kom ik gewoon na een paar dagen weer terug en kan ik eventuele blogposts weer bij lezen.

Door wie voel je je verplicht?
Door je volgers? Of door jezelf? Ik vind het zelf ook jammer als ik op een dag geen artikel heb. Op zo’n dag mis ik de (nieuwe) interactie met bezoekers, laten we eerlijk zijn – de helft van mijn bezoekers en ik vind het gewoon jammer dat er een gat van een dag is. Maar laat je alsjeblieft niet verplicht voelen. Bloggen moet leuk blijven en als je jezelf gaat verplichten tot het schrijven van artikelen, wordt niemand daar vrolijk van.

Niemand heeft iets aan geforceerde blogposts en zo verlies je misschien wel de ware kracht van je blog. Die ware kracht ben jij. Jij bent degene die de mooie foto’s maakt, of degene met de leuke persoonlijkheid of belevenissen waar lezeressen dagelijks voor terug komen. Dat is belangrijk om te onthouden en je daaraan te houden. Kwaliteit boven kwantiteit.

Let it goooo
Het laatste en enige advies wat ik je kan geven, let it go. En dan wel op het deuntje van Frozen alsjeblieft. Want als je niet kan loslaten om elke dag iets te posten, gaat dat op een dag als verplichting voelen. Waar je je wel verplicht tot zou moeten voelen? Produceren van leuke artikelen waar jij je fijn bij voelt, op momenten dat het jou uitkomt. De rest is bijzaak.

Voel jij de welbekende verplichting om te bloggen? Of ergens anders toe?