Zelf gezondere chips maken

chips maken

Als ik van alle snacks in de wereld mocht kiezen om alleen nog te eten, dan koos ik chips. Chips is echt mijn guilty pleasure, al kan ik me de laatste zak niet meer herinneren. Omdat chips toch niet het meest gezonde op de wereld is, ging ik op zoek naar een ‘gezondere’ variant. En die vond ik! Vanaf vandaag ga ik alleen nog maar mijn eigen chips maken!

Wat heb je nodig?
– Aardappels
– Olijfolie
– Zout
(- Paprikapoeder)

Wat ga je doen?
– Verwarm de oven voor op 180 graden.
– Schil de aardappels en was ze.
– Schaaf met een kaasschaaf plakjes van de aardappel.
– Verdeel deze over keukenpapier en dep de dunne plakjes aardappel droog.
– Verdeel de olijfolie, zout en eventueel de paprikapoeder over de aardappels.
– Leg de plakjes aardappel op een bakplaat met bakpapier.
– Bak de plakjes een paar minuten goudbruin, draai ze daarna om en bak ze aan de andere kant nog even. (als je bakt op een rooster, is omkeren niet echt nodig).
– Genieten maar!

Laat de ‘chips’ afkoelen en eet het meteen op, het is niet zo dat ze mooi crunchy blijven als je ze bijvoorbeeld ’s middags voor de avond maakt. Dat is in ieder geval mijn ervaring! Ik vind deze variant heel lekker, het hoeft voor mij niet elke dag. Maar zo af en toe is dit leuk om te proberen.

Natuurlijk kun je de paprikapoeder weglaten en er ‘naturel’ chips van maken, je kunt ook de paprikapoeder vervangen voor andere kruiden die je zelf lekker vindt. Mijn chips is in ieder geval super klein, we hadden alleen nog maar kleine krieltjes in huis, vandaar! Met een grote aardappel kan het natuurlijk ook.

Je kunt deze chips zo ‘vet’ maken als je zelf wilt, ik heb er voor gekozen om zo minimaal mogelijk olijfolie te gebruiken. Dit kun je doen door een kwastje te gebruiken om de chips mee in te smeren, in plaats van met een lepel of iets dergelijks.

Heb jij wel eens zelf chips gemaakt?